reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

13.3.2007, Michal Učeň, recenze
Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000
Výrobci zvolili cestu prodávání setů klávesnice s myší a v poslední době jich na nás chrlí nepřeberné množství. Jedním z předních výrobců je samozřejmě Microsoft, který stále udržuje vysokou kvalitu produktů a občas přijde i s inovativním nápadem. Bezdrátový set Entertainment Desktop 7000 je vzorovým příkladem dobrého konceptu a skvělého zpracování.
Součástí setu je i myš, což je pro mě trochu mínus a raději bych viděl i možnost koupit klávesnici samostatně. I přesto musím myš pochválit a patří v současné době mezi špičku v zaměření na kancelář. Podle tvarů jste možná už poznali, že se jedná o model Microsoft Wireless Laser Mouse 8000, kterou jsme již na Svět Hardware testovali. Přesto si ji stručně připomeneme a zhodnotíme hlavní přednosti a zápory. Vzhled myši je od samostatné verze trochu odlišný. Hlavní rozdíl zaznamenala hlavní tlačítka a kryt za nimi, které změnila barvu ze stříbrné na tmavší odstín. Opticky to dává dohromady zase jiný design a netroufal bych si hodnotit, která z verzí vypadá lépe. Každopádně se opět díky promyšleným rysům zdá tvar myši extravagantní a různě pokřivený, ve skutečnosti jde o celkem jednoduché křivky s jediným prohnutím na bocích pro lepší uchycení.



Zvolený materiál je pevný plast, který je perfektně opracován a nevydává žádné vrzání, takže by snad i vnitřní konstrukce měla být dostatečně odolná i po dlouhodobějším používání. Horní pohled naznačuje symetričnost, ze které se budou těšit hlavně leváci. Hmotnost myši 146 gramů včetně baterie se řadí k lepšímu průměru mezi bezdrátovými myškami a konečně lze bezdrátovou technologii brát jako větší úlevu v pohybu oproti kabelu. Často se totiž setkáváme s nepřiměřeně těžkými myškami se dvěmi bateriemi, kde bezdrát už ztrácí svůj význam.


- klikněte pro zvětšení -

Ze spodní strany má myš prostor pro uložení baterie, kontakt pro dobíjení, uprostřed prohlubeň pro stabilní uložení na napájecí základně, laserový snímač a přepínač On/Off. O kvalitní a plynulý pohyb se stará čtveřice kruhových teflonů, které vypadají odolně a pokud nepoužíváte drsnou podložku, pak nebude třeba je chránit pomocí mouse skatez. Laserový snímač s rozlišením 1000 DPI a frekvencí snímání 6000 snímků za sekundu patří do druhé generace přímo od Microsoftu, který se tak v tomto případě nespoléhal na jiného výrobce jako například u herní myši Microsoft Habu.



Do boční linie je zakomponováno tlačítko pro speciální funkci podle volby uživatele. Jeho umístění je celkem dobré, palcem jsem na něj dosáhl bez problémů. Na úkor univerzálního držení přijde nazmar druhé postranní tlačítko, které je prakticky nemožné stisknout. Myš je tak omezena jen na kolečko a tři tlačítka, což by u modelu z vyšší třídy mohlo být lepší. Osobně však preferuji raději v praxi použitelná tlačítka před přeplácanou myší s kupou tlačítek, u kterých si nezapamatujete ani jejich funkce. Boční tmavé plochy jsou zlehka pogumovány a mají patrné protiskluzové vlastnosti.



Asi největším negativem je z mého úhlu pohledu kolečko. To se sice točí zlehka, ale bez jakýchkoliv signálů krokování. V praxi si tak nejste úplně jisti, zda-li k pootočení došlo v takové míře, v jaké jste si přáli. V konečném důsledku se na to dá zvyknout. Jako útěchu vám kolečko nabízí pohyb do pěti směrů, tedy i horizontální rolování a možnost navolení funkce tlačítka. Co se týká hlavních tlačítek, k těm bych výhrady hledal marně. Jsou dostatečně přesná a narozdíl od kolečka perfektně potvrzují stisk cvaknutím mikrospínače.



