reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G600: MMO speciál

11.7.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech G600: MMO speciál
Společnost Logitech na začátku tohoto léta představila novou herní myš s označením G600 MMO Gaming Mouse, na níž je zajímavé využití celkem dvaceti programovatelných tlačítek, díky čemuž se bude hodit především pro masivně multiplayerové hry...
Kapitoly článku:
Logitech G600 MMO Gaming Mouse byla svým výrobcem představena teprve letos v červnu, kdy již bylo z obrázků jasné, že nám budou nabídnuty dvě verze - klasická černá a bílá. Myš z bílého plastu vypadá elegantněji, ovšem zase na ní budou daleko lépe vidět nečistoty a je otázkou, zda její plast tak jako tak časem nezešedne či nezežloutne. Nicméně to, co je na G600 opravdu zajímavé, je vysoký počet programovatelných tlačítek (známé G), která jsou zde soustředěna především u palce. Je také naprosto jasné, že uživatelé pracující s myší levou rukou mají v tomto případě smůlu a mohou na ni rovnou zapomenout. To tedy, pokud se Logitech nerozhodne vyrábět i verzi pro ně.



- klikněte pro zvětšení -


Označení MMO v názvu pochopitelně znamená, že myš je určena pro masivně multiplayerové online hry, pro jejichž účely právě bude sloužit celkem dvacet tlačítek, z nichž celkem 12 je umístěno na levé straně. Počet funkcí budeme moci zdvojnásobit díky tlačítku G-Shift a pak už je samozřejmostí integrovaná paměť, možnost nastavení citlivosti u laserového senzoru a další možnosti přizpůsobení.





Myš přichází v zeleno-černé krabici, kde je ve výřezu pod otevíracími papírovými dvířky schovaná za ochranný plast. Díky tomu si ji můžete v obchodě před koupí i zvenčí osahat, a zjistit tak, zda nebude pro vás třeba příliš velká.

Model
Logitech G600 MMO Gaming Mouse
Rozměry myši
118 x 75 x 41 mm
Hmotnost myši
133 gramů (bez kabelu vážícího 15 gramů)
Tlačítka
20 tlačítek G + G Shift
zahrnuje dvě hlavní a pětisměrné kolečko
Senzor
laserový
zrychlení 30 G
max. rychlost 406 cm/s
11,25 Mpix/s
200 - 8200 dpi
Rozhraní
USB (2metrový kabel s pletenou izolací)
dotazovací frekvence 1000 Hz
Kompatibilita
Windows Vista, Windows 7 či Windows 8

Logitech na tuto myš poskytuje tříletou omezenou záruku a jinak uvádí, že hlavní tlačítka mají vydržet kolem 20 milionů stisků a teflony jsou schopné "najezdit" až 250 kilometrů. Další informace uvádí, že k této myši dostaneme už moderní laserový senzor disponující vysokým rozlišením až 8200 dpi. Stejné vlastnosti měly i nedávno testované CM Storm Sentinel Advance II a Gigabyte Aivia Krypton a sedí i zrychlení 30 G, takže je dost dobře možné, že i zde byl využit senzor Avago ADNS-9800.


Zbývá ještě dodat, že ochuzeni nebudeme ani o rychlou dotazovací frekvenci 1000 Hz po rozhraní USB a jeho dvoumetrovém kabelu a Logitech ani nezapomněl na podsvícení pomocí LED. Tím disponují popisky všech bočních tlačítek G, přičemž již po prvním zapojení poznáme, že mohou hrát všemi barvami. G600 se totiž ihned pochlubí, že umí velmi plynule měnit odstíny.


Zpracování myši


Na této myši se mi líbil masivní plášť z bílého plastu s matnou povrchovou úpravou. V menšině pak byl lesklý černý plast, který se prosadil především na boku kolem pole tlačítek a ve spodní části. Uživatel s ním tak v podstatě vůbec nepřijde do styku. Zpracování myši je velmi čisté a jednotlivé části k sobě dobře sedí, takže zde si Logitech v tomto ohledu rozhodně ostudu neuřízne. Pak je již na každém zvlášť, zda se myš bude či nebude líbit, ale za sebe mohu říci, že mi připadala designově velmi povedená.





