reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI B4250n: LED technologie tisku

30.8.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI B4250n: LED technologie tisku
Když se řekne laserový tisk, každý si představí skvěle vytištěnou ČB stránku s ostrým a jemným tiskem. Ne každý však ví, že stejných výsledků lze dosáhnout i bez laseru. LED diody nacházejí uplatnění v řadě odvětví a úspěšně se prosadily i v oblasti tisku. Kromě vysvětlení rozdílů mezi technologiemi se dnes podíváme i na jednoho zástupce LED tiskáren.
Kapitoly článku:
Před nedávnem jsme se na našem serveru začali zevrubněji zabývat tiskárnami. Na trhu je dnes neuvěřitelné množství modelů různých značek, které používají řadu různých technologií. Zatím jsme se zabývali pouze kategorií "stránkových tiskáren", tedy tiskárnami laserovými. Kromě nich ale do této třídy spadají také tzv. LED tiskárny. Jelikož nás tato méně obvyklá technologie zajímala a chtěli jsme je porovnat s laserovým tiskem, jednu z "LED-kových" tiskáren jsme si zapůjčili pro test. Nejprve však v zájmu šíření osvěty nabízíme trochu teorie, abychom vás seznámili s rozdíly mezi laserovým tiskem a tiskem využívajícím LED technologii.


Laserový tisk


Dnes je tomu již 35 let, co společnost Xerox uvedla první laserovou tiskárnu. Není náhodou, že to byla právě tato společnost, jelikož za laserovým tiskem se skrývá xerografická technologie. A jak to vlastně funguje?

Ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Uvnitř zařízení se skrývá elektricky vodivý válec pokrytý polovodivou selenovou vrstvou. Tato vrstva se ve tmě chová jako izolant, ale po osvětlení se stane vodivou.

Selenová vrstva se nabije kladným nábojem. Obrazová jednotka, která zpracovává obraz tištěné předlohy, řídí směrování laserového paprsku (pomocí otáčejícího se zrcadélka), který na povrchu válce vytváří řádek po řádku tištěný obraz. Osvětlené oblasti se stanou vodivými a je z nich odveden náboj. Princip využívající rozmítacího zrcátka s sebou nese několik nevýhod. Za prvé, pro optický systém je nutné mít uvnitř zařízení více prostoru. Dále vzhledem k tomu, že paprsek na válec nedopadá všude pod stejným úhlem, je třeba tento nedostatek kompenzovat. A na konec, vzhledem k tomu, že povrch obrazového válce se neustále otáčí, přičemž obraz se vykresluje po řádcích, je opět nutno složitým časováním vyřešit, aby byl řádek vykreslen skutečně horizontálně.


Základní schéma laserového tisku

Po nabití a expozici válce přichází ke slovu toner, který je nabit, stejně jako neosvětlený povrch válce, kladným nábojem. Jak známe z hodin fyziky, souhlasné náboje se odpuzují a barvivo se tedy přichytí pouze tam, kde byl válec exponován a náboj odveden. Díky tomuto procesu se na válci vytvoří tištěný obraz připravený na "přilepení" k papíru. Opět je k tomu použit elektrický náboj, tentokrát záporný, kterým je nabita plocha přiložená k zadní straně papíru.

Průchodem kolem obrazového válce se částečky toneru přichytí k papíru a následně jsou "zapečeny" do papíru dalším válcem zahřátým na vysokou teplotu nebo infračerveným zářením - mimochodem právě zahřívání tohoto válce má největší podíl na delší době přípravy k tisku při zapnutí laserové tiskárny. Všechny tyto pochody probíhají při tisku zároveň při otáčení obrazového válce a průchodu papíru kolem něj.

Tím je výtisk hotov a putuje do výstupního zásobníku.


Tisk pomocí technologie LED


Alternativou k laserovému tisku je tisk využívající LED diod. První LED tiskárna spatřila světlo světa v roce 1981 a jde tedy v porovnání s laserem o mladší technologii.

Stěžejním rozdílem je u této technologie použití jiného světelného zdroje, který se používá k expozici povrchu válce. Zde jsou namísto jednoho laserového paprsku rozmítaného zrcátkem použity svítivé diody (LED = Light Emitting Diode), které vytvářejí řadu podél celého obrazového válce. Mezi diodami a válcem je pak ještě řada optických čoček. Díky tomu odpadá mnoho výše popsaných problémů, které nastávají u laserových tiskáren (úhel dopadu paprsku, posun při otáčení válce, prostorové nároky).


Zjednodušené schéma světelného zdroje u LED tiskáren

Právě počtem (potažmo hustotou) diod je definováno výsledné rozlišení tisku a zde také dříve bývalo jedno z hlavních úskalí této technologie - svítivé diody nelze zmenšovat do nekonečna, a proto se skutečné hardwarové rozlišení (bez různých vyhlazovacích technologií) dlouhou dobu pohybovalo na hranici 600 dpi. V současnosti již technologie "umí" i 1200 dpi, takové tiskárny již ovšem svou cenou nejsou příliš vhodné do domácností nebo malých kanceláří.

Výhodou LED tiskáren jsou menší rozměry a vyšší spolehlivost, jelikož v tiskárně se nachází méně pohyblivých částí. Výrobce také slibuje vyšší kvalitu oproti laserovému tisku díky kvalitnějšímu světelnému zdroji a možnosti tisku menších obrazových bodů. LED tiskárny by také měly umět tisknout rychleji, než tiskárny laserové, navíc u nich není rychlost tisku závislá na rozlišení.

A to je vlastně všechno. I když popis technologií vyznívá pozitivněji pro technologii LED, v reálném světě často vše bývá jinak, a rozdíl poznáte teprve v okamžiku, kdy máte před sebou vytištěnou stránku.

Teorie je jedna věc, ale praktické zkušenosti napoví mnohem víc. Pokud se chcete s technologií LED seznámit blíže, pokračujte na následující stránku, kde se podíváme na jednoho zástupce LED tiskáren.
reklama