reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte AX370-GAMING 5: řádný základ pro Ryzen

27.3.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte AX370-GAMING 5: řádný základ pro Ryzen
Po testu samotných procesorů AMD Ryzen se podíváme i na samotnou základní desku Aorus AX370-GAMING 5 od společnosti Gigabyte, která nám při testování procesorů posloužila. Dnes už půjde ale pouze o ni, takže hurá na to.

Speciální výbava desky


Desky pro moderní procesory AMD se nijak zásadně neliší od toho, co nabízí modely pro Intel, což platí i zde. Nicméně pokud jde o téma speciální výbavy můžeme zmínit systém podsvícení. Ten využívá různě posázené RGB LED, které jsou jednak součástí samotné desky a pak může jít i o LED pásky, jimiž si dotvoříme celou počítačovou sestavu.



Výrobci desek tak prostě vzali své technologie, funkce a výbavu, kterou nabízí na modelech pro procesory Intel a aplikovali je i na desky pro AMD. Nicméně pokud budeme tyto desky porovnávat se starými modely s AM3+ pro zastaralé Vishery, pak tyto procesory nikdy nepoznaly sběrnici PCI Express 3.0, nepodporují přímo rozhraní M.2 a podobně, čilli rozdíly jsou zásadní. Co se však týče použitých technologií, máme i zde především podsvícení RGB Fusion a chlazení Smart Fan 5, o čemž jsme se již zmiňovali třeba v článku o prezentacích desek Gigabyte na Dreamhacku.



Co se tedy týče RGB Fusion, sem patří ovládání podsvícení s využitím libovolných barev a různých efektů, dále možnost synchronizace s grafickými kartami a celkově tvorba profilů, které budeme moci exportovat a sdílet s ostatními. Pokud tak někdo má zájem o to, aby mu PC svítilo jako vánoční stromeček, má k tomu dnes řadu možnosti poskytnutých přímo výrobci hardwarových komponent.



Pak můžeme připomenout ještě to, že veškeré ventilátorové konektory zde podporují PWM pro nastavení otáček, takže nepracují se změnou v napětí, ale s modulací pulzů plného napětí, což ale musí také podporovat samotné ventilátory (či vodní pumpy). K tomu patří také nový software Smart Fan 5, kde si lze nastavit otáčky v závislosti na teplotách. Deska je totiž poseta teplotními čidly rozmístěnými na strategických pozicích (CPU, VRM, oblast modulů RAM, čipset, atd.). S chlazením si tak budeme moci vyhrát do sytosti a nastavit si křivky pro otáčky ventilátorů.



Co se týče audia, pak to vypadá, že nová generace desek ve větším počtu využije namísto staršího kodeku Realtek ALC1150 novější ALC1220. Ten dosahuje odstupu signálu od šumu (SNR) 120 dB a audio zde zahrnuje rovnou dva tyto kodeky, ale už ne operační zesilovač pro sluchátka s vysokou impedancí.

Stejně tak se do těchto desek dostal i síťový čip Killer E2500, který nahradí dříve používané Killer E2200, ale to není třeba podrobněji zkoumat, neboť jde o pět o snahu dále vylepšovat funkce Quality of Service, což už nikoho nezajímá.

reklama