reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem

10.2.2012, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem
V dnešní recenzi si představíme webovou kameru LifeCam HD-5000, která dle svého označení i ceny představuje střední třídu. Ty nejlepší dostupné modely of Microsoftu, tedy LifeCam Studio a Cinema, jsme v testu už měli, a tak přichází čas na HD-5000.
Kapitoly článku:
Naposledy jsme měli v recenzi model Microsoft LifeCam HD-3000, oproti němuž by měl model HD-5000 poskytnout vyšší kvalitu, alespoň s přihlédnutím k vyššímu číslu v jeho označení. Nicméně maximální rozlišení videa zůstalo stejné, tedy 720p, ovšem v tomto případě se stejně nemá velkou cenu honit za vyššími rozlišeními, neboť jsme stejně limitováni propustností rozhraní a velmi bude při komunikaci záležet na rychlosti internetového připojení.




- klikněte pro zvětšení -


Kamera přichází v klasickém složitém papírovém obalu, kde se pěkně vyjímá za ochranným plastovým výliskem. Microsoft jako obvykle tuto kameru zabalil až tak pečlivě, rozebrání tohoto obalu bez poškození představuje menší rébus.





Podívejme se nyní na specifikace, jež Microsoft udává jako obvykle ve formě dokumentu PDF.

Model
Microsoft LifeCam HD-5000
Rozměry
41 x 109 x 38 mm (Š x V x H)
Hmotnost
97 gramů
Senzor
CMOS
66° objektiv
Rozlišení videa
1280 x 720 při až 30 FPS
Rozlišení při záznamu fotografií
1280 x 800 JPEG (neprokládané
Rozhraní
USB 2.0
Mikrofon
ano, s funkcí potlačení okolního hluku
200 - 7500 Hz

Čtyři hlavní specifikace dle výrobce jsou následující: video v rozlišení až 720p, širokoúhlý obraz 16:9, technologie TrueColor a funkce automatického ostření. Vybavena je také univerzálním ohebným stojanem, jenž by měl umožnit využít tuto webkameru v podstatě kdekoliv, tedy na stole a jiném rovném či mírně nakloněném povrchu a taky na LCD monitoru či displeji notebooku.

Fyzické rozlišení senzoru Microsoft neuvádí, takže můžeme pouze odhadovat z rozlišení. Rozlišení 720p (1280 x 720) u videa je zcela jistě nativní a 1280 x 800 u fotografií nebude prokládané. Senzor tedy bude kolem 1Mpix, Rozhraní je pochopitelně klasické, tedy USB 2.0, neboť tato webkamera není nejnovějším přírůstkem na trhu. Na ten už by se ale měla chystat nová vlna webkamer vybavených rozhraním USB 3.0, což můžeme snadno vyvodit z nedávné zprávy o příslušném kontroleru od Genesis Logic. Ten by měl již zajistit více než dostatečnou datovou propustnosti i pro plynulé video v rozlišení Full HD (1920 x 1080).

Co se týče délky příslušného kabelu, pak 1,8 metru by nám mělo stačit. Nakonec se specifikace zmiňují o mikrofonu s funkcí pro potlačení okolního hluku, aby byl co nejlépe slyšet hlas uživatele, přičemž rozsah 200 až 7500 Hz bude pro komunikaci stačit.


Kamera a její zpracování


Webkamera LifeCam HD-5000 je vyrobena z černého lesklého plastu a tak trochu připomíná starý televizor. Její tělo by bylo velmi lehké, pokud by ovšem na něj nebyla napojena ohebná noha, u níž je vyšší hmotnost žádoucí kvůli dobré stabilitě. Ke kvalitě zpracování dle zběžného prozkoumání a "ošmatlání" nemám výhrady. Jednotlivé plastové části jsou čisté, tedy bez otřepů a dobře na sebe navazují.





Přední rovná část je ohraničena lesklým lemem a kromě log HD a Microsoft obsahuje v horním levém rohu modrou stavovou LED, jejíž svit není přehnaně silný a v opačném rohu je otvor, za nímž se schovává mikrofon. Podobný otvor je také ještě nahoře vedle tlačítka Windows Live Call, které slouží pro zahájení videohovoru, ale pracuje pouze s aplikací Windows Live Messenger verze 8.1 a novější. Za malým sklíčkem pak můžete vidět objektiv s funkcí automatického ostření. Doufejme, že to bude pracovat dobře.





Hlavní modul kamery je s ohebnou nohou spojen jednoduchým kloubem, jenž umožní pouze natáčení do stran, a to v nevelkém rozsahu (cca 45°). Důležité také je, že kabel je dobře ohebný a tenký, takže vám nebude kameru po natočení vracet do jiné polohy. Kameru tak můžete po umístění na monitor, notebook nebo i na desku stolu celkem dobře polohovat, i když možnost natáčení objektivu ve vertikálním směru by se hodila. To se ale dá suplovat pomocí ohebné nohy.


Příslušenství


Vedle webkamery nám Microsoft naservíroval jednak průvodce svými produkty, pak velmi jednoduchý vícejazyčný návod popisující základní prvky kamery a nakonec optický disk s příslušným softwarem LifeCam 3.0. Ten ale můžete klidně nechat někde zastrčený, protože u počítače připojeného k Internetu jej potřebovat nebudete a především je k dispozici už verze 3.60.



reklama