reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Kraken X31: vodník s řiditelnou pumpou

19.4.2016, Jan Vítek, recenze
NZXT Kraken X31: vodník s řiditelnou pumpou
Do rukou se nám dostal malý bezúdržbový vodní chladič procesoru, který se chlubí možnostmi svého nastavení. Kromě otáček ventilátoru budeme moci řídit i výkon jeho vodní pumpy, což bude mít také přímý dopad na hlučnost. Bude to tedy užitečné?
Kapitoly článku:
NZXT Kraken X31 bychom tedy mohli označit za chytrého vodníka, když už žijeme v době, kdy je chytré kde co. Jde především o to, že jej budeme moci monitorovat a řídit otáčky, a tedy i výkon jeho pumpy. Vybaven je kvůli tomu rozhraním USB 2.0, které zapojíme do headerů pro rozhraní USB 2.0. Ty už bývají často v moderních počítačích nevyužity, neboť skříně jsou kompatibilní s rozhraním USB 3.0 a na headery pro USB 2.0 tak málokdy jde něco připojit. V ostatních ohledech jde o malý procesorový vodní chladič vybavený subtilním 120mm radiátorem. Vejít by se tak měl do drtivé většiny počítačových skříní, které jsou vybaveny nejlépe zadní 120mm ventilátorovou pozicí.


- klikněte pro zvětšení -

Ve své podstatě je tedy Kraken X31 klasický bezúdržbový vodní chladič vybavený radiátorem a vodním blokem s pumpou. Díky tomu by měla být jeho instalace snadná a my se nebudeme muset starat o to, zda nepotřebuje doplnit chladicí médium. To tedy pochopitelně v případě, že vše bude fungovat tak, jak má. Přišel jako jiné produkty tohoto typu uložen ve výlisku z recyklovaného papíru, který jej při transportu dobře chránil a především pak choulostivé lamely radiátoru. Na ty je vhodné ani nesahat, neboť i letmým dotykem je můžete zohýbat.



Model
NZXT Kraken X31 (RL-KRX31-01)
Radiátor
155 x 120 x 30,5 mm
Vodní pumpa
2400 až 3600 RPM (+/- 150)
Ventilátor
120 mm
800 až 2000 RPM (+/- 10 %)
max. 81,32 CFM
0,44 až 2,76 mm vodního sloupce
Hydrodynamická ložiska
Kompatibilita
Intel LGA 2011-3, 1366, 1156, 1155
AMD FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2
Hlučnost
18-34 dBA (pouze ventilátor)
Délka hadiček
400 mm
Záruka
6 let
Rozhraní
USB 2.0 pro monitorování a řízení pumpy
3pinové napájení pumpy
4pinové napájení ventilátoru (PWM)

Od normálního vodního chladiče jej tedy liší to, že ho můžeme napojit na USB 2.0 header základní desky a využít pak speciální software pro monitoring a nastavení. To ale pochopitelně neznamená, že NZXT nabízí takovou možnost jako jediná. V ostatních ohledem nás Kraken X31 nemá čím překvapit, leda pak svými vlastnostmi jako výkonem a hlučností, na něž se zaměříme později. Nejdříve se ale podíváme na samotný chladič a pak na jeho instalaci.


Zpracování chladiče


Když se řekne 120mm radiátor, pak máme vždy na mysli radiátor pro 120mm ventilátory, neboť on samotný rozhodně nemá rozměry 120 x 120 mm. Aby se mohlo chladicí médium rozlít do tenkých vodních kanálků, jsou zapotřebí dva postranní rezervoáry, přičemž ten s přivedenými hadičkami by měl být uvnitř rozdělen, aby bylo chladicí médium nuceno proudit skrz polovinu kanálků tam a skrz druhou zase zpět. Mezi kanálky jsou pak jako harmonika složeny velice tenké a choulostivé hliníkové lamely, tedy jde o standardní provedení.


