reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest počítačů: závěrečné vyhodnocení

6.12.2004, Štěpán Mrázek, recenze
Megatest počítačů: závěrečné vyhodnocení
V průběhu uplynulého týdne jste si mohli přečíst celkem devět recenzí osobních počítačů, které se sešly v našem předvánočním Megatestu. Dnes pro vás máme finální hodnocení a srovnání všech devíti PC.
Kapitoly článku:
Úvod k testování a hodnocení

Stejně jako každý rok, i letos jsme pořádali tradiční předvánoční Megatest osobních počítačů. Do testu jsme pozvali všechny výrobce osobních počítačů, kteří jsou zmínění v žebříčku Inside pro loňský rok a několik dalších významných výrobců osobních počítačů. Celkově se v redakci sešlo devět osobních počítačů z různého konce výkonnostního spektra.

Podmínky pro zařazení do testu

Podmínky pro zařazení do testu jsou vcelku prosté, maximálně jeden počítač od jednoho výrobce, nutnost použít operační systém Windows XP Home a cenový limit 40 000 Kč za celou sestavu včetně myši, klávesnice a LCD monitoru.

Pozn.: Našli se i tací výrobci, kteří dokázali do tohoto limitu vtlačit další periferie (repro či tiskárna), což se sice nepromítne do hodnocení výkonu, ale kladně se projeví na bodování výbavy.

AMD vs. Intel v testovaných strojích

Ještě než se dostaneme k rekapitulaci jednotlivých počítačů, které jsme měli možnost testovat, tak stručně shrnu poměr jednotlivých procesorů, které výrobci použili pro svoje počítače. Čtyři výrobci se rozhodli použít procesor Athlon 64, další čtyři výrobci dali přednost pro procesoru Pentium 4 a jeden výrobce vsadil na Athlon XP. Celkově je tedy poměr 5:4 a velice těsně vede AMD.

Pozn.: Musím také podotknout, že v testu chybí zástupci dvou předních českých výrobců osobních počítačů, kteří pro výrobu používají procesory Intel. Nebýt jejich absence, pak by poměr procesorů vypadal úplně jinak.

Změna v celkovém hodnocení

Letos jsme upustili od hodnocení poměru výbava / cena, důvod pro tuto změnu je velice prostý. Drtivá většina výrobců osobních počítačů je značně korektních a dodává do testu počítače za skutečnou prodejní cenu. Bohužel se však najdou i tací, kteří neváhají počítač o pěkných pár tisíc zadotovat (v marketingovém jazyce to znamená dodat do testu „akční sestavu“), čímž si samozřejmě v hodnocení značně pomohou. Celkové hodnocení tedy nezahrnuje cenu a skládá z mnoha ukazatelů, jejichž podrobný rozpis najdete na třetí stránce.

Testované sestavy


Výrobce
Modelové označení
FOX Computers s.r.o.FOX Cult-X
100MEGA Distribution s.r.o.HAL3000 aPhantom Devil
Mironet s.r.o.Mironet 5077
ELAP, spol. s r.o.Elap Gigamax Mach4 620
Orange & GreenOG Home 721
Dexx s.r.o.DEXX Silver
LEVI International a.s.LYNX eXpress MS Fantom 64
Fujitsu Siemens Computers s.r.o.Fujitsu Siemens Scaleo T
IBM Česká republika, spol. s r.o.IBM ThinkCentre A50
Obr. 1 – Přehled testovaných počítačů

Pozn.: Na další stránce již najdete srovnání počítačů z hlediska výkonu a výbavy.
reklama