reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P7N SLI Platinum - horská dráha na 750i SLI

20.3.2008, Petr Popelka, recenze
MSI P7N SLI Platinum - horská dráha na 750i SLI
Dnešní recenze vám představí základní desku s novým čipsetem NVIDIA nForce 750i SLI z produkce společnosti MSI s modelovým označením P7N SLI Platinum. Za cenu jen lehce překračující 2 800,- CZK včetně DPH nabízí poměrně slušnou výbavu, která krom dnes již běžného 7.1 HD zvukového čipu a gigabitového ethernetu zahrnuje i 3 sloty PCI-E x16 pro grafickou kartu, 4 SATA + 2 eSATA porty a také kvalitní systém chlazení.
Před nedávnem jsme vám na našem serveru nabídli recenzi základní desky EVGA s čipovou sadou nVidia nForce 780i SLI, dnes se podíváme na levnější sestřičku z produkce společnosti Microstar a čipsetem nForce 750i SLI. O čipových sadách NVIDIA nForce 700i Series si můžete přečíst více v již dříve publikovaném článku Čipové sady NVIDIA nForce 700i se představují.

Dnes recenzovaná deska nese modelové označení P7N SLI Platinum a jedná se o jednu z mála s čipsetem 750i SLI, která je na našem trhu k sehnání. Je nabízena také jako MSI P7N Zilent, jež je dodávána společně s kvalitním CPU chladičem Zalman NP9500. Co se týče výbavy, opět nám nejlépe poslouží tabulka se specifikacemi:



Deska je určena pro platformu Intel a počítá se u ní s použitím některého z výkonných 45 nebo 65nm procesorů. Podpora 45nm procesorů je samozřejmě jednou z výhod oproti deskám se staršími čipsety nForce 650i/680i SLI. Deska disponuje celkem třemi sloty PCI-E x16 pro grafickou kartu, první z nic nabízí všech 16 linek, zbylé dva po 8 linkách. deska samozřejmě podporuje SLI.

Maximální rychlost FSB sběrnice činí 1333 MHz, paměti DDR2 mohou tikat na frekvenci 800 MHz. Kromě již zmíněných 3 slotů PCI-E x16 pro grafické karty nenabízí tato deska již žádný další slot PCI-E x1. Dle mého názoru by však neměl být problém, pokud budete využívat jediné grafické karty, použít zbylé dva sloty pro jinou rozšiřující kartu s PCI-Express rozhraním (toto jsem ale bohužel nemohl vyzkoušet, v době vytváření této recenze jsem žádnou takovou kartu bohužel neměl k dispozici).

Zbylé specifikace již jen ve zkratce, MSI P7N SLI Platinum nabízí 8 USB portů, 2 FireWire 400 porty, gigabitové síťové rozhraní a 8 kanálový zvuk. Pevné disky či jiná paměťová média je pak možno připojit k celkem 6 SATA 3 Gbps portům nebo ke dvěma UATA portům (4 zařízení).


Krabice a příslušenství



Design krabice nikterak nevybočuje ze zavedených zvyklostí MSI

Příslušenství lze označit na standard pro desky této cenové třídy. Deska nám byla dodána jako předpordejní kus, díky čemuž na fotografii ještě chybí CD s ovladači, které nám byly dodány pouze na vypálených médiích.
  • Quick Guide příručka
  • krytka zadních I/O portů
  • USB bracket (2 x USB + 1x IEEE 1394)
  • redukce napájení pro celkem 2 SATA zařízení
  • UATA 133 kabel v červené barvě
  • FDD kabel v červené barvě
  • 4 SATA kabely v červené barvě
  • SLI Můstek
  • Přechodky pro snadné připojení headerů na desce



Detailní pohled


Společnost MSI si se svými deskami po designové stránce obvykle velmi vyhraje, i dnes recenzovaný model je toho důkazem. Černé PCB v kombinaci s oranžovo-stříbrným systémem chlazení působí luxusním dojmem, tuto barevnou kombinaci ostatně známe i ze starších desek MSI s přídomkem Platinum. Chlazení, které jistě nejvíce bije do očí, je pasivní a nese označení Circu-Pipe - opět tu tedy máme takovou malou horskou dráhu.

Zaměříme-li se na návrh PCB, na první pohled vypadá opravdu zdařile a výtky bych hledal jen velmi těžko. Umístění všech důležitých prvků na desce je zvoleno dobře.



