Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Touch Diamond2: klenot, který vás nezruinuje

5.10.2009, Pavel Bureš, recenze
HTC Touch Diamond2: klenot, který vás nezruinuje
Velký displej, výkonný procesor, kvalitní fotoaparát a rozhraní TouchFLO, to jsou hlavní přednosti stylového Windows Mobile zařízení, které již několik dní zdobí nabídku tchajwanské společnosti HTC. Zaujme nový Diamond širokou veřejnost?
Kapitoly článku:
Je obecně známé, že operační systém Windows Mobile byl stvořen pro ovládání stylusem, takže uživatele vyžadující pouze ovládání prsty příliš nezaujme. Výjimkou jsou přístroje s velkým displejem (úhlopříčkou) a relativně nízkým rozlišením, takže obraz sice není tak jemný, ale do všech důležitých prvků zobrazených na displeji se člověk bez problémů trefí. Takových zařízení je však dnes minimum, takže pokud se chce výrobce zalíbit masám, musí chtě nechtě sáhnout po softwarové nadstavbě v podobě speciálního uživatelského rozhraní.



Standardní Today obrazovka ve Windows Mobile 6.1 Professional bez TouchFLO
(klikněte pro zvětšení)

Zástupce na nainstalované programy lze ve Windows Mobile (bez TouchFLO) přejmenovávat, třídit do složek i mazat
(klikněte pro zvětšení)

Společnost HTC již před několika lety použila v komunikátoru Touch program TouchFLO, ten však za uplynulé měsíce doznal řady změn a vylepšení. Přibylo záložek i funkcí, změnilo se ovládání, z TouchFLO nyní můžeme změnit velkou část nastavení přístroje atp. Další novinkou, která však pro řadu lidí představuje změnu k horšímu, je, že ToucFLO 3D zabírá celou plochu displeje (vyjma horní a spodní lišty samozřejmě). Původní softwarová nadstavba na QVGA a VGA zařízeních obsadila přibližně dvě třetiny plochy, takže uživateli tak zůstalo několik desítek pixelů na výšku, které mohl využít pro jiné Today plug-iny. Kromě TouchFLO tak mohl mít člověk na Today i detailní výpis z kalendáře, seznam výdajů, předpověď počasí, plug-in pro práci s profily a jiné.



Start menu v podání HTC TouchFLO - chybí třídění do složek
(klikněte pro zvětšení)

Klasické Start menu
(klikněte pro zvětšení)

Majitelé HTC Touch Diamond2 mají v zásadě dvě možnosti. Buď budou používat klasickou Today obrazovku, která je sice touch-unfriendly, ale díky existenci stovek plug-inů dovoluje široké možnosti přizpůsobení a nechybí ani programy, které ovládání komunikátoru prsty umožní. Druhá možnost spočívá v aktivaci nadstavby TouchFLO, která ukousne několik MB z operační paměti, ale za odměnu umožní ovládání naprosté většiny základních funkcí dotykem prstu. TouchFLO 3D ve verzi 2.0.37889.1 se může pochlubit nejen stabilitou a výtečnou odezvou, ale také povedenou grafikou, takže majitel nového Diamonda může uživatelským rozhraním svého telefonu v určité společnosti i zaujmout. Uživatelé ochotni experimentovat mohou vyzkoušet aplikaci TouchFlo Detacher, která dokáže relativně spolehlivě pepínat mezi klasickou Today a rozhraním TouchFLO, takže člověk může využívat výhod obou obrazovek.



