reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkVision LT2452p: návrat k elitě?

6.3.2012, Jakub Doležal, recenze
Lenovo ThinkVision LT2452p: návrat k elitě?
Jistě pamatujete takřka legendární model L220x, který Lenovo uvedlo již před několika lety. Od té doby se u nich žádný profesionální model v dílnách neurodil. Nyní však na trh dorazil 24“ monitor s IPS panelem. Bude to pro Lenovo návrat zpět do první ligy?

Vyhráno nemáme, aneb není IPS jako IPS


V oblasti terminologie týkající se monitorů si už dávno nevystačíte se znalostí pojmů, jako je TN, PVA a IPS. Výrobci totiž valnou většinu těchto výrobních technologií začali větvit po stránce kvality, a to jak ve směru nahoru, tak dolů. Koupě monitoru s IPS panelem tak nutně neznamená, že hravě porazíte sousedovo TNko. Příkladem budiž dnes testovaný LT2452p s e-IPS obrazovkou. To malé „e“ nevypadá nijak zlověstně, ale ve výsledku může udělat pořádnou paseku.

Asi nejvíce diskutovanou a zároveň zamlčovanou skutečností je u většiny takto vyrobených e-IPS panelů zobrazení jen 6bit barev (tedy 262 144 barev) a zbytek do kýžených 16,7 milionů se dopočítává. Obecně platí, že jakmile se něco dopočítává (odhaduje, interpoluje…), tak bývá většinou zle. V případě e-IPS panelů se využívá metody FRC, která dohání barevné spektrum rychlým prohazováním barev (např. černé a bílé pro vznik šedé). Lidské oko lze tímto systémem obelstít, nicméně ona změna barev bývá pro některé z nás poměrně viditelná, takže vás během práce může rušit nepatrné poblikávání obrazovky. Jako vždy doporučím vyzkoušet monitor ideálně hned na prodejně.


Odchylka dE a barevný gamut


Jednou z největších nevýhod levných monitorů byla absence tovární kalibrace, takže jste sice ušetřili peníze, ale výrobce vám za odměnu poslal tak rozladěný panel, že by se i uživatelé některých halucinogenních drog divili. S nástupem e-IPS matrice se však konečně lidem na marketingovém oddělení rozsvítilo a např. Asus garantuje u některých modelů odchylku dE pod 5 (viz recenze Asus PA238Q). Jak tomu bude u Lenova?




Tovární nastavení


Po otestování monitoru v továrním režimu mohu říci, že s kalibrací si zde tedy moc práce nedali, a tak trochu spoléhají na samotné vlastnosti dodaného panelu. Výsledky nejsou nijak tragické, ale rozhodně se mohl tento čínský výrobce předvést v lepším světle, tedy pardon, v barvách. Jas je v tovární hodnotě jako vždy naprosto mimo a jeho cílem je zajisté vám co nejdříve vypálit oči z důlků.

V oblasti přednastavených profilů nám Lenovo připravilo jen několik variant, kterými naráz upravíte zobrazované barevné spektrum. V menu jsou tyto profily označeny následovně: Neutral, sRGB, Reddish (tovární) a Bluish.




Profil Neutral




Profil sRGB




Profil Bluish


Z naměřených výsledků je patrné, že skrytý bonus v podobě lepších barev se neskrývá ani za jedním z přednastavených profilů a pro lepší výsledky bude nutné sehnat kolorimetrickou sondu. Je škoda, že výrobci takto zbytečně zahazují možnost oslovení zákazníka skrze kalibrovaný monitor.

V továrním nastavení Lenovo ubralo na síle jasu i kontrastu a pojďme se tedy podívat, jak si LT2452p povede, pokud jej rozsvítíme naplno. Ne vždy totiž platí, že více znamená lépe.





Z výsledků je patrné, že tudy cesta rozhodně nevede a vyvarujte se tedy pocitu, že monitor na plný výkon hodně svítí a tím pádem lépe ukazuje. Končíme také s pokusy, jdeme monitor „opravit“ sondou a kalibračním softwarem.


Kalibrace


Znovu se pozastavím nad tím, proč si výrobci házejí klacky pod nohy a monitory na konci výrobního procesu nekalibrují. U masově vyráběných TN panelů s mizerným podáním barev to dávalo smysl, ale e-IPS panely již dokáží podat výrazně lepší výsledky.





To jsem doufám dokázal výslednými hodnotami, které sonda naměřila po kalibraci. Stačilo pár chvil věnovat obrazovce a zbytek již obstaral kalibrační software. Výsledkem jsou minimální odchylky od ideálu a utíkají nám jen odstíny šedivé. Jako vždy přikládám kalibrační profil zde, avšak nezaručuji stejné výsledky na vašem monitoru.
reklama