reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative FreePoint 5500 – Dráty pryč!

19.8.2005, Michal Učeň, recenze
Creative FreePoint 5500 – Dráty pryč!
V nedávném testu jsme se podívali na dvojici myšek od společnosti Creative a i tentokrát zůstaneme této značce věřni a podíváme se na další bezdrátovou myš, tentokráte určenou ke stolnímu počítači.

Obsah balení


Myška se všemi komponenty je zabalena do papírové krabice obdelníkového tvaru s výřezem odhalujícím samotnou myš. Uvnitř krabice je ještě další ochrana proti poškození a to plastový průhledný obal. Bezpečnost při přepravě je tady zajištěna a pojďme se společně podívat, co krabice obsahuje. Kromě myšky je to rádiový adaptér pro spojení s počítačem, dále CD s ovladači, návod k použití, dvě tužkové baterie a redukce z USB na PS2. Škoda jen, že Creative nepřibalil nějakou taštičku na přenášení, jako tomu bylo u notebookových modelů Trave nebo Travel Mini. Vzhledem k zaměření na domácí použití se to ale dalo očekávat.






Creative FreePoint 5500
Snímačoptický
Rozlišení senzoru800 dpi
Počet tlačítek4 + kolečko (středové tlačítko)
Typ spojení s PCbezdrátové, adaptér USB(redukce PS/2)
Frekvence27 MHz (512 unikátních ID)
Dosah1,8 m
Rozměry (myš)125 x 77 x 41 mm (délka x šířka x výška)
Rozměry (adaptér)80 x 70 x 26 mm
Hmotnost (myš)140 g s bateriemi
Hmotnost (adaptér)75 g
Napájení2x AA (přiloženy)
Délka kabelu příjmače1,6 m


Instalace


V balení jsem zmiňoval přibalené CD s ovladači, které vám zajistí jednoduchou instalaci. Rádiový adaptér zapojíte do portu USB, případně ještě použijete redukci na PS/2. Z myšky poté sejmete krytku baterií a vložíte baterie. Až nainstalujeme ovladače, můžeme propojení pomoci pomocí tlačítka jak na myšce, tak na adaptéru. Pak by nemělo nic bránit úspěšnému dokončení instalace. Doporučuji také nastavit sensitivitu a také funkci tlačítek a kolečka, které má také možnost speciální funkce ovládání hlasitosti.





Napájení

O napájení se starají dvě tužkové baterie, které bohužel nejsou nabíjecí a tak budete muset měnit za nové, přibližně však vydrží měsíc používání, což není až tak zlé. Oproti již zmiňovaným myškám řady Travel tak postrádá tuto funkci, kde byla řešena velmi šikovně přiloženými nabíjecími bateriemi a kabelem pro propojení s USB portem.


Popis

Svrchní část myši je pokryta stříbrnou umělou hmotou, v jejímž středu je černý, opět platový, proužek s kolečkem. Po bocích myšky jsou z černého plastu postranní lišty určené na pevné uchopení prsty, na palec je pak připraven vytvarovaný kousek plastu z levé strany. Přestože tvary nejsou až tak výrazně zaměřeny na praváky, menšina používající levou ruku by měla s používáním tohoto produktu trošku problémy. Naznačuje to i umístění postranních tlačítek pro funkci Vpřed / Zpět. Jejich vzhled mi bohužel do celkového designu myšky moc nezapadal, ale svoji funkci plnily dokonale.

Rozměry myšky jsou 125 x 77 x 41 mm a odpovídají běžné myšce. Hmotnost je i přes nutnost použití baterií celkem slušných 140 g. Vraťme se ale k popisu. Kolečko je z černé gumy a jeho odpor je velmi nízký, přesto se jeho pohyb snadno diriguje. Tlačítka mají jistý stisk a nikde nevržou ani neskřípou, ačkoliv někdy máte z obalu myšky pocit křehkosti. Spodní strana patří senzoru, který je umístěn u pravého okraje zhruba ve středu. Vedle něj je kryt baterií a trochu níže tlačítko CONNECT pro obnovení spojení s adaptérem. O kontakt s podložkou se stará pět vhodně rozmístěných oválných teflonů slušné odolnosti.












- pro zvětšení klikněte -

Z hlediska praxe a výdrže je materiál dostatečně odolný, tlačítka po delším používání ani nevržou, ani neskřípají. Odolnost teflonů je relativně dobrá, pravděpodobně se při hrubším zacházení neodlepí, problémem může být jejich celkem malá tloušťka, která, ať už jsou ze sebeodolnějšího materiálu, časem podlehne a sedře se až na umělou hmotu „podvozku“ myši.


Bezdrátové spojení


Rádiové spojení už často bývá nahrazováno novější technologií Bluetooth s větším dosahem, přesto Creative zvolil ještě starší a osvědčené radiové spojení na frekvenci 27 MHz s náhodným výběrem ID z 512 možností. To by mělo zaručit možnost používat více na stejném principu pracujících zařízení. Dosah se pohybuje okolo necelých dvou metrů a pokud nechete ovládat svůj počítač z postele, bude tato vzdálenost dostačující.



- pro zvětšení klikněte -



Snímání


Rozlišení 800 dpi dodává myšce slušnou schopnost snímání a může se tak rovnat se slabšími myškami určenými k profesionálnímu hraní. Dobře se s ní tedy vyžijete jak při běžné práci, tak u her. Při prudkém pohybu samozřejmě při takovém rozlišení snímání ještě donutíte kurzor k uskakování, ale při běžném používání na tuto drobnost trpět nebudete.


Závěr


Creative FreePoint 5500 koupíte za slušnou cenu 853 Kč s DPH (3.8.2005). Na bezdrátovou myšku s vcelku slušným optickým snímačem to moc není. Její cílová skupina patří víceméně do kanceláří a domácností, své místečko si najde především tam, kde je méně místa a uživatel nemá rád kabel omezující pohyb myši.

Myš Creative FreePoint 5500 zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

reklama