Změnit pozadí v TouchFLO lze pouze na záložce Home, jinde se změny neprojeví
(klikněte pro zvětšení)

Na displej 800 x 480 bodů se vejde 8 zástupců. Leckdo řekl, že je to plýtvání místem
(klikněte pro zvětšení)

TouchFLO 3D se rozkládá na 11 záložkách, všechny kromě panelu Home a Nastavení lze nejen skrýt, ale můžeme také změnit jejich umístění. Hlavní panel označený symbolem domečku skýtá pohled na velké hodiny, dozvíme se rovněž, zda je aktivní budík, které schůzky nás v nejbližší době čekají i to, zda máme nepřijatý hovor. V případě potřeby je možno vertikálním tahem prstu velké hodiny skrýt, čímž získáme více místa pro ostatní položky, což je rozhodně plus. Je docela škoda, že jsou zobrazeny pouze záznamy z kalendáře, pokud bychom na TouchFLO viděli také úkoly (např. ty splatné v nejbližších 3 dnech), nemuseli bychom tesknit po TodayAgendě a podobných plug-inech. Snad se dočkáme alespoň v některé z budoucích verzí.

Přímo z TouchFLO můžeme přistupovat k často používaným kontaktům, pokud je u dotyčného uložena fotografie, bude zobrazena i ta. Mezi jednotlivými kontakty lze přepínat buď tapnutím na patřičnou ikonu v levé části displeje nebo tahem prstu po displeji. U každého kontaktu najdeme kromě fotografie také několik ikon sloužících k vytočení čísla, odeslání textové zprávy, e-mailu atp.



Oblíbené kontakty
(klikněte pro zvětšení)

Seznam všech kontaktů
(klikněte pro zvětšení)

Práce s kontakty je v TouchFLO vyřešena opravdu dobře. Můžeme je samozřejmě prohlížet i ukládat do Oblíbených, nechybí ani užitečný posuvník v pravé části obrazovky, takže není třeba pro zobrazení kontaktu začínajícího např. na Z několik sekund scrollovat, stačí umístit prst na začátek posuvníku a táhnout jím. Oproti prvotní verzi rozhraní TouchFLO jsou nyní všechny textové zprávy i e-maily, které si člověk s daným kontaktem vymění, zobrazeny na speciální obrazovce v chronologickém pořadí. Historie textové konverzace je tak soustředěna na jednom místě a vzhledem k tomu, že na vedlejším panelu najdeme i přehled telefonních hovorů s dotyčným, stačí jeden pohled a hned víme, kdy jsme toho kterého člověka kontaktovali a případně i to, co jsme napsali.

TouchFLO 3D si poradí také s textovými zprávami. Oproti prvním verzím program zobrazuje nejen to, kolik nepřečtených SMS mále, ale zprávu také ukáže. Z rozhraní TouchFLO můžeme tahem stylu či prstu mezi jednotlivými textovkami listovat, na SMS lze rovněž odpovědět či napsat novou. Práce s textovými zprávami v rozhraní TouchFLO nemusí vyhovovat každému, program totiž vždy po návratu z historie textové konverzace zobrazí nejnovější zprávu, pokud tedy člověk hledá určitou SMS mezi stovkami jiných, bude patrně lepší sáhnout přímo po aplikaci Messaging, která je běžnou součástí operačního systému Windows Mobile.



SMS
(klikněte pro zvětšení)

Historie SMS zpráv
(klikněte pro zvětšení)

Obdobné funkce nabízí TouchFLO také v oblasti e-mailové komunikace. Milovníky animací by mohl zaujmout způsob, kterým finger-friendly rozhraní zobrazuje náhled na jednotlivé e-maily. Mezi účty lze přepínat tapnutím na jednu z ikon se symbolem obálky, problémem však je, že není na první pohled jasné, který e-mailový účet daná ikona reprezentuje. Uživatel se to dozví až ve chvíli, kdy nad ikonou podrží prst. Samotný e-mailový klient je stejný jako u ostatních přístrojů s týmž systémem, pro detailní seznámení s programem doporučujeme přečíst článek Windows Mobile – Uživatelský průvodce.



Náhled e-mailu v TouchFLO
(klikněte pro zvětšení)

Čtení e-mailu v programu Messaging
(klikněte pro zvětšení)

Jednou z novinek oproti první verzi programu TouchFLO je panel s podrobnými informace o tom, jak si stojí akcie jednotlivých společností. Dozvíme se také to, zda hodnota cenného papíru stoupá či klesá, nechybí ani propracovaný graf, na kterém lze sledovat vývoj ceny akcie v určitém časovém období.



