reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Corsair HS1A (samostatná recenze)

 
Sluchátka Corsair HS1A tak trochu vybočují z řady herních. Mají totiž už od poslechu výrazně výše posazený zvuk. Podobají se tedy více klasickým sluchátkům co se zvukového projevu týče. Ale to velmi předbíháme.


Nejprve se podíváme a konstrukci. Ta je zcela klasická, circumaurální sluchátka, která výrazně přesahují celé ucho. Celkově jsou však konstruována na větší hlavu. V mém případě se most jen lehce dotýkal hlavy. Lehce zmáčknul vlasy, ale aby ležel přímo na hlavě, k tomu má daleko. Pokud tedy máte menší hlavu, tak pro vás asi sluchátka zrovna nebudou.





Corsair HS1A (klikněte pro zvětšení)


Hlavový most je celkově potažen koženkou, která je dostatečně měkce vypolstrovaná. Uvnitř tohoto mostu je umístěn kovový oblouk, který je pokryt na koncích plastem. Na první pohled se může zdát, že je tedy celý plastový, ale pokud stisknete most v jeho nejvyšší části a opravdu hodně zmáčkněte, tak narazíte na kovovou pružinu. Nemusíme se tedy bát, že se most zlomí.





Ostatní klouby jsou však již plastové. Jejich polohování umožňuje ze sluchátek udělat něco, co ani sluchátka moc nepřipomíná. Tyto klouby lze totiž otočit o 90°, což velmi usnadňuje čištění. Časem se totiž jakákoli sluchátka zanesou (obvykle vlasy) a je potřeba je vyčistit. Zkrátka zde máte docela vyhráno. Samotný reproduktor je překryt jemnou síťkou, za kterou je hrubší plastový kryt. Pokud tedy palcem náhodně zatlačíte do náušníků, tak reproduktor nepoškodíte.





Mikrofon je opět umístěn na levé části (to je takový zvyk a málokdo vybočuje) a jeho vyklopení je dostatečné až výborné. Vlastně jde vyklopit o celých 170°, což je naprosto parádní. Navíc je uprostřed ještě změkčen, a tak lze nastavit jeho polohu vůči ústům. Jeho délka je taková, že se v mém případě přesně dotýkal koutku úst, tedy pokud se správně naklopí.





Náušníky jsou potaženy koženkou a nejsou vycpány molitanem, ale pěnou s chvilkovou pamětí. Zkrátka sluchátka se přizpůsobí tvaru vaší hlavy a zbytečně netlačí do míst, kde máte například lícní kost.





Ovládání hlasitosti je pěkně připevněno ve vzdálenosti 110 cm. Můžete si jej tedy pěkně položit na stůl a navíc je perfektně malé, dobře padne do ruky a ovládání najdete i poslepu.





V balení ještě naleznete další sadu náušníků, které jsou trošku subtilnější a v případě, že se vám do původních nevejde ucho, tak tyto jistě pomohou.


Ergonomie celkově


Celkově jsou sluchátka velmi zdařile provedena a na hlavě sedí velmi dobře. Musíte mít však dostatečně velkou hlavu, jinak budete mít pocit, že sluchátka z hlavy spadnou. Proto rozhodně doporučuji před nákupem vyzkoušet. Nejde o taková univerzální sluchátka, která byste si koupili bez vyzkoušení. To sice nedoporučuji ani u jedněch, ale u těchto to platí dvojnásob. Velmi příjemný je tvar a možnost polohování mikrofonu, který lze dát až těsně k ústům. Můžete tak klidně šeptat, a přesto vás uslyší. Celkové zpracování sluchátek patří k nadstandardu. Hlavový most je masivní a je celý pokryt měkkou koženkou. Celkově patří svým zpracováním do vyšší třídy.

Model
CM Storm Sonuz
Reproduktory
50 mm
Impedance
32 Ohmů
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa
98 dB +/- 3 dB
Frekvenční odezva
10 - 20 000 Hz
Zkreslení
pod 1 %
Náušníky
circumaurální (vnitřní průměr 55 mm)
Hmotnost (bez kabelu/s kabelem)
348/392 g
Délka přívodního kabelu (vzdálenost ovladače)
3 m (110 cm)
Mikrofon
Vícesměrový
Frekvenční odezva: 200 - 10 000 Hz
2 200 Ohmů



reklama