- klikněte pro zvětšení -

Hadičky jsou dlouhé 40 cm, takže budeme moci radiátor pohodlně umístit do zadní nebo vrchní pozice tak, aby vodní blok dosáhl až socketu. Samy o sobě jsou vyrobeny z tlusté a hladké pryže, která by vzhledem k šestileté záruce měla dobře těsnit. Z vodního bloku vycházejí tři kabely. První je opatřen třípinovým konektorem a slouží k napájení pumpy i ventilátorů, neboť tu je druhý kabel se dvěma 4pinovými kabely pro PWM regulaci. Pokud budete chtít sledovat otáčky ventilátoru a ovládat jej pomocí softwaru CAM, musíte jej napojit na tento kabel a ideálně na první konektor, neboť druhý nemá pin pro sledování otáček. Nakonec je tu kabel pro napojení na interní headery rozhraní USB 2.0, přes něž bude probíhat komunikace s počítačem.



Vodní blok s integrovanou pumpou a podsvíceným logem (barvu si lze libovolně vybrat v softwaru CAM) je možné kupodivu rozmontovat, aniž bychom poškodili nějakou viditelnou plombu, ale pochopitelně není radno to dělat a není ani důvod. Hrozilo by, že tím přijdeme o část chladicího média, které musí být uzpůsobeno na to, aby v hliníkovo-měděném okruhu nedělalo neplechu, tedy aby nepůsobilo korozivně. Navíc bychom si mohli okruh znečistit, takže šroubovák raději použijte pouze k instalaci chladiče.

Na styčné ploše vodního bloku, která je kruhově vybroušena, můžete vidět nanesenou teplovodivou pastu. Tu ale můžete klidně setřít a použít nějakou jinou. Součástí bloku je také spona, jejíž otvory jasně napovídají, že je určena pro montáž na sockety LGA společnosti Intel. Tuto sponu ale budeme moci vyměnit, což bude nutné, abychom mohli blok nainstalovat také na sockety firmy AMD. Stačí uvolnit plastový kroužek, který ji jistí na místě a nahradit ji.


Příslušenství a instalace


Sponu pro sockety AMD naleznete jak jinak v příslušenství, kde je i třetí, již plastová spona, která patří na zadní stranu desek s čipsety Intel. Pak už tu máme jen tři sady šroubků, jedna pro instalaci na sockety AMD, druhá pro sockety Intel (a univerzální díly) a třetí pro upevnění radiátoru. Manuál, z nějž je na fotografii vidět celá polovina, ukazuje jen základní kroky a pak se odkazuje na online průvodce. Jen trochu zkušený uživatel něco takového ale nebude potřebovat.



Nabízený ventilátor s označením RF-FX122-HP má klasické provedení se sedmi lopatkami s ostrou náběžnou hranou a není na něm v podstatě nic pozoruhodného. Je to prostě běžný 120mm ventilátor o tloušťce 25 mm. Je pozoruhodné, jak se dnes už málokterý výrobce snaží nabízet ventilátory s různě upravenými lopatkami, jež mají dle jeho tvrzení o X procent zvednout průtok a o jiných X procent snížit hlučnost.



Pro instalaci vodního bloku na socket totiž moc dílů nepotřebujeme. V případě socketů AMD využijeme zadní plastový rámeček, který byl poskytnut k základní desce. Do toho našroubujeme vhodně vybranou čtveřici distančních sloupků a na ty už nasuneme otvory spony připevněné k samotnému bloku. Posledním krokem je zajištění celé sestavy pomocí velkých přítlačných matek, takže pro připevnění vodního bloku ani nebudou zapotřebí nástroje, pokud tedy nebude třeba vyměnit vrchní sponu.


- klikněte pro zvětšení -

Okolní fotografie ukazují nainstalovaný chladič na Mini-ITX desce Intel Clear Folk DH67CF, kterou jsme využili také v recenzi skříně NZXT Manta. Jak je tedy vidět, i na takovéto malé desky se blok vejde bez problémů, což je jednou z výhod vodních chladičů. Ostatně je to logické, když je tento blok ještě menší než originální chladič od Intelu.


- klikněte pro zvětšení -

Samotný chladič ale budeme testovat jako obvykle na procesoru Phenom se zvýšeným napětím, aby se ukázalo, co v něm je.
reklama