Ceny akcií
(klikněte pro zvětšení)

Vývoj ceny akcie
(klikněte pro zvětšení)

Přímo z rozhraní TouchFLO 3D se dostaneme také k fotoaparátu i k pořízeným snímkům. Ty můžeme v TouchFLO přímo prohlížet, zobrazeny jsou však pouze náhledy. Pro detailní prohlížení včetně možnosti zoomování slouží aplikace Album. Schopnosti této aplikace jsou relativně malé, můžeme sice aktivovat slideshow, snímky ale nelze otáčet ani odeslat na e-mailovou adresu, což však umí program Pictures & Videos, který je nedílnou součástí Windows Mobile již několik let.



Task manager neukazuje, že běží Opera Mobile
(klikněte pro zvětšení)

Náhled fotografie
(klikněte pro zvětšení)

Z multimediálních funkcí stojí za zmínku také přehrávání hudby. Stejně jako celé TouchFLO 3D, tak i audio přehrávač lze plně ovládat pouze dotekem prstu. Program načítá skladby automaticky, nelze tedy zobrazit stromovou strukturu a vybrat si určitou složku či píseň. Hudbu je možno třídit podle jména interpreta i názvu alba, můžeme si rovněž nechat zobrazit všechny písně i vytvářet playlisty.



Přehrávání hudby
(klikněte pro zvětšení)


HTC Touch Diamond2 nabídne na obrazovce TouchFlo 3D také předpověď počasí na pět dní dopředu. Detailní předpověď však nečekejte, dozvíme se ale aspoň to, jaká bude v daném dni nejnižší a nejvyšší teplota, nechybí ani grafické znázornění předpokládané situace na obloze. Databáze českých měst není příliš obsáhlá (velmi diplomaticky řečeno), kromě Prahy a Brna na seznamu najdeme už jen Olomouc, Ostravu a Plzeň. V menu můžeme přepínat mezi zobrazením ve stupních Celsia a Fahrenheita, v nastavení lze zapnout automatické stahování předpovědi (nelze však nastavit interval), můžeme rovněž aktivovat přenos dat v roamingu.



Předpověď počasí
(klikněte pro zvětšení)

Podporovaná česká města
(klikněte pro zvětšení)

Na poslední záložce najdeme základní nastavení komunikátoru, opět v touch-friendly podobě. Kladně hodnotíme přítomnost profilů, které jsou obvyklou součástí Windows Mobile Standard, avšak ve WM Professional chybí. Profily v podání HTC jsou sice jen čtyři, ale buďme rádi alespoň za ně. Za vyzdvihnutí stojí profil nazvaný Automatic, jehož výhoda spočívá v tom, že samočinně aktivuje vibrace v době konání schůzky uložené v kalendáři. Profily sice nelze přejmenovávat, ale můžeme u nich alespoň nastavit hlasitost vyzvánění, která může být shodná s hlasitostí systémovou, dále vyzváněcí tón i styl zvonění (vibrace a zvonění, zesilující vyzvánění…). Pokud někomu nebude nastavení zvukových projevů přímo v TouchFLO 3D vyhovovat, lze samozřejmě použít také starou známou obrazovku ve Start – Settings – Sounds & Notifications.



Profily
(klikněte pro zvětšení)

Nastavení
(klikněte pro zvětšení)

Uživatelé si mohou přizpůsobit také vzhled a chování samotného TouchFLO. O možnosti skrýt a přeskupit jednotlivé panely jsme již mluvili, lze však také změnit wallpaper. V základu najdeme celkem sedm obrázků pro umístění na pozadí, můžeme však použít i náš vlastní či patřičný snímek pořídit fotoaparátem. Je docela škoda, že se změny pozadí projeví jen na panelu Home.



