reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G502: laditelná myš

26.6.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech G502: laditelná myš
Od společnosti Logitech k nám doputovala nedávno představená myš G502, která dle označení patří mezi herní modely a nabídne nám neuvěřitelné rozlišení 12 000 dpi. To ovšem není vše, takže se na ni podívejme zblízka.
Kapitoly článku:
Herní počítačová myš Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse se snaží nabídnout především přizpůsobitelnost a možnost vyladění senzoru na různé typy povrchu, aby na nich pracoval co nejlépe. Později se zaměříme na to, co tato možnost ladění znamená z praktické stránky. Vedle ní nám G502 ale nabídne také možnost úpravy hmotnosti, a to již notoricky známým způsobem, čili pomocí několika malých závaží. Za zmínku stojí také osm tlačítek doplněných o pětisměrné kolečko, jež navíc může pracovat ve dvou režimech - v krokovém a v režimu volného protáčení. A když vezmeme v úvahu i rozlišení až 12 000 dpi, je zřejmé, že před sebou máme nový herní hi-end v podání Logitechu, který rozhodně stojí za to prozkoumat.


- klikněte pro zvětšení -

Logitech G502 by tedy měla nabídnout velmi dobrou kvalitu a široké funkce, které využijeme především při hraní akčních počítačových her. To ale bude něco stát a v tomto případě si připravme kolem 2000 Kč.





Myš přišla v malém černo-modrém obalu, pod jehož otevíratelnými dvířky se ukáže samotná myš, ale také informace o technologii Delta Zero týkající se použitého senzoru.


Model
Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse
Rozměry myši
132 x 75 x 40 mm
Hmotnost myši
121 gramů (bez kabelu a závaží)
168 gramů (s kabelem)
pět 3,6gramových závaží
Tlačítka
8 + kolečko
přepínač režimů kolečka
Senzor
Proteus Core
200 - 12 000 dpi
40 G
300 ips
Rozhraní
USB
Ergonomie
pro praváky
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7 nebo Windows Vista


Logitech tedy ve spojení s touto myší hovoří o Delta Zero, jenž má poskytnout vysokou přesnost, přičemž o stejném senzoru Logitech hovoří i ve spojení se starší myší G100s. Nicméně to je uvedeno pouze na krabici, přičemž webová prezentace o Delta Zero mlčí a omílá jiný termín - Proteus Core. Nám je ale jedno, jak budeme senzor či technologii této myši nazývat a budeme si všímat především toho, co se za těmito pojmy skrývá.

Tato myš je vyloženě určena pro praváky a v levé ruce by se držela špatně. To jednak kvůli jejímu tvaru a potom i s ohledem na rozmístění tlačítek, z nichž pět je na levé straně myši připraveno pro palec či ukazovák. Vedle nich tu jsou i dvě klasická a mezi nimi kolečko, přepínač režimů kolečka a poslední programovatelné tlačítko na samotném vrcholu myši.

Chloubou je senzor s rozlišením 12 000 dpi, který značně posunuje dosavadní hranici rozlišení určovanou již velmi rozšířeným senzorem Avago ADNS-9800 s rozlišením 8200 dpi. Na hi-end ukazují také další specifikace, a to akcelerace 40 G a maximální rychlost pohybu 300 ips, tedy palců za sekundu.


Zpracování myši


Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse kombinuje plasty s lesklým, matným i měkkým povrchem a vedle toho také oblé tvary s ostře řezanými hranami. Z toho se trošku vymyká světle modrý okraj "odpočívadla" pro palec, trojúhelníková část s indikačními LED nad bočními tlačítky a také lesklé kovové kolečko. To je dělané i pro volné protáčení, takže je těžké, aby mělo potřebnou setrvačnost.





Myš má velmi pevné tělo, i když je složena z mnoha kusů, takže nic nepraská, ani když ji zkusíme pořádně "promačkat". Když s ní zaklepeme, tak je slyšet, že se uvnitř něco vrtí, ale to je pouze onen kolečkový mechanismus, takže žádný problém. Ergonomii se budu více věnovat až později, ale už nyní mohu říci, že Logitech G502 padne do ruky velmi dobře, a přitom dlaň nevyplní celou, takže uživatel má dostatek volnosti k provádění jemných pohybů pouze prsty. Navíc tlačítka jsou dobře dosažitelná a na příhodných místech.





Logitech mluví o celkem jedenácti programovatelných tlačítkách, ale to počítá i kolečko. Ve skutečnosti tu máme dvě hlavní tlačítka, a to příkladně provedená. Mají spínače ozývající se ostrým cvaknutím a jejich stisk je tuhý tak akorát, aby nebyl na obtíž a na druhou stranu nehrozí, že je stiskneme omylem pouze vlastní vahou prstu. Hned za kolečkem je mechanický přepínač režimů volného protáčení a krokového protáčení. Když zvolíme ten první a kolečko roztočíme, bude mu trvat i přes deset sekund, než se konečně zastaví. V krokovém režimu bych uvítal trošku výraznější aretaci, která by lépe zabránila pootočení kolečka při stisku, ale ten není přehnaně tuhý, takže celkově můžeme být s kolečkem nadmíru spokojeni.

Druhé tlačítko nad kolečkem je pouze jedno z programovatelných, jež u myší vzhledem ke své poloze obvykle slouží pro přepínání mezi nastaveními dpi, ovšem zde slouží k přepínání mezi profily uloženými v paměti myši. Tlačítko ale má označení G9, takže je jasné, že mu budeme moci přiřadit i jiné funkce.





Všechna ostatní tlačítka jsou umístěna na levé straně myši. Jde o G7 a G8 hned vedle levého hlavního tlačítka, takže ta jsou připravena pro ukazovák a jsou velmi dobře dostupná a díky mezeře mezi nimi je můžeme dobře nahmatat a rozlišit. To samé platí i pro palec, jehož bříškem při úchopu spočineme přímo nad hmatově výrazným předělem tlačítek G4 a G5 a když palec natáhneme trošku dopředu, nahmatáme poslední tlačítko. To ale už nemá označení G, ale nese piktogram zaměřovače, takže je zřejmé, že jde o tzv. Sniper Button, který dočasně sníží hodnotu dpi pro lepší zaměření. Všechna tato dodatečná tlačítka mají hlubší stisk s výraznou hmatovou odezvou, ale necvakají tak ostře a hlasitě jako hlavní tlačítka.

Co se týče výdrže tlačítek, respektive jejich spínačů, ty jsou prý testované na 20 milionů stisků. S teflony pak můžeme dle specifikací nadrandit až 250 kilometrů, než se opotřebují.





Z opačné strany můžeme vidět hned šest kusů teflonů - dva nahoře, jeden dole, jeden napravo a dva pak obepínající oko senzoru. Přispějí tedy k tomu, aby se do tohoto otvoru nedostávalo tolik nečistot, i když tomu, aby se dovnitř sem tam dostal nějaký chlup či prach, se asi nevyhneme. Nakonec tu je systém závažíček, ale tomu se budeme věnovat až ve třetí kapitole.


Příslušenství


Společně s touto myší dostaneme letáky s informacemi o bezpečnosti, záruce, atp. Vedle toho se ale v balení nachází také malé plastové pouzdro s celkem pěti závažíčky, s jejichž pomocí můžeme upravit celkovou hmotnost myši.




reklama