reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6110 - král levných notebooků

7.3.2006, Zdeněk Kabát, recenze
HP Compaq nx6110 - král levných notebooků
V cenové relaci mezi 20 a 30 tisíci Kč je jedním z nejžhavějších "neherních" notebooků HP Compaq nx6110, jehož více než 20 různých modelů zavání babylónským matením jazyků. My jsme otestovali PY501EA postavený na Centrinu s 512MB paměti a DVD vypalovačkou a předem musím říct, že se jedná o vysokého šlechtice této kategorie. Bude to král?
Sehnat notebook v cenové relaci mezi dvaceti a třiceti tisíci není nic jiného než otázka kompromisů. Málokdy se totiž najde takto levný model, který by splňoval všechny požadavky, které na něj kladete, ať už se jednu o hardwarovou výbavu nebo o vzhled a kvalitu konstrukce. Jedním ze žhavých adeptů na levný kancelářský / studentský notebook může být HP Compaq nx6110, který se na trhu nachází v mnoha různých variantách.


Co chtít po "neherním" notebooku?



Jelikož obsahuje nx6110 jen integrovanou grafiku GMA900, budeme se v této recenzi zabývat ostatními vlastnostmi. Každý má sice priority jinde, ale i tak lze na první místo zařadit hlavně spotřebu a tedy v důsledku i výdrž na akumulátor. Tato výdrž záleží na mnoha faktorech - procesorem počínaje, velikostí displeje konče.

HP nx6110 se vyrábí v levnějších relacích s procesorem Celeron M, zatímco dražší již mají plnohodnotné Centrino s procesorem Pentium M a příslušným čipsetem s bezdrátovou sítí (záleží na platformě, v našem případě je to Sonoma s čipsetem i915GM). Pentium M má oproti Celeronu tu výhodu, že obsahuje pokročilou správu napájení ve formě Enhanced SpeedStep 2 a umí regulovat frekvence a voltáž procesoru na několika úrovních. Pokud tedy nepotřebujete příliš výkonu, přijde tato technologie vhod. Celeron M ji nemá a jeho spotřeba je tedy vyšší.

Pro plynulou práci i v kancelářském prostředí jsou potřeba další dva komponenty - velká paměť a rychlý pevný disk. Pod slovem "velká" si lze představit 512MB, což sice nemají všechny levné notebooky, ale většinou je zde alespoň možnost přidat další 256MB modul. U pevného disku záleží především na otáčkách, o čemž se ostatně můžete přesvědčit v Eaglově nedávném srovnání mobilních disků.

Dále hrají roli klasicky kvalita a rozlišení displeje, pevnost konstrukce či hlučnost, v neposlední řadě i možnosti rozšíření (tedy počty portů) a hlučnost. Na vše se v naší recenzi detailně podíváme.


Hewlett-Packard aneb záruka kvality



Možná se mnozí nad tímto titulkem pozastaví a budou kroutit hlavou, protože je pravda, že v minulosti nedokázaly notebooky HP vždy přesvědčit svou kvalitou a slyšel jsem na ně řadu stížností. Ovšem není tomu tak u nx6110 a dražších modelů, protože firma se v tomto ohledu hodně zlepšila.



Kromě toho se samozřejmě jedná o "většího" výrobce, který také hodně sází na prodej svých notebooků do firem a od toho se také odvíjí služby, které poskytuje. Je to nejen možnost rychlého záručního servisu s možností jeho prodloužení, ale také sada "recovery" CD, díky kterým se dají vcelku rychle obnovit instalace Windows a softwarového balíku.


HP Compaq nx6110 - základní údaje



V celém označení testovaného notebooku je velmi důležitá šestice posledních znaků - PY501EA. Ty totiž značí všechny parametry, které se u řady nx6110 vzájemně liší, ať už jde o procesor, velikost paměti, operační systém či jinou výbavu, např. ve formě cestovní baterie HP. PY501EA patří mezi ty dražší modely a jeho parametry jsou následující (podrobnosti na následující stránce):
  • HP Compaq nx6110 PY501EA
  • Platforma: Intel Centrino (Sonoma)
  • Procesor: Intel Pentium M 740J (1,73GHz, 2MB L2 cache, 533MHz FSB)
  • Čipset: Intel i915GM + ICH6-M
  • Paměti: 1x 512MB PC2700 DDR SDRAM
  • Grafický čip: integrovaný Intel GMA900, 128MB sdílené paměti
  • Displej: 15" XGA LCD (1024x768)
  • Síťová rozhraní: 10/100Mbit Ethernet, bezdrátový Intel PRO/Wireless 2200BG, Bluetooth, modem V.92
  • Zvukový kodek: Intel High Definition Audio + SoundMAX AC'97 kodek
  • Pevný disk: 60GB PATA-100 (4200 ot./min)
  • Optická mechanika: LG DVD+-RW Dual-Layer
  • Baterie: Li-Ion 4000 mAh
  • Rozměry: 328,6 x 267 x 30,3 mm
  • Hmotnost: 2,7 kg
  • Operační systém: Windows XP Professional SP2 CZ/EN

Podrobné specifikace notebooku HP nx6110 najdete na stránkách výrobce: HP Compaq nx6110


Příslušenství a software



Co si kromě samotného notebooku tedy přinesete s sebou domů. Samozřejmostí je napájecí adaptér společně s propojovacím kabelem a dále je dodáván telefonní kabel RJ-11 pro připojení modemu a redukce do standardní telefonní zástrčky na RJ-11. Další "výbavu" tvoří manuály a těch je opravdu požehnaně. K dispozici je příručka "Getting Started" v angličtině a její analogie "Začínáme" v češtině, kde jsou popsány všechny nezbytné i zbytné operace, jež typický uživatel bude potřebovat kdy provádět. Další brožury a knížky jsou typu záruční podmínky apod. a zmiňovat se o nich nebudu.



Musím ale zmínit software, který je u nx6110 k dispozici. Základem jsou předinstalované Windows XP Professional SP2, a to hned ve dvou jazykových mutacích - české a anglické. Dokončení instalace vám nabídne systém sám při prvním spuštění notebooku a kdykoliv poté máte možnost rychlého obnovení instalace pomocí přiloženého CD.



Mimo operační systém je nainstalován i softwarový balík obsahující několik užitečných utilit. Tou první je dvouměsíční verze programu Norton AntiVirus 2005 zdarma, dále najdete na notebooku i Adobe Reader 6.0, InterVideo WinDVD a WinDVD Creator 2 a vypalovací program RecordNow! v plné verzi. Co se týče utilit HP, můžete využít např. HP Protect Tools, díky kterým lze i zasahovat do BIOSu přes operační systém. Největším plus jsou ale možnosti rychlého obnovení OS i software díky přiloženým CD.
reklama