reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patero chladičů CPU střední třídy v testu

11.11.2008, Jan Vítek, recenze
Patero chladičů CPU střední třídy v testu
Po delší době si uvedeme test chladičů procesorů, v němž se představí hlavně dlouho očekávaný Arctic Cooling Freezer Xtreme, jenž je již také nějakou dobu na trhu. Kromě něj se ukáží také další čtyři chladiče podobné ceny od firem Asus, Cooler Master a Scythe.

Scythe Shuriken


Stejně jako ostatní chladiče firmy Scythe i tento přichází v pestrobarevném obalu plném fotografií a informací o produktu, jenž se ukrývá uvnitř. Chladič je však umístěn tak, že se přímo dotýká stěn krabice, takže by se mohl při nešetrném zacházení při přepravě snadněji poškodit, než kdyby byly kolem něj nějaké výstelky. To se ale nestalo, takže můžeme pokračovat.



Tento model dostal název Shuriken, což je celkem logické pojmenování, protože jde o nízký a poměrně malý model. A díky své výšce pouze 64 mm se bude zvláště hodit pro skříně typu HTPC, které také velkou výškou (popřípadě šířkou) nevynikají. Díky tomu jde o alternativu k rovněž nízkému modelu Zalman CNPS8000, jehož výška je 62,5 mm.

Model
Shuriken (SCSK-1000)
Rozměry
105 x 116 x 64 mm
Hmotnost
355 g
Materiál
hliník, měď, 3x heatpipe
Ventilátor
100 x 12 mm
650 - 2200 RPM
10,5 - 31,6 dBA
11,8 - 31,9 CFM
4pinový konektor, kluzná ložiska
Kompatibilita
Intel 478, LGA775, AMD 754/939/940/AM2

Shuriken má díky svému tvaru v tomto testu nejblíže k modelu Asus Triton 75. Využívá masivní hliníkovou základnu s měděnou styčnou plochou. Mezi tyto dva díly pak výrobce vsadil tři zploštělé heatpipe.



Hliníková základna bude držet chladič na místě, ale její bohaté a vysoké žebrování také odvede nějaké teplo. Heatpipe z ní vychází oběma směry a oba konce se obrací o 180° a napojují zezdola na hustě uložená hliníková žebra. Do nich jsou bohužel vsazena jen z poloviny, což je trošku škoda, protože styčná plocha mezi nimi a žebry je tak menší.



Tloušťka hliníkových žeber je 0,3 mm a rozestupy činí asi 1 mm. A stejně jako chladiče Asus Triton, i zde jsou konce žeber ohnuté, aby si udržovaly stále stejný odstup a chladič nebyl tak snadno deformovatelný. Navíc to také trochu pomůže k lepšímu proudění vzduchu.



Dostáváme se k ventilátoru a ten je vše, jen ne klasický. Jeho hrana má totiž velikost 100 mm a výška činí pouze 12 mm. Lopatek zde najdeme celkem 13, přičemž jejich rozměry samozřejmě odpovídají celkovému provedení ventilátoru. Jsou jinak velmi pěkně zaoblené a hladké včetně náběžné hrany a rovněž rámeček je zevnitř zaoblen. K tělu chladiče výrobce ventilátor připojil pomocí dvou pružných drátkových spon.



Zbývá styčná plocha, jejíž rozměry činí 36 x 50 mm. Její povrch bych pak mohl přirovnat k povrchu základny u předchozího chladiče Cooler Master Hyper 212, tedy téměř zrcadlově lesklý. Co se týče jejího zarovnání, pak z pohledu kratší strany není problém, ale z druhé strany je povrch malinko vypoulený.


Příslušenství


Na drobné příslušenství narazíme hned po otevření krabice a nedá se říci, že by se v něm jeden nevyznal. Máme tu celkem tři páry spon pro sockety Intel 478, LGA 775 a jeden pár pro sockety AMD.



Nakonec zbývá již jen manuál s ilustracemi a sáček s tmavě šedou teplovodivou pastou.


Instalace


Díky dodaným dílům je možné tento chladič nainstalovat i na zastaralý socket Intel 478, k čemuž slouží dvě celokovové podlouhlé spony. Krátké spony jsou určeny pro rámeček socketů AMD a my využijeme dvě spony s plastovými zámky.



Tyto spony se jednoduše nacvaknou do základny chladiče, k čemuž slouží připravené kovové packy. Zbytek instalace je pak stejný jako u chladičů Asus Triton a samozřejmě nejen u nich, ale i u BOX chladičů Intel.
reklama