reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT S340: na míru běžným sestavám

6.3.2015, Jan Vítek, recenze
NZXT S340: na míru běžným sestavám
Společnost NZXT nedávno vyslala na trh nové verze skříní S340, které si můžeme zakoupit v několika barevných kombinacích. My se dnes na jeden model podíváme a zhodnotíme, co nám za cenu pod 2000 Kč s DPH nabídne.

Pohled dovnitř skříně


Při otevírání skříně nás zaujmou bočnice, a to ne svým lesklým povrchem z obou stran a zcela jistě ani způsobem vysunování z kostry skříně, ale svou vysokou hmotností. Jsou totiž na svou velikost neobyčejně těžké a po přeměření šuplérou vyjde najevo, že mají tloušťku přes 1 mm (něco z toho je barva). Vyrobeny jsou tedy nejspíše z 1mm plechu, což se tedy podepsalo na jejich hmotnosti a lze očekávat, že takové bočnice nebudou tak náchylné k rezonování, protože si lépe sednou. Zbytek skříně z tak silného plechu už vyroben není, tedy až na přední panel, ovšem díky vnitřnímu uspořádání je kostra i bez nasazených bočnic velmi pevná a dobře odolává pokusům o zkroucení. Základní deska by v ní tedy měla získat velmi pevnou podporu a to je důležité, aby se její spoje a datové cestičky nenamáhaly.


- klikněte pro zvětšení -

NZXT S340 je uvnitř podobná svému dražšímu bratříčkovi, nedávno testovanému modelu NZXT H440. Ovšem s tím rozdílem, že zde není žádná velká disková šachta v přední části, jen volný prostor. Ten je zčásti krytý černým lesklým plechem který má nějakým způsobem sloužit pro správu kabeláže. Ale jakým, to se z manuálu ani prezentace výrobce nedozvíme. Můžeme jej odšroubovat a díky vyraženým očkům k němu můžeme pomocí plasových pásků připevnit kabely, ale jinak jsem hlubší význam tohoto prvku nenalezl. Odšroubovat jej není třeba, neboť mezi ním a trayem je více než dostatečná mezera pro protažení kabelů, které můžeme, ale nemusíme k němu připoutat. Možnost odstranit tento panel tak nejspíše vyplývá pouze z toho, že není součástí hlavní přepážky tvořící tray. Ani nemůže, když je vyroben z jiného materiálu.


- klikněte pro zvětšení -

Samotný tray má na potřebných místech vyříznuty otvory, takže se snadno dostaneme s +12V EPS kabelem k hornímu konektoru pro napájení procesoru. Za tray nebo do spodního prostoru pro disky a zdroj pak můžeme vecpat nepotřebné kabely, takže při pohledu skrz plexisklo v levé bočnici může taková sestava při správném provedení působit velmi čistě, čili bez změti kabelů.

Vedle pozice zdroje, tedy vepředu dole, jsou také dvě pozice pro pevný disk. Ten stačí dovnitř zasunout konektory ven, sundat přední panel a dvěma šroubky jej zajistit. Pokud dvě pozice nebudou stačit, je tu ještě třetí přímo pod nimi, ovšem pak musíme disk přišroubovat zespoda.



V zadní části máme 120mm ventilátor se zajímavě provedeným rámečkem, ale naprosto standardními lopatkami, perforované záslepky, jež naštěstí nejsou vylamovací, ale přidržují je přítlačné šroubky a především se můžeme podívat na dvě pozice pro 2,5" SSD. Ty se zasunují do přepážky oddělující zdroj a jištěny jsou jedním přítlačným šroubkem. Pro instalaci SSD či mobilního pevného disku tak jeden z nich vysuneme, SSD k nim přišroubujeme a pak můžeme celek zase zasunout do pozice a zase zajistit šroubkem. Otvory v přepážce nám napoví, kde mají být umístěny konektory, tedy směrem od nás.



Předek skříně je tedy zcela prázdný, a my máme tedy výhled na dvě ventilátorové pozice pro 120mm či 140mm kousky, přičemž sem se vejde také ještě jeden 240mm nebo 280mm radiátor vodního chlazení. Dle manuálu jej ale bude možné nainstalovat pouze přes ventilátory, tedy v tzv. push režimu, kdy mají ventilátory nasávat vzduch zvenčí a posílat jej dovnitř skříně přes radiátor. Ale nebude samozřejmě žádný problém je otočit a nechat je vysávat vzduch ze skříně ven. Pokud by snad černý lesklý panel překážel není nic jednoduššího, než jej vyšroubovat.


- klikněte pro zvětšení -

Sundat přední panel je dílem okamžiku. Stačí s ním trošku trhnout a on se sám uvolní a není ani třeba si dávat pozor na kabely, protože tu žádné nejsou. Je tu ale magneticky přichycený prachový filtr, který se táhne přes téměř celou výšku skříně a zasahuje i do prostoru pevných disků. Ten tak bude snadné sundat a vyčistit, klidně pod tekoucí vodou. Z tohoto uspořádání je ale také zřejmé, že pevné disky v této skříni nemohou být aktivně chlazeny pomocí ventilátoru, protože jednoduše žádný do jejich blízkosti nemůžeme umístit.


Příslušenství


V příslušenství se nachází pouze to základní, čili obrázkový manuál, k jehož pochopení nepotřebujeme ovládat žádný cizí jazyk, dále různý typy šroubků a pak už jen několik plasových pásků pro stažení kabelů.


reklama