Umístění 8pinového konektoru pro pomocné napájení procesoru je dobré, zaměříme-li se na filtraci napájení procesoru, již zajišťuje 4 fázový napěťový měnič složený ze 4 zapouzdřených cívek, 12 MOSFETů a několika kondenzátorů s pevným elektrolytem. Chlazených je pouze 9 MOSFETů, zbylé 3 po pravé straně desky jsou nechlazeny. Potěšujícím zjištěním je fakt, že deska používá výhradně kondenzátory s pevným dielektrikem.



Následuje pohled na paměťové sloty, jejichž vzdálenost od patice procesoru je dobrá, s osazením i rozměrnějších pamětí by neměl být žádný problém. Pokud chcete na této desce použít Dual Channel, paměti je nutné osadit do slotů odlišné barvy tak, jak je tomu na fotografiích níže.



Osazení desky referenčním chladičem Noctua NH-U12F nebylo bez potíží. Systém chlazení desky znemožňuje bezproblémové usazení našeho chladiče CPU. Chvíli jsem se bál, že při této orientaci nebude možné chladič vůbec použít, ovšem stačilo lehce zatlačit na chladič NorthBridge (jeho vrchní část, která je tvořema jednou heat-pipe, je naštěstí poměrně pružná - tj. spodní část chladiče se nepohnula a nehrozí tedy zhoršení odvodu tepla z NB) a vše dopadlo dobře. Výsledek je takový, že se oba chladiče dotýkají, což ovšem není žádné negativum.


Osazení desky referenčním clhadičem CPU a našimi referenčními paměťmi


Usazení chladiče CPU se neobešlo bez lehkého zatlačení na vrchní část chladiče NB

Levý dolní roh nabízí 2 žluté IDE konektory, což je v současnosti věc již naprosto nevídaná. Zásluhu na tom má použitý South Bridge nForce 430i. Na fotografii níže dále vidíme 4 fialové SATA porty, headery pro připojení tlačítek Power, Reset, signalizačních LED diod či Speakeru a také 2 USB a jeden FireWire header, které se nalézají po levé straně desky.



Zbývá ještě pohled na rozšiřující sloty a zbytek headerů. Dnes recenzovaná základní deska nabízí celkem 3 sloty PCI-E x16 pro grafickou kartu, přičemž první (tmavě modrý) slot nabízí 16 linek (8 GBps) a zbylé dva (světle modré) pouze 8 linek (4 GBps). Všechny 3 sloty, díky čipu nForce 200 využívají sběrnice PCI Express 2.0, což zajišťuje kompatibilitu s nejnovějšími grafickými kartami. Kromě již zmíněných 3 slotů pro grafické karty nabízí tato deska již jen 2 PCI sloty. Slot PCI-E x1 deska nenabízí.

Co se týče zbylých headerů, jedná se o headery pro TPM modul, připojení HD audio panelu a header pro vyvedení COM1 portu. Nechybí samozřejmě ani FDD konektor.



Závěrem této kapitoly ještě nabízím pohled na desku při obsazení jednotlivých slotů PCI-E x16 naši referenční grafickou kartou Asus GeForce 8800 GTS 640MB. Pro zvětšení stačí na fotografii kliknout.







V případě osazení 1. slotu je vše v nejlepším pořádku a všechny prvky na desce zůstávají volně přístupny. V případě druhého i třetího slotu může nastat problém s přístupem k některým headerům v zadní části (Přední audio, TPM, COM1), přičemž obsazení třetího slotu samozřejmě ztěžuje přístup ke konektorům a headerům po levé straně. Nejedná se však o nic dramatického, tyto konektory/headery uživatel zapojí a víc si jich nevšímá, důležité je, že je zachován přístup k SATA portům a headeru s piny pro tlačítka Power a Reset. Pozorní čtenáři jistě zaregistrovali, že nepadla jediná zmínka o pinech pro reset paměti CMOS - můžu vás uklidnit, že jsem na ně nezapomněl, o způsobu resetu paměti CMOS v případě této desky si ale povíme až v další kapitole.

První kapitola vyznívá vesměs příznivě. Výbava s ohledem na cenu je solidní, PCB bylo navrženo uvážlivě, design lze myslím také hodnotit pouze pozitivně. Co se týče negativ, instalace našeho referenčního chladiče nebyla zcela bezproblémová, použitý systém chlazení bohužel dává možnost k nekompatibilitě s rozměrnějšími chladiči procesoru. Další zápory bych však hledal jen velmi obtížně.
reklama