reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius KB-G265: podsvícení levně

17.5.2013, Jan Vítek, recenze
Genius KB-G265: podsvícení levně
Společnost Genius má ve své nabídce jako známý výrobce počítačových periferií také řadu klávesnic. My si dnes vyzkoušíme levný model, který patří dle svého označení mezi herní klávesnice, což se snaží dokázat podsvícením kláves a snad přidá i něco navíc.
Kapitoly článku:
  1. Genius KB-G265: podsvícení levně
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Nedávno jsme se věnovali herní klávesnice Genius Imperator Pro, která patří do již více než rok staré řady GX Gaming, přičemž dnes přichází na řadu stejný typ hardwaru v podobě klávesnice Genius KB-G265, která se může pochlubit rozumnou cenou, podsvícením kláves a rovněž USB hubem se dvěma porty. Krom toho nabídne také speciální tlačítka pro multimédia či jiné speciální funkce a to je za cca 570 Kč s daní celkem slušná nabídka. Otázkou ale je, jak toto všechno Genius skloubil dohromady a co mu z toho vylezlo. Na to se hned podíváme.
 



- klikněte pro zvětšení -


Klávesnice přišla v pěkné papírové krabici, kde byla umístěna společně se svým příslušenstvím, do nějž se nepočítá pouze nezbytná výbava (viz níže), i když ta v případě klávesnice může být klidně nulová.





Nyní ke specifikacím:

Model
Genius KB-G265
Rozměry
485 x 210 x 28 mm
Hmotnost
930 g
Klávesy apod.
8 vyměnitelných kláves
multimediální + speciální tlačítka
Podsvícení
modré
Rozhraní
1x USB 2.0 na 1,8m kabelu, odezva 1 ms
2x USB 2.0 (hub)
vlastní hub - 2x USB 2.0
Kompatibilita software
-

Tato klávesnice není vybavena žádnými programovatelnými tlačítky, čili tu není až na několik speciálních tlačítek nic, pro co by výrobce musel hledat místo. Rozměry klávesnice jsou díky tomu v normě, takže není o moc větší než základní desktopový model.


Co se týče funkčnosti klávesnice, pak nám KB-G265 nenabídne nic speciálního. Genius mluví kromě již uvedeného podsvícení a USB hubu o rychlé odezvě, vyměnitelných klávesách, respektive čepičkách kláves WASD a šipek a také funkci anti ghosting pro 20 kláves. To znamená, že klávesnici by vesměs nemělo činit problémy zaznamenat více stisknutých kláves najednou. Kolik, na to se zaměříme v další kapitole.


Zpracování klávesnice


Klávesnice Genius KB-G265 je vyrobena z černého, či velmi tmavě šedého plastu, jenž má matný povrch. Klávesy samotné jsou v porovnání s tělem klávesnice ještě o chlup tmavší, takže zde už můžeme hovořit o opravdové černé barvě a také jejich povrch je také o něco více zdrsnělý.




- klikněte pro zvětšení -


Tělo této klávesnice je slušně pevné, i když se tedy nemůže rovnat mechanickým klávesnicím posíleným plechem. KB-G265 je samozřejmě hybridní membránová klávesnice, takže ve své plastové skořepině má jako obvykle pouze fólie s obvody a silikonovou membránu. Jak jsem již uvedl, tělo této klávesnice s ostře řezanými rysy se svými rozměry blíží standardním klávesnicím. Pouze vepředu je jako neoddělitená součást klávesnice podložka pod zápěstí, ke které se ještě později vrátíme a nahoře máme vyhrazeno místo pro speciální tlačítka.





Hlavní klávesy mají v naší verzi již lokalizované popisky, ovšem Genius si trochu ulehčil práci a vytvořil jednu verzi pro náš i slovenský trh. Některé klávesy tak mají dokonce pět i šest popisků, jak můžete vidět na okolních fotografiích. A dále je vidět, že cestovní klávesa s rourou a zpětným lomítkem se zde uhnízdila vedle Backspace, který byl tak zkrácen na polovinu. Díky tomu tu ale máme velký Enter a i obě klávesy Shift mají plnou velikost.

Podsvícené klávesnice také trpí tím, že jejich popisky nejsou tak kontrastní jako u normálních klávesnic, takže ve světle, při němž bychom popisky na nepodsvícené klávesnici viděli ještě dobře, je už nutné zapínat podsvícení. Zde to však není tak strašné jako jinde, takže v příšeří jsou popisky čitelné.





Speciální klávesy jsou rozděleny na dvě skupiny po čtyřech. Ty vlevo slouží pro zapnutí výchozího přehrávače multimédií, pak tu je tlačítko pro přehrání/pauzu a nakonec dvě tlačítka pro nastavení hlasitosti zvuku. Druhá skupina pak má tlačítko pro otevření okna s diskovými jednotkami, dále pro spuštění výchozího internetového prohlížeče (případně otevření dalšího listu v něm), dále si můžeme deaktivovat klávesy Windows, abychom se kvůli nim omylem nepřepnuli do desktopového režimu a poslední tlačítko ovládá podsvícení. Jeho funkce jsou prosté - vypnout a zapnout.





Numerická část klávesnice má klasické rozvržení kláves a také tu jsou tři standardní kontrolky pro přepínače Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Všechny mají pod sebou modrou diodu, čili svítí stejnou barvou jako klávesy samotné. Modré podsvícení mají mimochodem také šikmé přerušované čáry vedené na okrajích podložky pod zápěstí. To je čistě jen pro efekt.




- klikněte pro zvětšení -


Na spodní straně klávesnice máme jednak gumové podložky proti skluzu, které jsou vepředu, vzadu a také na vyklápěcích nožkách. Ty mají jen jednu polohu, což je škoda, protože by bylo vhodné, kdybychom mohli klávesnici nastavit tak, aby měla větší sklon. Nožky jsou totiž nízké, takže i když je vysuneme, tak jsou klávesy v podstatě vodorovně. To ostatně ukazuje její poslední fotografie na této stránce.





Genius na spodní část umístil ještě jeden prvek, a sice hluboké brázdy, do nichž můžeme zapustit kabel, a vybrat si tak, zda bude ústit ve středu klávesnice, nalevo, či napravo. Tento systém zde funguje dobře, čili kabel ve svém uložení drží pevně a nevysmekává se, což rozhodně není pravidlem u všech klávesnic, které podobný systém také nabízí.





Nakonec ještě před obvyklou fotografií ukazující profil kláves nesmíme zapomenout na dvojici portů USB 2.0 v integrovaném hubu. Klávesnice samotná se připojuje pomocí kabelu s jedním konektorem, takže je jasné, že ten musí dodat potřebnou energii pro ni včetně podsvícení, takže pro ostatní zařízení toho moc nezbyde. Energie tak bude stačit pro připojení třeba flash disku, ale externí pevný disk se nerozběhne.






Příslušenství


Ke klávesnici dostaneme vícejazyčný manuál, jen je ale vzhledem k jednoduchosti tohoto hardwaru veskrze zbytečný. Dostaneme ale také výměnné čepičky kláves WASD a směrových šipek, a to včetně kleštiček pro jejich snadné vyloupnutí. Díky tomu si můžeme vzhled klávesnice trošku přizpůsobit a také je můžeme brát jako náhradní díly. Dané klávesy totiž patří mezi nejpoužívanější a pokud se bude klávesnice využívat především pro hry, pak to platí dvojnásob.




reklama