reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end

12.3.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end
QNAP TS-228A je jednoduchý domácí NAS vybavený čtyřjádrovým procesorem, který domácím uživatelům nabízí podporu snímků, synchronizaci, osobní cloud a další různé funkce. Dnes si jej otestujeme.

Instalace a nastavení


Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TS-228A si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Pokud máte zcela nepolíbený NAS, spustí se instalace s průvodcem, kterou jsme si ukázali už v recenzi staršího modelu QNAP TS-228A. Stačí nastavit heslo, síť, úložiště, datum a čas plus další nezbytnosti, abychom se pak dostali do prostředí desktopu:
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nejde ale už o verzi QTS 4.2 jako dříve, ale o novou QTS 4.3.4. Nejde však o to, co nabízí samotný NAS TS-228A, ale o to, jak se vyvinul samotný operační systém. Ten je neustále vylepšován a modernizován, ovšem jeho základy zůstávají stejné. Přidávají se však funkce, jako je třeba obdoba sponky z Office, zde v podobě robůtka dole vlevo nad piktogramem koše. 
 
 
Tento virtuální pomocník představuje funkci Qboost, která nám pomůže optimalizovat využití paměti či vyčistit nepotřebné soubory (to jsou prostě soubory v koši), a uvolnit tak místo na discích, což jsou funkce, jaké dobře známe třeba z prostředí systému Android. Jde tak o pomocníka, který nám udržuje zařízení v kondici, ale bez nějž bychom se snadno obešli.
 
 
Moderní NAS jsou vybaveny operačními systémy, s nimiž se i v internetovém prohlížeči pracuje téměř tak svižně, jako by šlo o lokální OS. Tento QNAP není výjimka, takže rozhodně nebudeme dlouze čekat na otevírání oken, ani se při jejich přesouvání nebudeme koukat na sekavý pohyb apod. Navíc už se to dlouho obecně týká i levných modelů QNAP či jiných známých výrobců NAS, takže ani u nich už nemusíme takové věci řešit. Hardware jednoduše pokročil tak, že i levné procesory ARM stačí a odvádějí dobrou práci. 
reklama