reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.

LifeView TV Walker Q plus



Firma Animation Technologies, která prodává výrobky pod značkou LifeView, patří mezi průkopníky TV karet. Nejspíše znáte jejich karty FlyVideo, které byly snad prvními kartami s čipy SAA713x. Dnes má nabídku daleko širší a i mezi USB DVB-T tunery má několik zástupců. Nám se dostal do rukou typ TV Walker Q plus.

Krabice, v které je přijímač zabalen, je bezkonkurenčně největší díky přibalenému překvapení - malému zelenému míči s logem Evropské unie a veletrhu CeBIT. Radost tak uděláte i svým dětem.



Kromě míče pak najdete uvnitř i přijímač s gumovým, zřejmě latexovým, návlekem, který ho má ochránit před poškozením. Dále je zde i dálkový ovladač (pozor, dodává se i verze bez ovladače), krátký USB kablík, malá přenosná anténa s redukcí a další redukcí na F konektor, kabelovou svorku (není mi jasné, k čemu vlastně má sloužit), CD s ovladači a software, návod k instalaci a list papíru s upozorněním o aktualizaci kanálové tabulky pro Francii a Austrálii, což se nás netýká.



Zařízení má zaoblené konce ve tvaru písmene S, je celé bílé barvy až na tmavou krytku pro čidlo dálkového ovládání a jeho rozměry jsou 101x20x11mm. Celý kryt sestává ze dvou kusů levného plastu, které jsou zacvaknuté do sebe, ale viklají se. Krytka USB konektoru je zacvakávací a zasunout lze lehce, ale opět se trochu viklá. Celé zpracování budí snahu o co nejlevnější řešení.



Konektor k anténě není podobně jako u ASUSu vysokofrekvenční, ale napájecí, díky tomu je delší a redukce drží v konektoru pevně, i když tak na první pohled nevypadá a i kvůli tvaru přijímače podivně vyčnívá.


Dálkový ovladač nemá vylisovaná tlačítka jako všechny předcházející typy, ale má membránová gumová tlačítka, jako to známe z normálních ovladačů, díky čemuž je jejich stisk měkký a příjemnější. Tentokrát zde chybí numerická tlačítka a přepínat programy lze tak jen nahoru/dolů. Na druhou stranu obsahuje mimo jiné tlačítka pro nahrávání, přehrávání a timeshift. Ještě uveďme jeho rozměry - 81x49x11mm.



Po zasunutí do USB portu svítí stále po straně modrá LED dioda, svit patří opět mezi intenzivnější a lze jej označit za rušivý. Navíc je nasměrován přímo proti divákovi (pokud ho neotočí na druhou stranu), oproti tomu čidlo dálkového ovládání je nahoru, což také není ideální umístění. Správně by tyto dvě součástky měly být prohozené.



Deska plošných spojů se skrývá pod krytkou a je přišroubována. Vyndat ji znamená násilím zatlačit desku směrem k USB konektoru a druhou stranu s anténním konektorem vyhnout ze škvíry.



Opět zde nenajdeme žádné stínící plechy, na horní části části je pouze demodulátor, na spodní pak USB bridge a tuner.



Jako USB bridge je použit obvod ULI M9206, který jsme již našli u Genius TVGo. Novinkou je použití demodulátoru TDA10046A od Philipse (nyní se přejmenovávající na NXP), který není skoupý na informace. Mezifrekvence z tuneru je digitalizována 10-tibitovými převodníky, další zpracování již probíhá digitálně (což ovšem i u všech ostatních demodulátorů) včetně SAW filtru, FIR filtru, FFT a samotného demodulátoru, ovládá se přes I2C sběrnici.


Tuner je nám také zatím neznámý, jde opět o Philipse/NXP, typ TDA8275A, který se často používá v zařízeních spotřební elektroniky a to i v analogových přijímačích a i na některých starších analogových TV kartách.



Pojďme k instalaci. Jako u všech ostatních se po vložení CD spustí výběr možností instalace, vidíte na obrázku.



Ovladače se ohlásí jako LifeView TV Walker DVB-T.


BDA ovladače se hlásí pod názvem USB bridge, jak vidíte na obrázku. Funguje i ProgDVB.



Výrobce dodává svůj vlastní software pod názvem LifeView DTV. Jeho vzhled se očividně inspiroval u Windows Media Playeru, seznam stanic je vidět po pravé straně a je rozdělen na TV a rádio. Ovládací prvky jsou ve spodní části okna, vlevo jsou pak tlačítka pro správu stanic, přehrávání a zobrazení teletextu a EPG. Rám okna a horní menu se při nečinnosti schovává. Program umí využít hardwarovou akceleraci grafické karty, ukládat obrázky do formátů JPEG a BMP a nahrávat do program streamu (.mpg).



Ladění má speciální okno, kde lze prohledávat stanice po přednastavených kanálech (chybí zde ČR, ale je zde Evropa) nebo lze i přímo zadat frekvenci. Vyhledávání ale najde bez problémů vše, vytvoří se seznam s názvy stanic, který lze dále upravovat a funguje i import a export.



Teletext není součástí hlavního okna, ale otevírá se v dalším okně jako samostatná aplikace. Umí všechny běžné věci, ale má problémy s diakritikou. Místo velkých písmen zobrazuje úplně jiné znaky. Podle vzhledu lze říct, že jde o předělaný teletext od Philipse, ale to je pouze má spekulace.



To samé platí i pro EPG, s češtinou má problémy, jak vidíte na obrázku. Zobrazuje se vždy pro právě sledovanou stanici, ze seznamu pořadů lze rovnou přidávat do plánovače.

Dodatečná poznámka: Výrobce už před časem vyřešil problém s češtinou u EPG, novější software je ke stažení na stránkách výrobce.



Plánovač běží jako samostatná aplikace v systray, ale neumí uspat a probudit počítač mezi jednotlivými nahrávkami. Ty mohou být jednorázové i pravidelné po dnech v týdnu.



Software o něco napravuje reputaci hardware, ale nemohu si pomoci - nestačí to. Je zde špatná podpora češtiny a také jeho celková koncepce není moc povedená.


Ikona Odkaz na databázi
horší zpracování
Ikona Odkaz na databázi
anténní konektor
Ikona Odkaz na databázi
čeština u teletextu
Orientační cena: 960,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Czech Computer


reklama