Bezdrátové sítě
(klikněte pro zvětšení)

Nastavení pořadí panelů v TouchFLO
(klikněte pro zvětšení)

Ze sekce Nastavení v TouchFLO lze rovněž spravovat bezdrátové sítě, datové připojení a push e-mail. Nechybí ani jednoduchý průvodce připojením k e-mailové schránce, tyto informace lze samozřejmě zadat také přímo v aplikaci Messaging.

Jednou z užitečných funkcí, kterou HTC Touch Diamond2 nabízí, je tzv. G-Senzor. Ten dokáže určit natočení přístroje a v případě potřeby (a pokud to uživatel nastaví) automaticky přetočit obraz na displeji. Na papíře tato funkce vypadá hezky, jenže v praxi má několik nedostatků. Prvním z nich je velmi omezené použití, automatická rotace obrazu totiž funguje jen v několika programech, např. ve webovém prohlížeči Opera Mobile a v e-mailovém klientu. Nefunguje v TouchFLO, ve správci J2ME aplikací, v dodávané RSS čtečce… G-Senzor je možno deaktivovat, takže pokud někomu není samočinné otáčení displeje po chuti, používat ho nemusí. Problémem však je, že v nastavení nelze přepnout do landscape režimu nastálo, takže se člověk musí spokojit buď s automatickým otáčením, které funguje jen někdy, nebo zkrátka a dobře pracovat jen v portrait módu. Lze samozřejmě také doinstalovat jednu z mnoha existujících aplikací umožňujících rotaci displeje.


Telefonování


Velkých změn doznala také telefonní aplikace, je totiž stejně jako TouchFLO optimalizována pro ovládání prsty. Tím nemyslíme jen velký číselník, který měly Windows Mobile přístroje již před mnoha lety, ale celé rozhraní. Číslo můžeme nejen zadat, ale také vybrat ze seznamu kontaktů. Jak si můžete všimnout na přiložených screenshotech, k dispozici máme celkem šest tlačítek, které umožní mj. hovor přidržet, vytočit další číslo nebo spustit kalendář. Je docela škoda, že si uživatel nemůže na obrazovku přiřadit zástupce např. na svůj oblíbený PIM program, naštěstí se během telefonátu nemusíme nijak omezovat a lze klasickým způsobem (tlačítky, ze Start menu atp.) spustit libovolnou aplikaci.



Aktivní hovor
(klikněte pro zvětšení)

Menu
(klikněte pro zvětšení)



Obrazovka pro vytáčení čísel
(klikněte pro zvětšení)


K přijmutí či odmítnutí hovoru můžeme použít nejen tlačítka, ale také posuvník zobrazený na displeji. Podle toho, na kterou stranu ho posuneme, komunikátor hovor buď přijme či odmítne. Problémem však je, že HTC Touch Diamond2 vždy cca na 2 sekundy zatuhnul, takže člověk neví, zda přístroj povel zaregistroval, proto jsme raději během testování používali tlačítka se symbolem sluchátek. Rovněž můžeme ztišit vyzvánění či poslat volajícímu textovou zprávu s informací, že hovor v danou chvíli nemůžeme přijmout.



Přehledná historie všech hovorů
(klikněte pro zvětšení)

Historie telefonní konverzace s vybraným kontaktem
(klikněte pro zvětšení)


Kromě informací o zmeškaných hovorech zde vidíme upozornění na došlou SMS či ICQ zprávu. Obrazovku vyvoláme tapnutím na horní lištu s ikonami, ty jsou v režimu TouchFlo pouze informační, nelze tapnutím na ně vyvolat dialog
(klikněte pro zvětšení)

Příchozí hovor
(klikněte pro zvětšení)
Co se týče kvality zvuku a citlivosti na signál, nemáme testovanému HTC co vytknout. Komunikátor jsme srovnávali s Palmem Treo 750, který se na mnoha místech nedokázal do GSM sítě připojit, kdežto HTC Touch Diamond2 v témže místě zobrazil jednu (a občas dokonce dvě) čárky a pokud se člověk obrnil dostatečnou trpělivostí, mohl používat dokonce datové přenosy GPRS.