Zadní strana se oproti samostatné verzi dočkala jen jemné úpravy v podobě tmavšího nástřiku a naopak světlého loga výrobce.




Nastavení a funkce


Po instalaci máte možnost upravit funkce jednotlivých tlačítek a vlastností myši v klasickém programu, který je součástí operačního systému. Funkce jsme si podrobněji popisovali již v samostatném článku o této myši, takže zmíním jen ty nejdůležitější. Nastavit je možné všechna tlačítka, jedno z bočních je však lepší deaktivovat, protože při držení spíš zavazí než prospívá. V nastavení také můžete uložit různé profily pro konkrétní programy, což se občas hodí a často se toho dá využít u her.



První novou funkcí je Magnify, které jsme měli už u klávesnice pod názvem Magnifier. Jedná se o lupu, kterou si můžete vylepšit čitelnost textu s malým fontem nebo třeba přibližít nějakou část fotografie. Celkem užitečná je možnost měnit velikost okna pomocí pohybu myši při stisknutém tlačítku této funkce a samozřejmostí je také regulace přibližení, kterou má na starost kolečko.



Další funkcí, která je tu hlavně díky systému Windows Vista, je Instant Viewer. Ten slouží k přepnutí do náhledu na všechna otevřená okna a lze se tak snadno přepínat mezi spuštěnými programy. Samozřejmě to funguje i v systému XP a musím říct, že je to funkce užitečná.



Z dalších funkcí ještě můžeme zmínit Precision Booster. Při stisku tlačítka s touto funkcí se změní citlivost snímání na vámi předvolenou úroveň, takže je možné mnohem lépe zaměřit tam, kam chcete kliknout. Hodí se to pak především ve hrách, ale občas i v některých programech. Slušné využití má také funkce Hide Desktop, pomocí které rychle skryjete všechna otevřená okna. Dobré to je třeba při hledání ikon na ploše. Ovládací program nabízí i zajímavou možnost regulace poměru spotřeby baterií a kvality bezdrátové komunikace pomocí Bluetooth. V případě, že myš používáte jen na práci, pak není důvod, aby myš spotřebovávala cennou energii na úplně přesné snímání. Vše se ale musí dělat v rozumné míře, do půlky je rozdíl prakticky neznatelný, pak už je trochu znát horší snímání pohybu a v minimální míře kvality je už myš skoro nepoužitelná.




Postřehy z praxe


V praxi je myš velmi dobrá a nebýt mírně vyšší váhy díky AA baterii, pak by byla vhodná i pro příznivce počítačových her. Pokud sháníte myš do kanceláře, pak vám Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 můžu jenom doporučit a jestli vám až tak nezáleží na ceně, pak bude jistě patřit mezi žhavé kandidáty. V setu Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000 je klávesnici výborným doplňkem. Hlavními klady jsou zejména univerzální držení pro praváky a leváky, nové funkce, chytlavý design a slušná výdrž baterie. Naopak záporem je těžko ovladatelné pětisměrné kolečko a také v poměru s kvalitním snímačem slabší odezva. Potěšilo mě překvapivě dobré a pohodlné držení, které podporují i boční protiskluzové plochy. Počet tlačítek na myši je podle mého názoru akorát, tedy jen ve využitelné míře.



Myš jsem opět podrobil stejné proceduře testování odezvy a výsledky jsou shodné s dřívějším testem myši, takže máme jen potvrzeno, že se skutečně jedná o model Microsoft Wireless Laser Mouse 8000. Výsledky se v obou programech mírně liší, nic to však nemění na faktu, že by mohly být výrazně lepší, zvláště když se jedná o snímač se slušným rozlišením 1000 DPI.




ModelMicrosoft Wireless Laser Mouse 8000
Rozměry12,5 (délka) x 7,2 (šířka) x 4,6 (výška) cm
Hmotnost146 gramů
MateriálPlast, kolečko pryž
Počet tlačítek5 + BT reset a On/Off
Typ snímačeLaserový
Rozlišení1000 DPI
Rychlost snímání6000 fps
Způsob propojení s PCBluetooth 2,4 GHz
Dosahcca 10 m
reklama