reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Wireless Notebook Presenter Mouse 8000 - na práci i zábavu

6.2.2007, Michal Učeň, recenze
MS Wireless Notebook Presenter Mouse 8000 - na práci i zábavu
Nedávno jsme recenzovali laserovou novinku do kanceláře od Microsoftu a v testu dopadla velmi dobře. Co když se ale vydáte na cesty? Pak vám jistě poslouží druhá myška z řady 8000, která je určena k notebookům a nabízí chytře řešené ovládání prezentací s integrovaným laserovým ukazovátkem. Na své si přijdou i milovníci pohodlí při sledování filmů nebo poslechu hudby. V kombinaci s bezdrátovou technologií Bluetooth už takřka nebudete muset vstávat z křesla, nebo nosit speciální ovladače na přednášky.
V praktickém testu se funkčnost myšky docela osvědčila. Pocit z kvality snímání byl vynikající a pokud vezmeme v úvahu zaměření myšky, pak jsou dobré i výsledky z měřících prográmků frekvence snímání. Hodnoty jsou prakticky totožné s modelem Wireless Mouse 8000, který s největší pravděpodobností používá stejný typ laserového snímače s rozlišením 1000 DPI (a opět jsou hodnoty obou programů odlišné). Pohyb myši je díky kvalitním teflonům přesný, takže jsem nezaznamenal ani problémy ve hrách při vyšších rychlostech a na odezvě se neprojevovalo ani bezdrátové připojení Bluetooth.




Velikost myši jsem už zmiňoval dříve a jak vidíte na následující fotografii, tak oproti mé průměrně velké ruce je myš opravdu malá.



Držení pak vyžaduje pouze chycení prsty, což není zrovna příjemné - dlaň je tak prázdná. Narozdíl od některých Razerů, u kterých je toto držení normální a efektivní, tady nějaká ta výplň dlaně chybí.



Hmotnostně mě myš opravdu překvapila. S bateriemi totiž váží výborných 91 gramů. Takové hodnoty nedosahují ani některé "drátové" myši. Nízká váha ulehčuje pohyb a přestože je držení trochu nepohodlné, pak právě tenhle parametr používání usnadňuje.



Dostáváme se ke specialitce, která tuhle myš odlišuje od konkurentů. Je jím prezentační mód, kterým lze snadno přeměnit myš na dálkové ovládání. Přepínání jsme už zmínili, po otočení myši ze spodní strany se před vám objeví šest předvolených tlačítek. S funkcemi bohužel nejde nic udělat, protože jsou pevně nastaveny pro ovládání prezentačních programů a multimediálních přehrávačů. Tlačítka s šipkami slouží k pohybu v prezentaci, mezi nimi pak bylo umístěno tlačítko laserového ukazovátka se žlutým označením. V řadě pod nimi jste jistě poznali regulaci hlasitosti a tlačítko Play/Pause.



Ovládání funguje celkem spolehlivě, chce to však trochu cviku. Pokud chcete používat funkci Digital Ink, pak je složité přehazovat myš ze strany na stranu, přepínat módy a u přecházení u prezentace i občas hledat vhodnou plochu pro uskutečnění označení důležitých informací. Podle mého názoru je proto tato funkce použitelná jen ve specifických případech a je mnohem lepší použít laserové ukazovátko. Níže je obrázek s informační "bublinou" o aktuálním módu.



Držení myši v prezentačním módu je dokonce příjemnější než v tom klasickém. Ovládání totiž zajišťuje kratší palec, který umožňuje zapadnutí myšky až do dlaně. Tlačítka ze spodní strany lze využít i jako dálkový ovladač na přehrávání hudby nebo filmů. Šipky sice například u filmu nefungovaly jako možnost přetáčení, ale jednoduché příkazy Play/Pause a regulaci hlasitosti myš zvládne.



V konečném důsledku je myš Microsoft Wireless Notebook Presenter Mouse 8000 velice kvalitní produkt, který bude sloužit jak na cestách, tak v pohodlí domova či kanceláře. V podstatě nahrazuje i dálkové ovládání, které je užitečné u prezentování i při ovládání multimédií. Cenově nepatří zrovna k nejlevnějším, ale vzhledem k zaměření na cílové zákazníky z řad manažerů by mohla být na trhu úspěšná.



Design a kvalita zpracování
Nedokonalá funkce Digital Ink
Prezentační mód
Slabší odezva
Laserové ukazovátko
 
Nízká hmotnost
 
Orientační prodejní cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Microsoft Presenter 8000 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení Microsoft Notebook Presenter Mouse 8000 děkujeme Microsoftu a BGS LEVI Czech

reklama