reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne LifeDrive – 4 GB krásy

19.6.2005, Pavel Bureš, recenze
palmOne LifeDrive – 4 GB krásy
Nejnovější počin palmOne se vymyká zažitým zvyklostem, takže jej výrobce nemohl zařadit do žádné z dosud existujících řad. LifeDrive je designově povedený, nabitý funkcemi a 4 GB pevným diskem, který přináší do oblasti kapesních počítačů netušené možnosti. Zaujme LifeDrive skalní a náročné Palm OS uživatele, nebo se jedná o zařízení spíše pro běžné použití a náhradu kapesního přehrávače?
Kapitoly článku:
  1. palmOne LifeDrive – 4 GB krásy
  2. Závěr
Nejdříve si krátce zopakujeme klíčové vlastnosti LifeDrive:
  • Procesor Intel XScale 416 MHZ
  • Bluetooth a Wi-Fi (802.11b)
  • 4 GB pevný disk
  • Li-Ion baterie
  • Rozměry 121 x 73 x 19 mm
  • Hmotnost 193 gramů
  • HiRes+ displej

Když se na vlastnosti letmo podíváme, vidíme základní odlišnosti oproti předchozím modelům – Wi-Fi, HDD a hmotnost. Během užívání zjistíte další novinky, většinou kladné.


Pouzdro u Palmu?


V balení naleznete PDA, CD pro Windows i Mac, záruční podmínky, detaily softwarových licencí (obojí v tištěné podobě), Graffiti 2 nápovědu, manuál, síťovou nabíječku s redukcemi, USB synchronizační kabel (nikoli nabíjecí) a pouzdro.Ano, je to tak, i palmOne se snad již naučil, že ke kapesnímu počítači by se měl dodávat alespoň jednoduchý obal, nikoli žádný případně jednoduché krytky displeje, které uživatele spíše obtěžují.



Dodávané CD obsahuje:
  • Adobe® Reader
  • AudiblePlayer Web Link
  • Enterprise Solutions Web Link
  • eReader (bývalý PalmReader)
  • Microsoft Outlook conduits
  • Palm™ Desktop
  • WiFile™ LT
  • Windows Media Player/DirectX

Pouzdro je kožené (nebo koženkové) a není rozevírací. PDA do něj vsunete, takže je chráněn téměř celý počítač (mimo vrchní části se slotem na karty). LifeDrive není možné v pouzdře nabíjet, pouze je vyveden otvor pro připojení sluchátek.

Že v balení nenajdu kolébku, jsem očekával, ale mrzí mě, že USB kabel nedobíjí. Vím, nabíjení tímto způsobem je časově náročné, ale USB kabel s nabíjením dovoloval uživatelům dobíjet na dvou místech, aniž by s sebou museli nosit něco dalšího.

Oproti Treu 650 není v krabici univerzální fólie, což je škoda. Raději ale obětuji fólii než pouzdro, které ochrání před poškrábáním celého PDA.


Láska na první dotek


Již na prvních snímcích se mi LifeDrive zalíbilo a uživatelé v diskusních fórech mi dávali zapravdu, LifeDrive je skutečně krasavec. PDA ale ve skutečnosti vypadá mnohem lépe, na fotografiích vypadalo jako přerostlá cihla, skutečnost je ale jiná.






Povrch příjemně chladí, prostřední světlý rám je evidentně plastový, část okolo displeje působící kovovým dojmem je ovšem také umělohmotná.

Přestože je LifeDrive oproti ostatním Palm OS zařízením větší a těžší, skvěle padne do ruky, dobře se drží a ovládá. Decentní, skoro až přísný vzhled má své kouzlo, Palm se líbil i ženám, které si jeho design nemohly vynachválit.

