reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Folio 13: elegantní ultrabook

6.6.2012, Jan Vítek, recenze
HP Folio 13: elegantní ultrabook
Společnost Hewlett-Packard, stejně jako ostatní, zareagovala na iniciativu Intelu, prosazující třídu počítačů Ultrabook, a připravila vlastní modely. Mezi ně patří i Folio 13, tenký stroj vybavený procesorem Core i5 a jednotkou SSD, na nějž se dnes podíváme.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta je u tohoto modelu poněkud specifická, protože to není jako obvykle, že při nízké zátěži je ventilátor v klidu a není téměř slyšet a při vysoké zátěži se roztočí. Míra hluku je totiž ve všech případech víceméně stejná a rozhodně se dá snést. Ventilátorek jsme tak mohli slyšet i při nulové zátěži a i poté, co byla procesoru pomocí Prime95 zajištěna 100% vytíženost, byl jeho hluk v podstatě stále stejný.

Teploty byly měřeny ve 23°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o zbylá se postaral Prime95. Rozpětí teplot je velmi velké, přičemž si uvádíme pochopitelně jen hodnoty u procesoru (GPU je jeho součástí a u SSD to nemá smysl měřit). Výsledek je uspokojivý, protože k maximální hodnotě procesoru chybělo ještě 27 °C. A to je celkem slušná rezerva, i když u Lenova IdeaPad U300s vybaveného stejným procesorem byla větší.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
40 °C
73 °C
GPU
-
-
HDD
-
-


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Jak je vidět, výrazněji se zahřívá levá strana notebooku (při pohledu seshora). Potěšitelné pak je že místa vedle touchpadu se nezahřívají téměř vůbec a vysoká zátěž na ně nemá vliv. Systém chlazení má také umístěny nasávací otvory uprostřed, takže si je po položení na klín nohama neucpete a ani vás nebude otravovat přehnaně vysoká teplota šasi.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion se šesti články a kapacitou 59 Wh. Ta je na počítač, jehož nejžravější součástka je procesor s integrovaným GPU a TDP 17 W, velmi slušná a dle výrobce nabídne až 9,5 hodin provozu na jedno nabití.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
8:15
2:40
Spotřeba
7,5 W
26,5 W


Té jsme sice nedosáhli, protože to bychom museli stáhnout jas obrazovky na minimum, povypínat co se dá a zakázat procesoru práci na vyšších frekvencích. To by sice šlo, ale takový počítač by jaksi nebyl k ničemu. S obrazovkou na poloviční jas a zapnutým Wi-Fi se však snadno dostaneme přes hodnotu osmi hodin provozu, ale je jasné, že při takto nízkých spotřebách výslednou výdrž velmi ovlivňuje každý watt.





Spotřeba při zátěži pak dokáže vylítnout až ke 30 W, na čemž se evidentně trošku podílí také zdroj svou ztrátou. I tak ale počítač dokáže pracovat 2 hodiny a 40 minut.




reklama