reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI 945P Platinum - i945P a DDR2 667MHz v praxi

25.7.2005, Karel Polívka, recenze
MSI 945P Platinum - i945P a DDR2 667MHz v praxi
Nedávno Intel uvedl novou rodinu čipových sad pro své procesory (i945P/G a i955X), které mají zahrnutou i podporu dvoujádrových procesorů Pentium D. Prvním předmětem našeho zájmu se stala základní deska MSI 945P Platinum, přičemž se podíváme i na rozdíly mezi paměťmi DDR2 pracujícími na různých frekvencích.

Nová rodina čipových sad Intelu - i945P/G a i955X



Dnes se prvně podíváme na základní desku s čipovou sadou z nové rodiny Intelu na palubě. Postupně budou následovat recenze dalších modelů postavených na i945P/G a i955X. Než se ale podíváme na dnešního zástupce, tak si připomeňme, čím se tyto čipové sady odlišují od svých předchůdců (i915P/G, i925X/XE).




Jak je tedy z tabulky zřejmé, klíčovou vlastností je u nových čipových sad podpora dvoujádrových procesorů Pentium D. Dále zde máme oficiální podporu paměťových modulů DDR2 na rychlosti 667 MHz (například Asus umožňoval provozovat paměti DDR2 o takovéto a ještě o něco málo vyšší rychlosti již u desek s čipovými sadami předchozí generace - nešlo však již o oficiální podporu ze strany čipových sad). Bohužel zde však již není ani u jedné z představných verzí zahrnuta podpora pro paměťový standard DDR první generace. Intel tak vsází vše na moduly DDR2.

Poznámka: Jelikož tu tedy máme nově oficiální podporu pamětí DDR2 na vyšší frekvenci, provedl jsem testy a do grafů zařadil i výsledky na různých konfiguracích, co se právě frekvence pamětí týče (tedy 533, 667 a netypicky i 400MHz) se zachováním všech ostatních parametrů. Proto se v dnešním článku v případě testů nejedná pouze o výkonnostní rozdíly mezi základními deskami (které jsou obecně velice malé, pokud se jedná o stejnou čipovou sadu), ale také o rozhodně zajímavé rozdíly mezi nastaveními různých frekvencí pamětí DDR2.

Podpora FSB o rychlosti 1066 MHz je zde již samozřejmostí. Vylepšení se dočkal i SouthBridge, který je zde v podobě ICH7/ICH7R. Rozdíly oproti předchozímu ICH6/ICH6R spočívají v podpoře více režimů tvorby RAID polí (0, 1, 5, 10) a v tom, že poskytuje 6 linek PCIe 1x (namísto čtyř u ICH6R). Pokud jde o diskové řadiče, tak u ICH7/ICH7R disponuje jedním kanálem ATA100 a 4 porty rozhraní Serial ATA II, které zahrnují podporu NCQ.




Další inovace v této nové rodině čipových sad Intelu se týkají verze s integrovaným grafickým jádrem, které nyní nese u i945G označení GMA950 (namísto GMA900). Změny v této oblasti si však připomeneme v některé z dalších recenzí, kdy budeme mít co do činění právě s deskou založenou na čipové sadě i945G. Nyní se již pojďme podívat na dnešní model z produkce MSI.
reklama