reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova

21.3.2012, Jan Vítek, recenze
IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova
Od společnosti Lenovo jsme dostali na otestování notebook IdeaPad U300s, jenž se řadí do třídy Ultrabook. Očekávejme tedy velmi tenký počítač založený na platformě Intel, jenž by neměl výrazně zaostávat ve výkonu ani ve výdrži na baterie.
Ještě nedávno se výrobci notebooků PC chlubili, když se jim podařilo na trh dodat notebooky s tloušťkou pod jeden palec (25,4 mm) a snažili se dohnat firmu Apple, která měla již od roku 2008 na trhu MacBook Air s tloušťkou pouhých 17 mm. To dalo vzniknout několika nesmělým pokusům, jako byl třeba recenzovaný MSI X-Slim X340, jenž se dostal pod 2 cm tloušťky, ovšem jeho kvalita zpracování byla nevalná. Následovaly další a další pokusy, ovšem nakonec se do toho vložil Intel, jenž ani ne před rokem představil a zavedl novou třídu Ultrabook. Na jejich vývoj přitom vyčlenil značné finanční prostředky (cca 300 mil. USD), které vložil do ultrabookového fondu, díky němuž se vyvíjejí tenčí displeje i baterie. Další skok nás čeká s nástupem generace procesorů Ivy Bridge, díky nimž bychom se měli dočkat především snížené spotřeby.



- klikněte pro zvětšení -


Nyní se ale budeme věnovat již tomu, co máme před sebou. Jde o půldruhého centimetru tlustý ultrabook IdeaPad U300s (a to mluvíme o nejtlustším místě, ne o nejtenčím) od společnosti Lenovo. Založen je na ULV verzi procesoru Intel Core i5, 4 GB paměti DDR3 a 128GB SSD. Jeho tenké tělo si ale také vybralo svou daň. Nenajdeme na něm moc konektorů a optickou mechaniku také budete hledat marně.





Další vlastnosti testované verze ultrabooku IdeaPad U300s si nyní ukážeme shrnuté v jedné tabulce:

Model
Lenovo IdeaPad U300s 59-314474
Procesor
Intel Core i5-2467M
Frekvence apod.
1,6 GHz (2,3 GHz max), 3 MB L3 Cache, 17W TDP
Čipová sada
Intel QS67 Express
RAM
4 GB - DDR3-1333 MHz
Pevný disk
128 GB - JMicron 616 SSD
Úhlopříčka displeje
13,3", lesklý
Rozlišení displeje
1366 x 768
Grafická karta
Intel HD Graphics 3000 (350 - 1150 MHz)
Zvuková karta
Conexant SmartAudio HD
Mechanika
-
Reproduktory
stereo, 1 W
Zvukové vstupy/výstupy
1x 3,5mm jack pro sluchátka i mikrofon
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
1x USB 2.0, 1x USB 3.0
Výstup na externí monitor
HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
ne
Bluetooth
Bluetooth v3.0
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi 802.11 b/g/n - Intel Centrino Wireless-N 1030
Modem
ne
LAN
ne
Webkamera
HD webkamera - 1,3 Mpix
Speciální výbava
tlačítko OneKey Rescue
Otvor pro zámek Kensington
ne
Typ baterie
Li-Pol - 4článková, 56 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
až 8 hodin
Rozměry
324 x 216 x 14,9 mm
Hmotnost
1320 g
Operační systém
Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Dá se říci, že celá výbava tohoto notebooku je podřízena jeho fyzickému zpracování, tedy tenkému a lehkému tělu. To je mimochodem téměř celé vyrobeno z hliníku či hliníkových slitin a Lenovo se zde minimálně dvakrát inspirovalo právě u hliníkových počítačů Apple řady MacBook.


Hlavním kusem hardware je zde dvoujádrový nízkospotřebový procesor Intel Core i5-2467M, z nějž se využije také grafické jádro GMA 3000. Dále k tomu přičteme 4 GB operační paměti DDR3 plus 128GB SSD a máme hlavní čtyřku komponent určujících celkový výkon.

Co se týče rozhraní, pak těch moc není, ale je třeba si uvědomit, že IdeaPad U300s je velmi mobilní počítač, který bude spoléhat především na bezdrátové připojení (tím ale nemáme na mysli mobilní internetové připojení) a vlastní výbavu než na připojené periferie. Sedět tak k němu bude bezdrátová myš s rozhraním Bluetooth, ovšem i tak nám nabídne jeden port USB 2.0 a jeden USB 3.0, k tomu výstup na HDMI (ale už ne analogový D-Sub) a nakonec 3,5mm konektor pro sluchátka a mikrofon. Už se sem ale nevešel ethernetový konektor RJ-45, takže o toto rozhraní přijdeme, ale jistě by se našlo místo pro čtečku karet, stejně jako by Lenovo s trochou snahy mohlo nabídnout alespoň ještě jeden USB port a k tomu otvor pro zámky Kensington.

Baterie je v tomto případě typu Li-Pol, která je na rozdíl od více využívaných Li-Ion lépe tvarovatelná. Zde je již součástí notebooku, takže ji nemůžeme bez jeho otevření vyndat a podívat se na ni, či ji vyměnit. Vydržet by měla až 8 hodin, což je velmi slušná hodnota, když si uvědomíme, že jde o počítač s dobrým výkonem (dle očekávání) a hmotností pouze 1320 gramů. Jako OS se zde uplatní 64bitová verze Microsoft Windows 7 Home Premium, tedy obvyklá volba pro domácí počítač.


Příslušenství


K tomuto notebooku dostaneme obvyklé příslušenství v podobě optického disku se zálohou systému (alespoň podle manuálu, my jsme jej v balení neměli), pak tu je onen manuál (česká a slovenská verze) a také informace o záruce. Dále samozřejmě nechybí adaptér, přičemž baterie je již součástí počítače a pro údržbu dostaneme také malý hadřík.





Napájení


Již zmíněná baterie je tedy pod kapotou počítače, která drží pevně na svém místě, takže se na ni nepodíváme. Dle specifikací jde ale o čtyřčlánkový typ lithium-polymerové baterie s kapacitou 56 Wh, což je na tak tenký přístroj velmi slušné.

Dodávaný adaptér je jen o dva milimetry tlustší než samotný ultrabook a také je pozoruhodně lehký (více v 5. kapitole). Jeho specifikace hovoří o výstupu s hodnotami 20 V a 3,25 A, z čehož můžeme určit výkon 65 W a ten by měl na počítač, jehož procesor s integrovaným grafickým jádrem má TDP jen 17 W, bez problémů stačit.


Operační systém a software


Jako operační systém se zde uplatní Microsoft Windows 7 ve verzi Home Premium 64bit. Ten je doplněn o pár dalších aplikací, o nichž se více zmiňujeme ve třetí kapitole.
reklama