reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.9.2011, Jan Vítek, recenze
Uprostřed léta jsme měli v recenzi nový model SSD Vertex 3 od společnosti OCZ, který se utkal s konkurencí od Intelu. Nyní na tento článek volně navážeme testem Kingston HyperX SSD, který také slibuje vysoký výkon.
Jezevec (111) | 17.9.201112:55
Prosím Vás, mnoho lidí si myslí, že co je drahé, že to vždy je důsledek toho, že si nějaký zlý zlý obchodník nebo výrobce nedej Bože chce vydělat nějaké peníze. Některé věci jsou ale drahé, protože vyrobit je taky něco stojí. Zná někdo z Vás jen cenu čipů v takovém SSD?

Tyhle produkty dražší jsou a nějakou dobu budou, než se podaří rozjet masovou výrobu, odlatit technologii a zaplatit vývoj. Stejné to je při zavádění drtivé většiny technologií, zapoměňte na kartel, na zlé obchodníky. Je to prostě novinka, kterou vyrobit něco stojí, buď na ní máte nebo nikoliv. Je to ale super investice, pokud máte zájem si zrychlit práci s počítačem, tím myslím načítání aplikací a systému. K tomu postačí i relativně základní 64GB SSD, které vůbec drahé není, v praktickém životě rozdíl mezi nějakým mainsteamovým SSD a tímto těžko poznáte, leda v benchmarku v počtu IOPS.
Odpovědět0  0
Siber | 17.9.201120:38
Souhlasím. Až na jednu věc. Rozhodně to není ­"super investice­". Žádná investice do elektroniky není super. Za rok to bude stát polovinu co to stojí dnes. Samotné výrobní náklady nejsou tak vysoké. Velké procento dělá vývoj technologií. Samozřejmě jsou lidi co si potrpí na tom nejlepším a můžou si to dovolit. Právě ti ­"platí ten vývoj­" :­)­)
Odpovědět0  0
Karel Neugebauer | 16.9.201111:16
Jak to je u těchto verzí se SandForce vs problémy s chipsety Intel ? Už vše vyřešili nebo se to této verze netýká ?
Odpovědět0  0
margaretha (11) | 17.9.20118:55
chtěla bych se k tomuto dotazu přidat. Dala by se nějak přiblížit problematika kolem sandforce kontrolerů vs chipsety Intel a řadiče marvell? Byla by nějaká možnost otestovat tyto dvě struktury, třeba s disky, které využívají ctrl. Marvel např. disky Crucial?
Odpovědět0  0
pepcadvorak (6) | 14.9.201110:54
Ted se v UK zacal prodavat SSD od Plextoru ktery diky bohu nema sandforce a za rozhodne zajimavou cenu...128Gb za cca 103 liber....
Odpovědět0  0
Ivan1 | 13.9.201120:23
>>Základy ekonomie ti nic neříkají co? pokud je o zboží zájem, tak cena nikdy dolů nejde, pokud je velký zájem tak většinou jde cena NAHORU.<<
Nevim, ono se to asi neda pouzit vzdy.
Ze by se HDD prodavaly spatne se asi rict neda ­(stejne treba RAM­) a pritom klesda cena i s rostouci kapacitou...
Odpovědět0  0
tomasjerry (213) | 13.9.201121:06
No musim ta sklamat, nedavno som si cital, ze mame najlacnejsie RAM preto, lebo sa prave malo kupuju a produkcia je vecsia ako dopit. Kedy si si kupoval naposledy RAM, ja asi tak pre 1 rokom, nemam dvovod kupovat dalsie lebo su mi zbytocne.
Odpovědět0  0
xpolish (6) | 13.9.20118:28
Doporucuji pro mereni pouzit i as ssd benchmark, protoze radice sandforce pouzivaji pri ukladani komprimaci tzn. pokud pouzijete benchmark, ktery zapisuje same nuly, tak je to vlastne idealni pripad a zapisy i cteni jsou na svem maximu. Pokud pouzijete nahodna tezko komprimovatelna data, tak to je druhy extrem, kdy zjistite jak nejpomaleji bude data zapisovat­/cist v nejhorsich podminkach. A vezte, ze rozdil je to velky. Pr. ocz vertex2 : zapis minimum 70MB­/s, prumer 140 MB­/s a maximum ­(same nuly­) 220MB­/s.
Odpovědět4  0
Jan Vítek (3360) | 13.9.201111:13
zkusíme příště zařadit
Odpovědět0  0
Pavel2211 | 13.9.20118:23
Dobrý den, recenzovaný SSD disk Kingston mám již měsíc a naprostá spokojenost. Jediná věc, kterou považuji za mínus je dodání USB boxu s USB 2.0. Ponížit dosahovanou rychlost SSD disku ­(přes 500MB­/s­) rychlostí USB 2.0 ­(max 32MB­/s­) je hrozné.
