reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7: řádný základ pro Coffee Lake

17.10.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7: řádný základ pro Coffee Lake
Gigabyte si stejně jako jiní výrobci desek připravil nové modely pro Coffee Lake a my se z této nabídky dnes podíváme na model Z370 AORUS Gaming 7. Ten bude patřit v celkové nabídce mezi ty dražší, a tedy i lépe vybavené modely.

Závěrem


Základní deska Z370 AORUS Gaming 7 je zatím to nejlepší, co nám Gigabyte pro procesory Coffee Lake nabídne, a tak se nelze divit, že jde o desku v ceně přes 6000 Kč s daní. Co se týče srovnání platforem s čipsety 200 a 300 Series, čili pro procesory Skylake/Kaby Lake a moderní Coffee Lake, velké rozdíly nečekejme. Čipsety Z270 a Z370 jsou v podstatě totožné a pokud se něčem liší, pak ne v důležitých specifikacích. Nové desky pro Coffee Lake tak potřebujeme vyloženě pouze kvůli tomu, že tyto procesory mají o trošku větší požadavky na napájení, a tak jim musely být v patici vyhrazeny další napájecí piny. Na to pamatuje i tato deska, která má ve svém krytu I/O portů skrytý malý ventilátorek, jenž poslouží v tom případě, že bude napájecí systém opravdu vysoce zatížen, což ale v normálním provozu nehrozí, spíše jen ve vysoké zátěži přetaktovaného procesoru. 


- klikněte pro zvětšení -

Samotná deska Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 má velice dobrou výbavu počínaje desetifázovým napájením a základními rozhraními, mezi něž patří tři dlouhé sloty PCI Express 3.0 x16 a také tři sloty M.2 pro až 110mm dlouhé karty, přičemž jeden z nich má připraven pasivní chladič, aby se SSD pod chladičem procesoru nepřehřívalo. Primární slot M.2 už také na rozdíl od starších desek Gigabyte nenajdeme pod prvním slotem PCIe 3.0 x16, a tedy přímo pod grafickou kartou, ale nad ním, což je z hlediska chlazení daného SSD i přístupu k němu lepší volba.
 
Gigabyte také už konečně vypustil rozhraní SATA Express, které už je snad konečně mrtvé a bylo by ostatně lepší, kdyby se vůbec nikdy neobjevilo. V době rozmachu SSD pro M.2 ostatně stejně pozbývá smysl. Potěší už USB 3.1 typu C nejen mezi zadními porty, ale také jako header připravený pro moderní počítačové skříně. Vyzdvihnout také můžeme audio s kvalitním DAC ESS SABRE a audio kondenzátory WIMA vedle obvyklých Nichicon a na výběr pak máme mezi 1Gb/s Ethernety s čipy Killer a Intel. 
 
U této desky dále nepřekvapí systém podsvícení RGB Fusion, který již počítá s až 300 RGB diodami, ale užitečnější bude systém Smart Fan 5 využívající ve všech případech konektory s PWM řízením otáček a také množství různě posázených teplotních senzorů, z nichž si dva můžeme vyvést na dodaných kabelech. 

 

Plusy


+ 10fázové napájení
+ Tři sloty M.2 pro SSD plus chladič
+ USB 3.1 typ C i jako header
+ Audio s ESS SABRE DAC a kondenzátory WIMA
+ 2x 1Gb/s Ethernet
+ RGB Fusion a Smart Fan 5
+ Konečně už bylo vypuštěno rozhraní SATA Express
+ Kupón na 40 eur pro utracení na Steamu

 

Minusy


- Při velice vysoké zátěži napájení desky musí pomoci ventilátorek
 
 
Za zapůjčení desky Z370 AORUS Gaming 7 děkujeme Gigabyte.

 

Cena v době testování: cca 6 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama