Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm TX = Tungsten T5 po návštěvě kosmetického salonu?

20.10.2005, Pavel Bureš, recenze
Palm TX = Tungsten T5 po návštěvě kosmetického salonu?
V minulých dnech se začala prodávat horká novinka spol. Palm, high-endový model TX. Přestože základní informace jsou známy již delší dobu, dojmy a zkušenosti z používání PDA vydají na stovky specifikací. Zajímá vás, jak si Palm TX vede?
Kapitoly článku:
  1. Palm TX = Tungsten T5 po návštěvě kosmetického salonu?
  2. Aplikace, výkon, výdrž
  3. Závěr
Recenzi začneme jako obvykle výčtem nejdůležitějších parametrů. Tady jsou:
  • Rozměry: 12.1 x 7.8 x 1.5 cm
  • Hmotnost: 149 g
  • RAM: 128MB (100MB dostupných uživateli)
  • Operační systém: Palm OS® Garnet v5.4
  • Procesor: Intel 312MHz ARM
  • Displej: Rozlišení 320x480 bodů, 65 tisíc barev
  • Bezdrátové sítě: Wi-Fi 802.11b, Bluetooth
  • Audio: reproduktor a jack 3,5 mm výstup
  • Rozšiřující slot: podpora SDIO a MMC karet



Copak nám Palm přichystal?


Podívejme se, na co se může v balení s Palmem TX těšit. V krabici najdete PDA, nabíječku s redukcemi, manuály, CD pro Windows, USB synchronizační kabel a černý kryt displeje. Pouzdro bohužel chybí. Krytka může sice displej ochránit před ušpiněním, ale k počítači se připevňuje pouze na jedné straně, takže se např. v tašce může stát, že displej nebude dostatečně chráněn. Je škoda, že Palm ke svým nejdražším modelům dodává pouze jednoduchou krytku, kdežto ostatní výrobci často přibalí pouzdro i k levnějším modelům.

Přestože se mi TX líbil již na fotografiích, ve skutečnosti vypadá výborně. Chápu, že vzhled je velmi subjektivní a povedený design pro každého znamená něco jiného, ale tmavé černé provedení mě dostalo. Palm TX je velmi podobný (nejen vzhledově, ale i hardwarově) modelu T5, doporučuji vám přečíst si recenzi. Palm na mě zapůsobil hned v prvních okamžicích, černá je moderní barva, která se používá také u mobilních telefonů. Přestože jsem měl z designu Tungstenu T5 spíše nevyhraněné pocity, TX (který je vlastně obarvený T5) si získal každého, komu jsem ho ukázal. A hlavně nejsou na černém plastu vidět otisky prstů.

Pravá strana obsahuje šachtu pro stylus (šroubovací, ale resetovací trn k resetu netřeba, stačí špička tužky), který díky své stříbrné barvě vytváří spolu s černým PDA dojem něčeho jedinečného, luxusního. Slot pro rozšiřující karty naleznete spolu s audio výstupem a tlačítkem pro zapnutí v horní části přístroje. Spínací tlačítko je třeba tisknout delší dobu (více jak vteřinu), aby se Palm zapnul. Do drážky na levé straně se vkládá již zmíněná krytka displeje, ve spodní části je Multi-connector. Malý reproduktor hledejte v zadní části, kvalita zvukového výstupu a hlasitost je spíše průměrná, ale na probuzení vaší oblíbenou MP3 skladbou by měl stačit. Výstup ze sluchátek je o poznání hlasitější, ale stejně jako v případě reproduktoru je slyšet šum.


Vlevo stylus Palmu TX, vpravo univerzální 3in1 stylus Brando


Displej


Palm TX je vybaven HiRes+ displejem s podsvícením, které však nelze bez doplňkových programů vypnout. Rozsah podsvícení je stejný jako u Tungstenu T5, velmi chválím barevné podání – bílá je opravdu bílá, nikoli žlutá.



Ovládání


K ovládání PDA slouží D-Pad, čtyřsměrová klávesa s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Všechna tlačítka jsou umístěna velmi blízko u spodního okraje a přestože jsem jako dlouholetý uživatel Palm Tungstenu T3 zvyklý mít kolem prstů více místa (a také mít větší část počítače opřenou o dlaň), nemohu říct, že by se TX ovládal vysloveně špatně. Při ovládání jednou rukou je třeba palec hodně pokrčit (pokud je PDA zapřené v dlani) nebo ho držet pouze konečky prstů, pokud chcete mít palec rovný. Ve zkratce lze říci, že pokud se Vám dobře ovládal Palm Tungsten T5, s modelem TX na tom budete stejně. Tlačítka pro spouštění programů a střed D-Padu jsou zároveň s hranou přední část zařízení (nejsou zapuštěna), kdežto směrová tlačítka cca 2 milimetry vyčnívají, aby bylo možné nahmatat D-Pad i v naprosté tmě. Ovládání „obouruč“ je naprosto o něčem jiném, je mnohem pohodlnější, rychlejší a prsty jsou méně namáhány. Ovládání oběma rukama mi přišlo nejvíce vhod při hraní akčních her, kdy jeden palec ovládal pohyb do stran a druhý střelbu ze zbraní.


Nezvyklostí může být absence ikony Home (návrat do launcheru), statusbar je nyní více zaplněn (přibyla Wi-Fi síť), takže domeček najdete na prvním tlačítku zleva.

Palm OS 5.4 dovoluje ovládat rozhraní programů často jen tlačítky, stylusu zkrátka netřeba. V některých situacích se sice použití tužky nevyhnete, ale na základní úkony není třeba a lze tak zaměstnat pouze jednu ruku.

V příští části se podíváme na výdrž, přehrávání videa a ještě např. na novinky v dodávaných aplikacích.