reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje

19.7.2018, Jan Vítek, recenze
Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje
Noctua už ukončila vývoj svých prvních ventilátorů, které jsou vyrobeny z materiálu Sterrox. Ten má být mimořádně pevný, aby se lopatky časem nedeformovaly, díky čemuž ventilátory NF-A12x25 slibují mimořádné vlastnosti. 
Kapitoly článku:

Zpracování ventilátorů NF-A12x25 a specifikace

 
Ventilátory NF-A12x25 budou k dispozici ve verzi PWM vybavené čtyřpinovými konektory, pak tu je verze FLX s 3 piny a Low-Noise adaptéry snižujícími otáčky pomocí odporů a nakonec je tu nepomalejší a nejtišší verze ULN (Ultra-Low Noise). Specifikace ventilátorů naleznete na stránkách výrobce, ale my si je přelouskáme:

Noctua NF-A12x25
Velikost
120x120x25 mm
Montážní otvory
105x105 mm
Konektor
4pinový PWM 
3pinový FLX a ULN
Ložiska
Geometrie lopatek

Rámeček

 AAO (Advanced Acoustic Optimisation)
Materiál

 Sterrox LCP
Otáčky (+/- 10%)

2000 RPM
1700 RPM s L.N.A.
450 RPM minimální s PWM
Průtok vzduchu

102,1 m3/h
84,5 m3/h s L.N.A.
Hlučnost

22,6 dB(A)
18,8 dB(A) s L.N.A.
Statický tlak

2,34 mm H2O
1,65 mm H2O
Max. spotřeba / proud / napětí
1,68 W
0,14 A
12 V
MTTF
 > 150 000 hodin
Obsah balení
 
Low-Noise Adaptor (L.N.A.)
4pinová rozdvojka
30cm prodlužovací kabel
NA-AV2 antivibrační montážní trny
Antivibrační podložky pro radiátory
Šroubky
Záruka
6 let

Ventilátory přišly v obvyklém balení, které je určeno těm dražším a obecně "lepším" modelům firmy Noctua. Je to tedy papírová krabice ukrývající plastovou vaničku s ventilátorem a jeho příslušenstvím.
 
 
Pro ty vysloužilé ventilátory, jež už v podstatě získaly svou lepší náhradu, jako je právě třeba i NF-P12, je připraveno provedení nazvané Redux. Dané ventilátory jsou pak vyvedeny v šedé barvě a ne v odstínech hnědé a také mají jednodušší balení, kde nenajdeme krom šroubků nic navíc. 
 
 

Zpracování ventilátorů

 
Fyzické provedení těchto ventilátorů je přímo příkladné. Ze Sterroxu, který má zvláštní povrchovou texturu připomínající batiku, je zde vytvořen pouze rotor s lopatkami. Ostatně rámeček se neotáčí, takže u něj nehrozí deformace vlivem odstředivé síly, a tak nebylo nutné jej dělat z dražšího plastu.
 
 
Už starší ventilátory jako NF-S12A mají kvalitní zpracování, ovšem nové ventilátory je v tomto dalece překonávají. Lopatky mají tlustší a jejich náběžné hrany krásně zaoblené jako křídla letadla. Zaoblené jsou i odtokové hrany a pokud byste na NF-A12x25 chtěli hledat otřepy nebo nějaké jiné nedokonalosti, hledali byste marně. K dispozici jsme měli 3 kousky těchto ventilátorů a žádný z nich neměl sebemenší výrobní vadu. K tomu se dá samozřejmě namítnout, že Noctua přece nebude posílat na test nepovedené kousky, ale spíše jde o to, že lopatky jsou vyráběny způsobem, který tvorbu otřepů ani neumožní. 
Na první pohled nás také zaujme pozoruhodně velká vnitřní část rotoru s kovovým středem obklopující stator. K tomu lze říci, že Noctua tuto část posílila pomocí oceli, uprostřed níž je osa motoru zajištěna ještě mosazným prvkem. I to bylo nutné k tomu, aby se zajistilo přesné usazení rotoru doprostřed rámečku i jeho stabilita a lopatky mohly sahat co nejblíže k němu, aniž by si o něj kdy škrtly. 
 
