reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-7A Plus: industriální skříň

20.2.2006, Jan Vítek, recenze
Lian Li PC-7A Plus: industriální skříň
Nedávno jsme si odbyli první recenzi skříně od Lian Li, model PC-V1100Plus. Ta ale patří mezi to nejdražší, co můžeme pořídit, a proto se dnes podíváme na opačný konec a představíme si naopak to nejlevnější z repertoáru Lian Li, což je skříň PC-7A Plus.
Kapitoly článku:
PC-7A Plus je sice nejlevnější z nabídky Lian Li, ale i tak je celá v celohliníkovém provedení, kde plast zaujímá roli velmi podružnou a je ho využito pouze tam, kde je ho opravdu třeba. Hlavními atributy PC-7A Plus jsou tedy vedle použitého materiálu ještě ATX Miditower rozměry, chlazení pomocí 120mm ventilátorů a čistý, elegantní design, který se v době pestrobarevných skříní s tvary Diabla a mobilních telefonů cení dvojnásob.

Lian Li se dostavila ve zcela klasickém balení, opatřena polystyrenovými bloky proti úrazu a igelitovým obalem chránícím před jemnými škrábanci. Vedle skříně a jejího obalu lze ještě v dodávce nalézt velmi jednoduchý a velmi účelný i přehledný manuál v podobě jednoho listu A4. Ten zobrazuje pomocí ilustrací vše, co byste mohli potřebovat a chtěli vědět o instalaci, obsahu příslušenství a zapojení kabeláže. Vedle manuálu nám Lian Li ještě podstrčilo propagační leták na další nabízené produkty a rozšíření, která si k stávající skříni můžeme pořídit – větrný tunel k procesoru, přídavný turbínový ventilátor k chlazení rozšiřujících karet, kolečka k snazší manipulaci se skříní, stealth záslepky pro CD mechaniky, teploměry do 3,5“ záslepek a třeba i různé typy prosklených bočnic. Množství z těchto rozšíření je již součástí dodávky dražších skříní a je příjemné, že jsou kompatibilní i s levnějšími výrobky, i když si za ně jistě nebývalým způsobem připlatíme.



Celá skříň je tedy velmi jednoduchá a to společně s použitým materiálem určuje její velmi malou hmotnost. Ta má jistě svou nezanedbatelnou výhodu v podobě snazší manipulace, ale zároveň ji může činit náchylnou k šíření nepříjemných vibrací, ale to je cena, kterou musíme zaplatit u každé lehké hliníkové skříně. Ze své zkušenosti ale mohu říci, že vibracím se kolikrát neubrání ani dvacetikilový Chieftec a tak je to celé spíše o kvalitě návrhu a zpracování.

Specifikace Lian Li PC-7A Plus:

Pozice
4x 5.25", 2x 3.5" externí, 3x 3,5" interní
Kompatibilita
full ATX (max 12"x9.6")
Rozměry
210 * 450 * 490mm (š * v * h)
Ventilátory
2x 120mm@1500RPM
Použitý materiál
hliník, plast
Sloty
x7

Hmotnost skříně výrobce bohužel neuvádí, ale osobně bych ji odhadoval na nějakých 5kg (dodává se bez zdroje).



Její tělo je vytvořeno z 1mm plechu a kritická místa byla zesílena na 1,5mm. Samotné bočnice mají ovšem pouhý 1mm a mohly by být trochu silnější a těžší, protože jsou to především právě ony, co mají s vibracemi obvykle nejvíc problémů.


PC-7 jsou dodávány ve dvou barvách a my si představíme tu levnější, stříbrnou variantu. Černě zbarvená je totiž o asi 350Kč dražší. Jak jsem řekl na začátku, vzhled skříně je opravdu jednoduchý a tak toho na bočnicích moc nenajdeme. Levá je na pohled identická s pravou, ale zaměnit se nedají, což je dáno způsobem jejich zajištění. Povrchová úprava je výtečná; bočnice, stejně jako přední panel jsou svisle vroubkované a to jednak vypadá dobře, ale také omezuje viditelnost otisků po ohmatání prsty, než kdyby byly plechy hladké jako sklo.



