reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Tungsten T3 - Terminátor 3 se spotřebou Boeingu 747

10.12.2003, Tomáš Bobek, recenze
Palm Tungsten T3 - Terminátor 3 se spotřebou Boeingu 747
Již nějaký čas nutí tahle mašina pocházející ze světově známé zbrojovky palmOne, armády majitelů (nejenom) předchozích Tungstenů k upgradům. Kdo má rád ryzí Palmy, má rád T3 - tohle je skutečně velmi dobrý stroj. Je však svatou povinností každého šťoury na něm najít co nejvíce dobrého i toho horšího – proto mimo popisu katastrofální výdrže akumulátoru naleznete v této recenzi také hromadu technických dat, praktických poznatků a bezpočet jiných projevů chvály a hany.
S pedálem na podlaze a širokým výhledem naplno vpřed

O Tungstenu T3 mohu z přísně technického hlediska říct jen to nejlepší – od solidního designu a celkového zpracování, přebírající to dobré a zajímavé z dosavadní tungstení řady, přes skvělé technické parametry (vždyť ještě dnes vím o lidech, kteří nemají tak velký procesor a paměť ani na svém desktopu a také žijí) až po troufám si tvrdit jeden z nejlépe provedených displejů ve světě palmů, a to jak z hlediska kvality zobrazení, tak i rozložení a schopnosti zobrazit a vkládat data. Ano, tahle mašina je high-end, navíc však ne přísně profilovaný – dokáže proto oslovit běžné „jůzry“ zrovna jako manažery nebo studenty a fandy.




Základní technické parametry a design

T|3 je poháněn našlapaným procesorem Intel XScale 400 MHz, který řádí v paměti o velikosti 64 MB (51,6 MB po hardresetu). Na provoz tohoto turbosoustrojí dohlíží Palm OS 5.2.1 (s řadou novinek a vylepšení v PIM aplikacích i systému samotném) a to co tahle trojka spolu dokáže, uvidíte na skvělém transflektivním displeji v rozlišení HiRes+, neboli 320 x 480 a samozřejmě že 65.000 a něco nevyblinkaných barvách. V případě mašinek z dílny palmOne je toto rozlišení premiérové a je třeba říct, že konstruktéři se s ním hned napoprvé vypořádali na jedničku s hvězdičkou. Více v samostatné kapitole, věnované tomuto požehnání v podobě roztahování, překlápění a supr stavové lišty. Zbytek vybavení je víceméně klasika: SD/MMC slot, IR port, Bluetooth, solidní repráček, stylus-vyskakovák a nemožný horní kryt displeje. Foťák, WiFi, schizofrenní OS a explodující energetické články tenhle Terminátor nemá.

Designově je trojka odvozená od svých předchůdců, s matně stříbřitým povrchem a samozřejmě vysouvatelným sliderem, který chrání virtuální graffiti plošku. Přesněji není to už ani virtuální ploška, ale jednoduše další kousek displeje, který může, nikoli však musí sloužit pro vstup znaků. K použití tohoto Palma není nutné slider rozevřít, můžete pracovat i v zavřeném stavu (včetně vkládání znaků pomocí graffiti 2 kdekoli na displeji). Pokud to však uděláte, získáte plnohodnotnou graffiti plošku a nebo ještě o pěkný kus větší displej – záleží jen na tom, co si vyberete.



Pozměněný je layout hardwarových tlačítek, rozmístěných tentokrát v pomyslné elipse kolem zvětšeného 5cestného navigátoru. Rozměrově je trojka o něco větší něž její předchůdci, ovšem nikterak dramaticky. Do kapsičky u košile se mi ji dokonce podařilo nacpat i „na štorc“, pochopitelně zavřenou, rozevřenou už jenom na výšku. S váhou to bylo samozřejmě o něco horší, zmíněná kapsička není ideální destinace pro něco takového. Konkrétně se bavíme o rozměrech 108 x 76 x 16 mm a váze 153 gramů v zavřeném stavu, při erekci slideru se to natáhne o další zhruba dva centimetry. V ruce se to celé drží dobře, o fous lehčí a menší to být mohlo.

Vzhledově působí mašinka zajímavě a elegantně, přitom však docela střízlivě. V době, kdy mají skoro všechny PDA libovolného výrobce zhruba stejné množství zhruba stejných ovládacích prvků a vypadají k uzoufaní stejně nudně, je tohle kus pěkné designérské prácičky, který neudělá ostudu a má svého ducha, svůj styl. Mimochodem holkám se taky líbil, holt je to technošperk.
reklama