  
Noctua se chlubí, že mezi lopatkami a rámečkem je pouze 0,5 mm prostoru, ale tak jednoznačné to není. Špičky lopatek na náběžné straně ventilátoru mají od lopatek spíše 1 mm, ale je pravda, že na odtokové hraně mají lopatky k rámečku blíž, a to právě onen půlmilimetr. Jiné ventilátory, jako je třeba zmíněný NF-S12A, mají spíše dvoumilimetrovou mezeru. Nevypadá to jako velký rozdíl, ale dle společnosti Noctua je důležitý pro to, aby vzduch vzniklou škvírou neunikal. Právě proto by výsledný 120mm ventilátor měl nabídnout výkon "běžného" 140mm ventilátoru, takže uvidíme, jak na tom NF-A12x25 budou v našich testech.
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Společnost Noctua také v minulých letech představila řadu prvků, které měly jejím ventilátorům dopomoci ke zlepšení vlastností a celkově k lepším vlastnostem ohledně průtoku vzduchu, turbulence proudění, hlučnosti a podobně. Opět si můžeme vzít na pomoc NF-S12A (recenze), který má různé výstupky na lopatkách, stupňovitý náběh na rámečku a malé důlky uvnitř něj. NF-A12x25 tímto zpracováním ale odpovídá dalším již známým modelům série A jako Noctua NF-A14 FLX ze stejného testu. Krom stupňovitého náběhu na rámečku tak na něm najdeme už jen šipkovité výstupky na konci lopatek, aby je vzduch lépe obtékal.
 
- klikněte pro zvětšení -

Veškeré úpravy ventilátoru NF-A12x25 byly provedeny tak, aby byl průtok vzduchu nejlepší v pozici skříňového ventilátoru nebo ventilátoru pro profukování vzduchového chladiče nebo rovnou radiátoru vodního chlazení. Na to ukazuje následující graf vypovídající o vztahu mezi statickým tlakem a průtokem vzduchu. 
 
 
Z něj vyplývá, že ventilátor NF-S12A dokáže poskytnout vysoký průtok vzduchu při velice nízkém odporu, a dokáže tak pracovat podobně účinně jako NF-A12x25 na pozici skříňového ventilátoru. Zde ovšem pochopitelně záleží na tom, o jakou skříň půjde a zda bude děravá jako řešeto nebo uzavřená. Model NF-F12 má zase poskytnout vyšší statický tlak při velice nízkém průtoku vzduchu a nový NF-A12x25 je zase nejlépe využitelný právě jako ventilátor pro chladiče. Toto je ale pouze materiál od výrobce, čili jakýsi firemní benchmark, jemuž nemusíme věřit. 
 
Noctua ještě uvádí, že NF-A12x25 jsou vyladěny i z hlediska hlučnosti právě při použití s chladiči a radiátory. Mluví doslova o "příjemném frekvenčním profilu". K tomu pomohou právě Flow Acceleration Channels, čili kanálky na lopatkách, jež mají za úkol urychlit tok vzduchu na jejich vnějších částech a přispět k redukci hluku z vířivého proudění. 
 
Webové stránky ještě vysvětlují, k čemu slouží rámeček AAO. Ten má především ve výbavě protivibrační podložky, aby si ventilátory měkce sedly a nehrozilo, že bude něco vlivem rezonance vrčet. Schůdky na náběžné straně zůstaly, ale malé prohlubně, čili Inner Surface Microstructures, už na první pohled ne. Jenomže po bližším prozkoumání je zde přeci jen najdeme, jen jsou daleko méně výrazné než jinde, což je dané právě tím, že lopatky se přiblížily k rámečku. Dané schůdky mají pomoci s tím, aby se laminární proudění vzduchu lépe přeměnilo na turbulentní, což má napomoci zvláště ve stísněných prostorách. Prohlubně zase slouží k lepšímu proudění vzduchu kolem konců lopatek, aby se snížila hlučnost a vylepšila charakteristika ohledně tlaku a průtoku vzduchu.
 
Ložiska nám tu v podstatě zůstala z minulých typů ventilátorů, takže jde stále o SSO2 se stabilizačním magnetem. Zde ale byla stabilita osičky posílena také kovovým středem. 
 
To vše může přispět k celkově dobrému výkonu ventilátorů, ale běžný člověk bez potřebných znalostí a laboratorního vybavení si to těžko ověří, leda svým subjektivním dojmem opřeným o vlastní měření. My máme k dispozici ještě anemometr a vlastní testovací komoru, ale i tak nemůžeme odpovědět na otázku, zda dané prvky k něčemu přispívají, nebo jde spíše o propracovaný marketing. O ten ostatně s velkou pravděpodobností šlo u řady jiných výrobců, kteří se před lety produkty firmy Noctua inspirovali, a tak jsme tu najednou měli ventilátory s různými výstupky a úpravami, jež "zaručeně" zvyšovaly výkon a snižovaly hlučnost. Že tyto snahy už dávno utichly, nás může jen utvrdit v přesvědčení, že nešlo o nic jiného než o příklad všeobecné snahy někoho kopírovat za každou cenu, což je mezi výrobci hardwaru zcela běžné. Až tak běžné, že řada firem pak v podstatě dělá totéž, ale když dva dělají to samé, nemusí z toho vzniknout stejně kvalitní věc.

reklama