reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston Savage SSD: nástupce úspěšného HyperX 3K

2.6.2015, Jan Vítek, recenze
Kingston Savage SSD: nástupce úspěšného HyperX 3K
Již před třemi lety se dostalo na trh SSD Kingston HyperX 3K, které se stalo díky svému výbornému poměru výkonu a ceny oblíbeným modelem prodávaným dodnes. Nyní ale už je čas pro jeho nástupce, HyperX Savage. Splní naše očekávání?

Závěrečné hodnocení


Společnost Kingston si připravila důstojného nástupce už dlouho známého a oblíbeného modelu Kingston HyperX 3K SSD. Nový HyperX Savage už není postaven na kontroleru SandForce, ale Phison, využívá moderní paměti NAND Flash A19 od firmy Toshiba a nabídne i 960GB verzi, zatímco HyperX 3K končil na 480 GB. A jako obvykle přichází také v levnější podobě se základním příslušenstvím i jako dražší set, kde figuruje také šroubovák s výměnnými bity, ale především pouzdro s rozhraním USB 3.0. Díky tomuto setu bude snadné nahradit dosavadní pevný disk či SSD i u notebooku, k němuž často nemůžeme najednou zapojit více zařízení s rozhraním SATA.



Kingston HyperX Savage jako moderní SSD netrpí tím, že by se jeho výkon postupně snižoval a také jej moc nezajímá, zda pracuje s komprimovatelnými či nekomprimovatelnými daty. Na to ukazují naše opakované testy ATTO a Crystal Disk Bench, stejně jako aplikační testy pomocí PCMark Vantage a PCMark 8. V těchto případech ale narazíme na jisté rozdíly. Zatímco PCMarku Vantage se Savage velmi zamlouval a řadil jej v konkurenci 13 jiných SSD na druhé místo (na třetím skončil jeho předchůdce HyperX 3K), tak test PCMark 8 ukázal něco opačného. V jeho případě byla ukázána poměrně slabá datová propustnost. Přitom excelovat v obou testech je možné, jak ukázal nedávno testovaný Samsung SSD 850 EVO.

Testy tedy ukazují na to, že HyperX Savage se Kingstonu povedl a jde o jednu z možných voleb pro systém moderního počítače. Zmíněný SSD 850 EVO však dosáhl ještě lepších výsledků, především tedy v testu PCMark 8, a přitom je k dostání za plně srovnatelnou nebo i nižší cenu. Rozhodnout se ale musíte sami.


Plusy


+ Stálý výkon, který nedegraduje
+ Vysoký výkon i s nekomprimovatelnými daty
+ Velice dobré skóre v PCMark Vantage


Minusy


- Slabší v PCMark 8
 
 
Za zapůjčení 240GB HyperX Savage SSD děkujeme Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 3 350 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte SSD Kingston HyperX Savage?
V anketě šlo hlasovat od 2.6.2015 do 30.5.2016. Počet hlasujících: 4
Výborné75 %
Průměrné25 %
Špatné0 %
reklama