Předek skříně zachovává nastolený trend jednoduchosti. Nenajdeme zde tedy žádná dvířka ani jiné složitosti, pouze čtveřici hliníkových záslepek mechanik, dvojici taktéž hliníkových záslepek 3,5“ externích šachet, spínače Power a Reset, stavové diody pro stav PC a práci disků (zelená a oranžová).


Dominantou dolní poloviny je velký obdélník (132*116mm) tvořený 4mm dírkami, což je vstup pro vzduch proudící přes prachový filtr k přednímu 120mm ventilátoru. Uprostřed něj se prsí broušené logo Lian Li, abychom nezapomněli, co jsme si to vlastně pořídili.



Velice užitečná možnost je snadné sejmutí předního panelu. Ten nedrží pomocí šroubků, ale přes tlusté plastové packy a tak stačí jen silněji zatáhnout a panel ze svého uložení vypadne. Stejně snadno se pak opětovně nasadí. Otázkou ale zůstává, kolik odejmutí a opětovných zasunutí tyto packy vydrží a proto bych uvítal, kdyby Lian Li k příslušenství přidalo ještě nějaké náhradní; jejich výměna by byla velmi snadná.



Nakonec úplně vespod jsou jednoduchá dvířka zakrývající v pořadí vstup pro mikrofon, výstup pro sluchátka, 2x USB a 1x IEEE1394 Firewire porty, tedy v dnešní době bez překvapení. Někteří z vás si jistě všimli, že přední panel není úplně celý vytvořen z hliníku – jeho horní a dolní hrana je vyrobena z masivního černého plastu, což byla především nutnost kvůli výrobě. Panel je totiž z ohýbaného plechu a byla by velká potíž ohýbáním vyrobit rohy tak, aby k něčemu vypadaly. Plastu je zde tedy minimum a také svojí černou barvou ke stříbrnému zbytku celkem sedí.


Odejmutím panelu odhalíme přední torzo a především hliníkový košík přidržující prachový filtr před předním ventilátorem. Černý filtr je vyroben z hrubého pórézního materiálu, o jehož schopnostech zachytávat prach jsem se přesvědčil již za několik dní provozu – ulpívá na něm spolehlivě a efektivita proudění vzduchu nijak zvlášť netrpí.


Pohledem se přesuneme dozadu. Tam na první pohled zaujme jemná černá mřížka zadního 120mm ventilátoru, na které shledávám jako nejlepší to, že se dá velmi snadno sundat. Pokud odšroubujeme ventilátor, tak ji na svém místě přidržují již jen kousky oboustranné lepicí pásky. Dá se tedy snadno nahradit kulatou mřížkou, nebo, pokud víte, kam strkáte své prsty, třeba ničím.


Nad ventilátorem je přítomno místo pro napájecí zdroj opatřené štítkem z 2mm hliníkového plechu přidělaném čtveřicí šroubků s velkými hlavičkami. Štítek je zde proto, aby byla instalace zdroje maximálně usnadněna. Nemusíte jej totiž dovnitř strkat z boku skříně, kde v cestě může stát chladič procesoru a 5,25“ mechaniky. Namísto toho stačí na zdroj namontovat zmíněný štítek a celek zasunout do skříně zezadu.



Posledním prvkem k povšimnutí je perforace vedle zadních záslepek připravená i s montážními otvory na turbínový ventilátor odsávající vzduch z prostoru karet. Ten ale není součástí dodávky a je nutné si jej dokoupit zvlášť.



Nakonec se ještě krátce mrkneme na skříň zespoda a seshora. Zde jsou k vidění pouze gumové podstavce a v pravé části připravené místo k upevnění PC speakeru. Můžete si ale také všimnout, jak toto místo obklopuje čtveřice bodů k připevnění koše pro pevné disky. Vepředu je to dvojice velkých nýtů a o něco dál malé otvory pro šroubky.



Na horní straně skříně je připraveno místo pro 80mm ventilátor vytvořené proražením podélných průduchů. To sice není prototyp dokonalosti a jeho přítomnost také uvítají spíše mechaniky a disky uzavřené v plastových šuplících, než ostatní, na chlazení náročnější komponenty. Teplo stoupající vzhůru je dnes většinou zachyceno 120mm ventilátorem zdroje a velká část teplého vzduchu je také vytlačena zadními ventilátory.

reklama