Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair M65 a M95: myší evoluce

2.10.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair M65 a M95: myší evoluce
Před více než rokem jsme vyzkoušeli tehdy horkou novinku, myši Corsair Vengeance M60 a M90, jejichž nástupci dostali označení M65 a M95 a jsou předmětem dnešního článku. Pojďme si je tedy společně prozkoumat a zjistit, co nám tyto další verze nabídnou.
Aktualizované verze myší Corsair Vengeance M60 a M90 dostaly tedy označení Vengeance M65 a M90. Jejich hlavním vylepšením se stal senzor Avago ADNS-9800, jenž nahradil starší model ADNS-9500 s nižším rozlišením. Podívejme se ale na to, co dalšího se u nových verzí změnilo. Je to minimálně balení, které již pro mě naštěstí není v podobě blisteru, tedy zataveného plastového obalu, do nějž se těžko dostaneme.





Namísto toho myši přišly v trojúhelníkových papírových krabicích, kde jsou vystaveny za fóliemi, přes něž si je můžeme i bez rozbalení trošku osahat.


Corsair Vengeance M65

 
Začneme modelem Vengeance M65, který je určen stejně jako jeho předchůdce především pro hraní akčních her, což dokazuje i svým červeným tlačítkem na boku, jímž budeme moci lépe mířit. Jde pochopitelně o dočasné snížení rozlišení senzoru po dobu stisku.





- klikněte pro zvětšení -


Zpracování myši zůstalo v podstatě stejné, ovšem Corsair mohl zapracovat také na tlačítkách a kolečku, zkrátka na mechanických částech. Specifikace jsou následující:

Model
Corsair Vengeance M65
Rozměry myši
117 x 72 x 39 mm
Hmotnost myši
126 gramů (včetně závaží, bez kabelu)
Tlačítka
8 programovatelných
Senzor
Avago ADNS-9800 LaserStream
8200 dpi
150 ips
Rozhraní
USB 2.0
dotazovací frekvence 1000Hz/500Hz/250Hz/125Hz
Kompatibilita a ostatní
Windows 7, Windows Vista, Windows XP
tři 4,5gramová závaží pro úpravu hmotnosti


Zpracování myši


Myš Corsair Vengeance M65 je stejně jako předchozí model vyroben z kombinace hliníkové základny a plastových krytů. Ten hlavní plastový kryt nahoře je přitom o poznání hladší než oba postranní, jejichž povrch připomíná spíše brusný papír. Díky tomu ale bude myš dobře držet v ruce, neboť ji budeme posouvat po podložce především pomocí palce a malíčku. Corsair přitom použil velmi kvalitní materiály, díky nimž je konstrukce pevná, a to včetně konců postranních panelů, které nemají žádnou oporu.





Tlačítek tato myš nabídne dohromady osm, tedy včetně kolečka. Základní dvojice má lehčí stisk, ovšem ne až tak lehký, že byste je mačkali omylem. Kolečko je však poněkud těžkopádné, takže se s ním hůře otáčí a hůře se i mačká. Při stisku bych si stěžoval především na to, že se kolečko neochotně vrací do původní polohy. To jeho použití znesnadňuje, zvláště když jej budeme chtít mačkat rychle po sobě. U předchozí verze jsem si na toto přitom nestěžoval a u té se také s kolečkem otáčelo lehce a bez setrvačnosti. To nyní platí jen zpola, protože o lehkém otáčení nemůže být řeč. Díky tomu je tu ale také jasné krokování, což může být výhodou.





Dále tu máme dvě modře podsvícená tlačítka před kolečkem, jež poslouží pro nastavení rozlišení senzoru, a to ve třech úrovních, které znázorňuje stejný počet modrých kontrolek mezi nimi. Stisk těchto tlačítek je poněkud tužší, ale to vzhledem k jejich účelu vůbec nevadí. Po zapojení myši také bude modré světlo ozařovat škvíru pod kolečkem.

Poslední tlačítka jsou na boku, a to jednak dvě klasická s výchozími funkcemi pro posun zpět a vpřed a pak je tu již zmíněný červený "zaměřovač" Sniper Button. Ten poslouží k dočasnému snížení hodnoty dpi pro snadnější zacílení, ale až po nainstalování obslužného softwaru. Bez něj toto tlačítko začne nekontrolovatelně psát znak +. Stisk černých postranních tlačítek je lehký a s dobrou hmatovou odezvou, takže na ně si nelze stěžovat. Sniper Button má pak stisk o něco tužší a také se nezměnila jeho poloha, jež je na můj vkus příliš vepředu na to, aby bylo tlačítko lehce dosažitelné.





Na pravé straně myši máme pouze plastový grip, za nějž se můžeme dobře zaklesnout malíčkem.





Spodní část je stejně jako u předchozí verze vyrobena z tlustého a různě zohýbaného hliníkového plechu, v jehož středu je laserový senzor Avago ADNS-9800, kolem něj jsou posázena 4,5gramová závažíčka umístěná pod velkými šroubky a ještě dále pak tlusté a hladké teflony. Ty vypadají, že vydrží velmi dlouho.


Příslušenství


A také by měly, neboť v příslušenství najdeme pouze jednoduchý manuál s přiloženými informacemi o záruce. Obslužný software si budeme tedy muset stáhnout ze stránek výrobce, ale to je dnes již standardní přístup.