Odpovědět0  0
wiruz (35) | 13.9.201110:55
No vsak USB box slouzi na stavajici plotnovy disk, ktery nahradi SSD aby mohlo dojit k zaloze dat. Jen naprosty neznalec a diletant by pripojil jakykoliv SSD pres USB 2.0. Tento kit je prevazne pro majitelo notebooku, ktery puvodni hdd da do USB boxu, do notebooku hodi ssd a pres SW prekopiruje data z HDD na SSD a muze pracovat dal jako by se nechumelilo.
Odpovědět0  1
Luke008 | 13.9.201111:49
Tento kit je prvotně určen k vytvoření ­"zrcadla­" původního systému na nový SSD disk a už zde by proces velmi urychlila USB3. Nemluvě o tom, že využitá by rozhodně byla i se starým diskem.
Odpovědět1  0
John.Pitlin | 28.11.20119:20
zdravim... mám problém s kopírováním dat ze starého disku... ssd disc vymenim v notebooku za stary, který vložíme do usb rámečku. Spustíme bootovací cd. disc co je v rámečku není nalezen. Co stim? I když vložíme ssd do usb rámečku a připojím tak není ve win 7 disc nalezen... na win xp jde normálně používat takže asi problém v rámečku nebude.
Odpovědět0  0
Bunik (60) | 13.9.20118:16
Láká mě to, láká, ale furt je to drahé. Zatím se mi nezdá že by ceny za GB šly letos nějak dolů. Jak to vidíte s SSD příští rok? Dá se očekávat nějaké slevnění?
Odpovědět0  0
tomasjerry (213) | 13.9.20118:46
Pokym to ludia budu kupovat a evidentne kupuju, tak cena nepojde dole. Oproti klasickym HDD su nepomerne rychlejsie a zacali sa pouzivat uz aj v serverovej oblasti kde sa pouzivaju hlavne na SWAP, takze zaujem o ne je :(
Odpovědět0  0
Bunik (60) | 13.9.201110:37
No, pokud je o nich takový zájem tak by právě cena měla jít dolů... Kdyby nebyl nezaplatí vývoj...
Odpovědět1  1
kojak8405 | 13.9.201111:34
Základy ekonomie ti nic neříkají co? pokud je o zboží zájem, tak cena nikdy dolů nejde, pokud je velký zájem tak většinou jde cena NAHORU.
Odpovědět1  1
snajprik (1576) | 13.9.201114:28
Presne, ekonomika a zdravi rozum nema nic spolocne v ekonomike plati ze 1+1=3 To bolo za cias komunizmu ze vyrobok sa smel predrazit maximalne o 60% a koncova cena bola udavana od vyrobnej. V demokracii Intel si hodi na svoje SSD marzu zopar stovak% prepravca 5­-10% stat 20% velkosklad zopar % maloobchodnik zopar % a s toho mame cenu ze sa az v ociach zatmi, cena nieje odvodena od ceny vyrobku, ale za kolko este su ludia to ochotny kupit :)
Odpovědět0  0
LudaL (2) | 13.9.201114:43
No, tyto úvahy jsou sice pravdivé, ale jsou značně zjednodušené a platí jen v krátkodobém horizontu. V reálu si totiž řeknou i další výrobci, že toto je skvělý artikl a začnou ho vyrábět. No a aby naskočili do rozjetého rychlíku, budou muset jít s cenou dolů ­(taky kvůli tomu, že ty jejich výrobky budou mít nejspíš horší kvalitu­).
Takže tím, že se ty výrobky dostatečně kupují, nakonec klesne cena ­- je nutné totiž uvažovat i nad tím co budou dělat i další účastníci na trhu.
Odpovědět1  0
pkolcun (75) | 13.9.201119:10
Tomu sa tusim hovori konkurencia :­). Aby isli ceny dole musi ta konkurencia existovat a to nie len, ze mame rovnaky vyrobok ale aj rovnako ­"kvalitny­" u ssd ­- rovnako rychly ­(moj nazor­).
Odpovědět0  0
Bunik (60) | 14.9.20119:26
Nějak ste z toho vynechal konkurenční boj...
Odpovědět0  0
Troll13 | 17.9.20110:42
A vy zase kartelovú dohodu
Odpovědět0  0
zjs (83) | 16.9.201115:13
Drahé? Nic ti tak nezrychlý systém jako SSD disk. A na systém se všema programa ­(bez her­) ti stačí 64GB. Takový disk stojí 2500,­-. Co je na tom drahé? Lidé vyhazují za intel procesor se základní deskou mnohem více a systém jim to tak rozhodně nezrychlí jako SSD.
Odpovědět0  0
lkdfgj | 19.9.201116:02
Lidi, stačí klidně 32 SSD disk za 999Kč se zárukou 2 roky. O takovém zrychlení systému se vám ani nesnilo. Restart a načítání windows bylo utrpení a používání též. Teď mi to čte rychlostí 200MB za sekundu a disk si tu a tam blikne.
Stačí i tento malý disk ­- doporučuju
Odpovědět0  0
jox (5) | 19.10.20118:55
Na Win7 podle mě 32G ani zdaleka nestačí. A pokud tam chci mít ještě pár programů, aby se zrychlilo i jejich spouštění a běh, tak to podle mě chce alespoň 128 GB.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.