Masivní plastové části slibují také vysokou odolnost a pokud mohu soudit dle toho, jak myš odolávala pořádnému "promačkání", pak by vše mělo být v pořádku, protože o prohýbání nějakých částí nemůže být řeč a také se ani neozvaly žádné pazvuky. Pouze bych se obával, že především lesklé části asi časem nebudou vypadat tak pěkně (tedy bez škrábanců) a v případě bílé verze je jasné, že ta se sama čistá také neudrží. S tím se samozřejmě musí počítat.





Detail bočních tlačítek ukáže málo viditelné popisky, jež se ale ihned po připojení rozzáří pomocí LED. Dvě šestice tlačítek tvoří menší prohlubně, přičemž G13 a G16 mají na sobě ještě malé výčnělky, díky nimž si je i po hmatu snadno najdete. Pak už opravdu stačí jít po paměti a s trochou cviku nebude problém bezpečně najít to tlačítko, které hledáte. Toto má tedy Logitech velmi dobře vymyšlené a asi těžko by to šlo provést lépe, což platí i pro hmatovou odezvu tlačítek. Ta mají jen mělký stisk a ozývají se slabým cvaknutím, ale z reakce bezpečně poznáte, zda jste je stiskli, nebo ne.





Hlavní tlačítka po stranách kolečka se ozývají tichým, ale ostrým cvaknutím a jejich hmatovou odezvu bych v krátkosti označil za adekvátní. Zajímavější situace bude u kolečka, které je pětisměrné, takže s ním lze otáčet, mačkat je jako tlačítko a také naklápět do stran. Mechanismus je tedy o to složitější než u prostých koleček, ale přesto zde Logitech odvedl dobrou práci. Ani stisk a ani naklápění tu není přehnaně tuhé, možná snad naklopení doprava by mohlo jít o chlup snáz, ale to už bych byl velký hnidopich. Mechanismus pak vydává tlumené vrčení a má jasně rozlišitelné krokování. Pak tu jsou před kolečkem dvě tlačítka G7 a G8 sloužící především pro volbu přednastavené hodnoty dpi.

Tím bychom měli pokryty téměř všechny ovládací prvky. Zbývá totiž G Shift, tedy přepínač pro volbu alternativní funkce programovatelných tlačítek. A ten je zde v podobě, již bychom mohli považovat spíše za prostou plochu pro odložení nepotřebného malíčku. Vedle klasického pravého tlačítka myši je tedy ještě jedno, a tím je právě G Shift. Jeho umístění je logické, protože zaměstná právě onen malíček (nebo případně prsteníček) a ostatní prsty (především palec) budou volné k tomu, aby mohly vybrat cílové tlačítko.





Co se týče ergonomie, pak tu máme myš s tvarem blížícím se myši Logitech G9x či popřípadě CM Storm Spawn. Má tedy spíše krátké, ale o to širší tělo, které v tomto případě velmi dobře padne do pravé ruky. Ovšem uživatel, který je zvyklý spíše na klasiku, tedy delší a užší myši, si bude muset zpočátku velmi usilovně zvykat, a to především na pohyb do stran, kdy najednou není mezi prsty taková volnost. Nicméně poté se myš odmění svým velmi dobře padnoucím tvarem, na dotyk příjemným povrchem a dobře dosažitelnými prvky. Osobně bych možná jen více zaoblil její náhle useknutou zadní část, aby netlačila do dlaně, ale jinak nemám výhrad.

Mimochodem k lepší ovladatelnosti zde také přispěje gumový pruh na pravém boku myši, který můžete vidět zde na fotografii dole.





Nakonec se podívejme na G600 zespoda, kde toho však moc nenajdeme, a to ani obvyklý štítek s různými certifikacemi, apod. Namísto něj je zde prostě jen logo Logitech. Ten využil velmi velké teflony, jeden nahoře a jeden dole, jejichž práci si okomentujeme až ve třetí kapitole.





Příslušenství


Kromě samotné myši dostaneme v balení pouze dokumentaci, která není nijak zajímavá. Příslušný software od Logitechu si tak budeme muset stáhnout, což je možná i pohodlnější než využití CD, kde navíc nemáme záruku nejnovější verze.


 
reklama