Velkou změnou prošla klávesnice. Tlačítka vystupují několik milimetrů nad rovinou displeje, jsou plochá (bez náznaku prohlubně) a celek tvoří elegantní obdélník. Tlačítka pro spuštění programů se nejsnáze tisknou po okrajích, lze je však zmačknout i blíže středu, díky čemuž vzniká velká plocha, ze které se budou radovat zejména uživatelé s většími palci. Uprostřed plochy pod displejem se nachází čtyřsměrové tlačítko s pátou středovou klávesou sloužící pro potvrzení volby. Díky Palm OS 5.4 je možné LifeDrive ovládat šipkami a středovou klávesou, takže pro velkou část úkonů (např. vyhledání kontaktu v adresáři) nepotřebujete vyndávat stylus. Pod tlačítky se nachází ještě lem, takže nemusíte krčit palec. Subjektivně je LifeDrive Palmem s nejlépe propracovaným ovládáním od dob Tungstenu T3.

Displej má rozlišení 320 x 480 bodů a zobrazí 65 536 barev. Podání barev je na velmi dobré úrovní, bílá je opravdu bílá, nikoliv se žlutým nádechem, jak tomu bylo v případě Tungstenu E2. V místnosti si vystačíte s minimálním podsvícením, které je oproti Tungstenu T3 o trochu silnější. Stejně jako ostatní nové Palmy je displej LifeDrive špatně čitelný na slunci. Díky vyššímu jasu při maximálním stupni podsvícení je displej čitelný o trochu lépe než u modelů se stejným typem displeje.

Stylus je schován v šachtě na pravé straně, k jeho vytažení není třeba použít nehty, ale stačí jemně zatlačit. Tužka je teleskopická, takže se po vyvinutí malého tlaku vysune a lze ji pohodlně vytáhnout. Délkou i provedením je stejná jako stylus u Tungstenu T3.

Levá strana skýtá dvě zapuštěná tlačítka a mikrofon. palmOne se poučil z chyb u Tungstenu T5 a vrátil do svého high-end modelu záznamník zvuku. Nahrát si audio sekvenci můžete i bez stylusu, delším stiskem tlačítka spustíte program Voice Memo a druhým (rovněž delším) stisknutím začnete nahrávat. Tlačítko je nutné držet po celou dobu nahrávání. Na disk lze uložit 999 min a 59 s záznamu, vypadá to tedy, že se jedná o nedokonalost systému, který nezvládne více než 1000 minut pro 1 záznam. Naštěstí se nejedná o velké omezení, tedy ne pro běžného uživatele. Větší radost jsem měl však z druhého tlačítka, které přepíná zobrazení na landscape. Někdo může namítnout, že landscape módem disponovaly již předchozí modely, ale kouzlo tlačítka je v tom, že můžete přepnout i program zobrazený ve fullscreenu, tedy bez statusbaru.

Spodní části dominuje Multi konektor, na který si my, uživatelé Palm Universal konektoru, budeme muset pomalu zvykat. Dále zde najdeme resetovací otvor (resetuje se hrotem stylusu) a konektor jack 3,5 pro sluchátka. Mě osobně umístění zvukového výstupu vespod nevyhovuje, jednak dochází k většímu zatěžování kabelu ohýbání a jednak mám krátký kabel u sluchátek, takže až na dno kapsy u kalhot nedosáhne :)




Změny doznal zapínací mechanismus, tlačítku odzvonilo a místo něj palmOne integroval do PDA šoupátko. Zapnutí a vypnutí se provádí posunem směrem vpravo, šoupátko se hned vrátí zpátky do středové pozice. Posunem vlevo dochází k zamknutí, takže Palm nereaguje na stisk tlačítek ani na tapnutí na displej. Velmi užitečné je, že PDA lze zamknout i v zapnutém stavu, takže můžete např. poslouchat MP3, být na ICQ atp. a nehrozí žádné nechtěné stisknutí. Podobná funkce je i v preferencích ostatních Palmů, ale šoupátko má mnohem více způsobů využití než jen omezení zapnutí na 1 tlačítko. Vedle šoupátka je ještě okénko infraportu.

Zadní strana ukrývá reproduktor pod mřížkou, která zabírá velkou plochu. Užitečné jsou dva gumové výstupky zabraňující klouzání např. po palubní desce automobilu. Škoda jen, že pogumované nejsou i výstupky umístěné u konektoru, stabilita PDA by byla mnohem lepší.

V příštím díle se podíváme na odlišnosti v programovém vybavení, bezdrátové technologie a výdrž baterie.
reklama