reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-251B: bohatá výbava i možnosti rozšíření

12.10.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-251B: bohatá výbava i možnosti rozšíření
Dnes se podíváme na NAS pro pro domácnosti a malé kanceláře, a sice TS-251B vybavený dvoujádrovým procesorem Intel. Uživatelé mají možnost si jej přitom rozšířit pomocí karty pro PCIe a podstatně si jej vylepšit, třeba o 10Gb/s síť.
Kapitoly článku:
  1. QNAP TS-251B: bohatá výbava i možnosti rozšíření
  2. Instalace a nastavení
  3. Testy výkonu a spotřeby
  4. Závěrečné hodnocení
QNAP TS-251B je tak bezesporu NAS pro náročnější uživatele. Nabízí dvě diskové pozice, i když to zrovna neplatí pro SSD, jak se brzy dozvíme. Tento NAS totiž můžeme upgradovat pomocí karty pro rozhraní PCI Express, přičemž mezi těmi máme na výběr z nabídky přímo firmy QNAP. 
 
 
Na výběr také máme mezi dvěma verzemi NAS TS-251B, z nichž jedna, kterou jsme testovali, má 2 GB operační paměti a druhá 4 GB. Jako obvykle si za 2 GB navíc QNAP nechá řádně připlatit, takže levnější bude, když tento upgrade provedeme sami, a to až na 8 GB. 
 
 
QNAP TS-251B je ale z hardwarového hlediska založen především na procesoru Intel Celeron J3355 se 2 jádry, v jehož případě se může uplatnit také integrované grafické jádro, a to na výstupu HDMI. To společně s porty USB umožní, abychom jej využili i coby malý desktop se systémem Ubuntu 14.04, Ubuntu 16.04 či Ubuntu Kylin 16.04. Pak už se rozšíření paměti ze základních 2 GB může opravdu hodit i zcela běžnému uživateli. 
 
Model
QNAP TS-251B-2G
Procesor
Intel Celeron J3355 2,0 GHz (až 2,5 GHz)
hardwarová akcelerace šifrování AES
Intel HD Graphics 500
Paměť
2 GB DDR3L RAM (až 8 GB)
TS-251B-4G má v základu 4 GB RAM
4GB eMMC
Podpora HDD
2x 3,5" SATA 6Gb/s
LAN
1x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet port
USB, apod.
2x USB 3.1 Gen1
3x USB 2.0
1x PCIe 2.0 x2 slot
1 x HDMI v1.4b (až 3840 x 2160 při 30 Hz)
1x audio výstup, 2x audio vstup
eSATA
-
LED kontrolky
Status/Power, LAN, USB, HDD 1-2
Rozměry
168 x 105 x 226 mm
Hmotnost bez disků
1,53 kg
Spotřeba
8,1 W bez disků
15,3 W se zapnutými disky (2x 1TB)
Chlazení a hlučnost
aktivní (70mm ventilátor)
17,3 dBA
Operační systém
QTS 4.3.4
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+
 
QNAP TS-251B tedy dle specifikací rozhodně nepatří mezi ty nejobyčejnější NAS servery a ostatně tomu odpovídá i cena začínající nad 8 tisíc Kč s DPH. Za ni dostaneme dvoujádrový Celeron J3355 generace Apollo Lake, který nabízí takt 2 až 2,5 GHz, grafické jádro HD Graphics 500 a TDP 10 W. Vedle až 8 GB paměti RAM je tu také v obou základních verzích integrováno 4 GB na eMMC pro základní systém QTS.
 
Pro desktopové disky má TS-251B v nabídce 2 pozice, ale tím jeho možnosti nekončí. Je tu ještě onen slot pro karty s rozhraním PCI Express 2.0 x2. To znamená, že třeba s využitím karty QNAP QM2 můžeme přidat cache v podobě SSD pro M.2 a rovněž příslušnou konektivitu s 10Gb Ethernetem. Bez rychlejší sítě by ostatně SSD cache nemělo smysl využít. Dále tu je třeba karta QNAP QWA-AC2600 s rozhraním Wi-Fi 802.11ac, další karta s rozhraním USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) nebo model QXG-10G1T pouze s rozhraním 10GbE, čili bez slotu pro SSD.
 
Co se týče rozhraní, máme tu celkem pět portů USB a z toho dva USB 2.0 a tři USB 3.0 či 3.1 Gen1, dále potřebné audio výstupy a vstupy a pak také obrazový HDMI 1.4. Ten sice zvládne rozlišení až 4K, ale to maximálně při 30 snímcích za sekundu.
 
 

Provedení NASu

 
QNAP TS-251B má bílé plastové tělo s trochu odlišným zpracováním, než měly starší spotřebitelské NAS servery této firmy. Tělo je především více zaoblené, nově zpracovaná jsou magneticky přichycená dvířka šachet disků a také tu máme LED kontrolky, které na první pohled nejsou vůbec vidět. Jsou totiž schovány pod samotný plast vedle příslušných popisků.  
 
 
Přední dvířka jsou přichycena magneticky a jištěna zprava pomocí posunovacího jezdce. Ve stříbrném sloupku pak máme obvyklou výbavu, a sice bráno seshora je to hlavní vypínač, pak kontrolky Status, LAN, USB, HDD1 a HDD2, jeden z konektorů USB 3.0 a pak příslušné tlačítko USB One-touch-copy pro zálohování/synchronizaci dat s USB zařízením. 
 
 
Na zadním již kovovém panelu máme veškerou zbylou portovou výbavu, a to tři audio konektory (dva vstupy, jeden výstup), obrazový HDMI 1.4, tři USB 2.0 plus jeden USB 3.0, jeden RJ-45 1GbE, napájecí konektor a pak už jen otvor pro zámek a ukryté tlačítko pro zresetování NASu. Za průduchy pod ventilátorem se skrývá reproduktor. Skrz něj na nás bude NAS nejen pípat, ale i mluvit syntetizovaným hlasem, například že se restartuje, právě nabootoval, aktualizuje firmware, atd. Hlasitost těchto upozornění můžeme snadno změnit, ale NAS kupodivu leckdy i stále pípá a přitom na to se nastavení hlasitosti nevztahuje, takže občas je třeba poslouchat nahodilé hlasité pípání, které nelze ztišit. Lze je pouze zcela vypnout, což také není úplně dobře.
 
 
NAS server budeme moci rozmontovat, a to jednak abychom mohli přidat další modul SO-DIMM s pamětí RAM a pak také nízkou kartu pro slot PCI Express 2.0 x2. Chlazení zajistí jeden 70mm ventilátor, který bude vyměňovat vzduch v celém zařízení, takže se postará o disky i procesor, zkrátka veškerý hardware.
 
 
Pevné disky se do serveru instalují snadno a rychle bez použití nástrojů. Stačí sejmout kryt, vysunout si plastovou packou zajištěný rámeček a umístit do něj disk. Ten je zajištěn trny v nacvaknutých ližinách. To celé pak stačí jen nasunout zase dovnitř, takže instalace disků je otázka minuty či dvou.  
 
 

Příslušenství

 
Dodávané příslušenství je klasické. Máme tu nějaké tištěné materiály, které nás pro zprovoznění nemusí zajímat a dodatečný hardware, jenž je naopak nezbytný. Jde o krátký kabel pro připojení do sítě a pak napájecí adaptér s výkonem 65 W, které na energetické potřeby tohoto NASu budou bohatě stačit.
 
reklama