reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy

17.10.2022, Milan Šurkala, recenze
QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy
Dnes jsme se podívali na operační systém QNAP QuTS hero 5.0.0, který je profesionální verzí systému pro NASy tohoto výrobce. Nabízí např. 128bitový souborový systém ZFS, inline kompresi i deduplikaci a další funkce navíc proti QTS.
Základ uživatelského rozhraní jsme viděli už v předchozí kapitole, nyní se na něj zaměříme trochu detailněji. V zásadě se výrazněji neliší od QTS a chybět nám tu může akorát tak malý robůtek Qboost pro úklid NASu (vysypání koše, uvolnění paměti). Ikonka koše vlevo ale zůstala. To ale neznamená, že by nešel doinstalovat.
 
QuTS hero plocha
 
Máme zde tedy horní panel, který může zobrazit seznam nainstalovaných aplikací (v podstatě obdoba Startu ve Windows), dále jsou otevřené aplikace, vyhledávání, seznam spuštěných úloh, ikonka pro připojená externí zařízení, a oznámení. Následuje účet aktuálně přihlášeného uživatele, tam lze také NAS restartovat, vypnout, nebo se od něj odhlásit, tři tečky umožňují některá další nastavení (např. jazyk), nástěnka je dalším místem s oznámeními a tipy, nakonec je tu s ikonkou tachometru řídící panel. Hlavní plocha ukazuje vybrané aplikace, které zde chcete mít. A nakonec dole uprostřed jsou tři odkazy na myQNAPcloud, utility (odkaz na desktopové i mobilní aplikace QNAPu) a odkaz na podporu a diskuzní fóra. Některé z těchto položek si nyní ukážeme.
 
QuTS hero nainstalované aplikace
 klikněte pro zvětšení
 
Kliknutím na tři čárky vlevo nahoře se zobrazí seznam nainstalovaných aplikací, který se patrně bude časem rozrůstat, jak budete na NASu využívat stále více funkcí. Toto je také místo, odkud se dá odkaz na aplikaci vložit na hlavní plochu.
 
QuTS hero Stav systému
 klikněte pro zvětšení
 
Kliknutím na ikonku tachometru vpravo nahoře můžete vyvolat "Řídicí panel", který ukáže např. dobu provozu, aktuální zatížení CPU i RAM, rychlost ventilátorů a teplotu systému (ne CPU), vidíte tu také stav sítě, množství volného místa a seznam všech aktuálně připojených uživatelů.
 
Řekněme nyní, že si chcete NAS upravit více k obrazu svému a doinstalovat nějaké aplikace. Jedním z příkladů může být výše zmíněný Qboost pro optimalizaci NASu, uvolnění paměti RAM i úložiště. Možností, jak toho dosáhnout, je více. Můžete do vyhledávání napsat Qboost (to ale pochopitelně vyžaduje vědět, co hledáte), nebo spustit aplikaci App Center. Jde v podstatě o obchod s aplikacemi tak, jak jej znáte z jiných platforem.
 
QuTS hero App Center
 klikněte pro zvětšení
 
Máme zde přehled vlastních aplikací a pro vyhledávání několikeré dělení. V tom prvním si můžete zobrazit všechny nabízené aplikace, QTS Essential jsou pak aplikace poskytované samotným QNAPem. Dále jsou tu doporučené a partnerské aplikace (tam najdete např. phpMyAdmin, Plex Media Server, Python3, TeamViewer a další). V mém případě jsem tedy našel Qboost.
 
QuTS hero instalace Qboost
 klikněte pro zvětšení
 
Trochu nepříjemným prvkem je to, že zatímco operační systém je v češtině, některé věci se překladu nedočkaly, a tak je např. popis aplikace anglicky, zatímco vše ostatní je česky. Kliknutím na "Instalovat" zahájíte instalaci. Pokud na NASu vytvoříte více fondů úložiště, budete si moci vybrat i to, na který z těchto fondů se má aplikace nainstalovat. Musím říci, že na NASu s Embedded Ryzenem je práce (i instalace aplikací) znatelně svižnější než na starším NASu se 4jádrovým Celeronem a QTS, kde je aktualizace aplikací během na docela dlouhou trať.
 
QuTS hero Qboost
 klikněte pro zvětšení
 
Už se nám tu objevil výše zmíněný robot a také si můžete všimnout oznámení, která se objevují v pravém spodním rohu.
 
QuTS hero Qboost
 klikněte pro zvětšení
 
Qboost ukáže, které aplikace spotřebovávají kolik paměti a nabídne optimalizaci. První část aplikace (Optimalizovat) čistí RAM, druhá pak diskové úložiště (Vyčistit). Aby se smazaly soubory i z koše a ne jen nepotřebné systémové soubory, to musíte nejprve aktivovat v nastavení. Tímto jsme si ukázali, jak vypadá základní uživatelské rozhraní QuTS hero i jak do něj nainstalovat další aplikace. V další kapitole se podíváme více na správu NASu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama