12.10.2018, Jan Vítek, recenze

Dnes se podíváme na NAS pro pro domácnosti a malé kanceláře, a sice TS-251B vybavený dvoujádrovým procesorem Intel. Uživatelé mají možnost si jej přitom rozšířit pomocí karty pro PCIe a podstatně si jej vylepšit, třeba o 10Gb/s síť.

reklama
Docela ulet | od: Cox (60)  12.10.20188:32
Za dvoudisk dat v rozpeti 8500­-9500 dle velikosti RAM, za tu cenu si postavim vicediskove reseni. Male dvoudiskove NASy se vetsinou pouzivaji v domacnosti a nebo male kancelari a tam takto drahe a predimenzovane reseni nedava smysl.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: pavelgotze (17)  13.10.201819:38
NAS neni o HW, ale o službách a aplikacích, které poskytuje. Pohled na NAS přes HW je pohled tak 15 let zpatky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: sroobik (277)  14.10.201821:25
bodyguard nieje o fyzickej zdatnosti, je o sluzbach ktore poskytuje. Je teda uplne jedno, ci si zamestnas Klicka alebo Justina Biebera chlap ako chlap.. ci? Spiatocnicke myslenie, ze ked budes potrebovat aby niekomu dal miesto teba na papulu, tak Klicko to spravi a bieberovi budes menit hnede spodky?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: Cox (60)  14.10.201823:16
NAS je samozrejme o HW, treba tento a vyssi dvoudiskove modely QNAP mi moc nedavaji smysl ­- kdo ma byt cilovou skupinou? Na SOHO pouziti zbytecne drahe, treba Synology to zvladne podstatne levneji na rozumne vybranem HW.
Navic v takoveto cenove hladine uz se zacina vyplacet vlastni stavba ­- uz jen z duvodu osazeni vice disku nez 2.
Hlavne se to ale chce oprostit od predstavy ze NAS je zazracna krabicka se zazracnymi sluzbami ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: pavelgotze (17)  15.10.201810:24
No boze muj. Tak jeste jednou, NAs dneska neni o HW, ale o tech sluzbach a aplikacich. O krabickach se zazracnymi sluzbami tady zrejme mluvis proto, protoze to mas v hlave, prani otcem myslenky? Skladat dneska NAS je uplny nesmysl. Protoze poskladat ten HW si samozrejme muze temer kazdy udelat sam. Stejne jako tech 15 let zpatky. O tom uz ale NASy davno nejsou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: Cox (60)  15.10.201815:42
Jake sluzby a aplikace mate konkretne na mysli? Jake jsou tak unikatni ze je nezprovoznim DIY NASu, resp. cemkoliv jinem? Nepocitam ruzne obezlicky pro vzdalene pripojeni bez verejne IP ­(Quick connect atd.­)

Skladat NAS nesmysl neni, pokud za stejne penize dostanu moznost pripojeni vice disku, vyssi vykon pro pripadnou virtualizaci atd. Zatim veskere me NASy jsou vlastni stavby, zalozene jak na Intel tak AMD CPU, vzdy to v pomeru cena vykon vyslo levneji nez nakup ekvivalentu od zavedenych firem. A to i presto ze pouzivam licencovany NAS OS.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: pavelgotze (17)  20.10.201822:04
Kristepane, na úprocesor se vykasli. Na pocet disku se vykasli. To si prece vyberu v momente, kdy si kupuju NAS ne?? Proc bych to probuh bastlil na kolene? Kolik tam tech disku potrebujes, zi to to nikdo standardne nenabidne? Proste jen neco basltis, protoze si myslis, ze to udelas lip a levneji. Coz je samozrejme hluboky omyl. Jinak by sis na tom zalozil business a prodaval to a vydelal na tom penize. Jenze o tom pochybuju.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: Cox (60)  21.10.201813:28
Nebastlim nic, postavil jsem nizkoodberovy PC ­(i3, 16GB RAM, 4x4TB, 1x1BT, 512GB SSD cache­) a rozbehl na nem OS uzpusobeny pro sitove uloziste. Vse rychle, jednoduseji, levneji a pro me potreby lepe oproti napr. Synology nebo QNAP ­- u nich bych za obdobny stroj platil mnohem vic. No muzete se presvedcit sam, odkaz na OS jsem tu dal ­(www.unraid.net­). Nakup hotoveho reseni se vyplati u levneho dvoudisku pro domaci pouziti.

Z vasi ­(ne­)argumentace je videt ze o problematice nemate zadne znalosti a plati to co pisu vyse, proste kus zeleza s upravenym liuxovy OS a hezkgym webovym UI berete jako nejakou magickou krabicku :­-D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: spora (13)  18.10.201810:18
A o XPenology jste slyšel? Pak si postavíte HW levněji a dle svých představ a ty služby a aplikace tam máte právě tak, jako na tom originálním NASu. Jistě, není to pro každého. Ale není pravda, co se tu snažíte přednést. Lze mít jak vlastní HW, tak pohodlí profi systému.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: Roob (179)  18.10.201814:33
xpenology som skusal vo virtualboxe a nefungovalo to = nabehol DSM, ale nedali sa instalovat aplikacie, nedalo sa zapnut quickconnet atd.. nefungovalo to.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: Cox (60)  19.10.201811:03
Ono se nelze cemu divit, provoz DSM jinde nez na HW od Synology neni licencne OK, takze samotne Xpenology se pohybuj minimalne v sede zone, ale nebal bych se rovnou rici ze se jedna o warez... Tim padem navazane sluzby jako QuickConnect nemohou fungovat ­(nebo ne bez nejakeho ­"cracku­"). Jako reseni po ukladani dat bych to nepouzil, bud tedy poridil jiz hotovy NAS a nebo v pripade vlastni stavby pouzil OS ktery je licencne OK...

V tomto smeru doporucuji vyzkouset, unRAID ­(www.unraid.net­) ­- sice placeny ale velice jednoduse spravovatelny NAS OS. Testoval jsem ruzna reseni ­(FreeNAS, OpenMediaVault, atd.­) a unRaid mi z nej vysel jako nejjednodusi co se instalace, spravy, funkcnosti a rozsiritelnosti tyce.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: sroobik (277)  19.10.201820:09
synology ma skvely OS, ale nafigu HW. Aj najsilnejsie bezne NAS co maju DS918+ je sracka, neviem si predstavit, ze by sa tam napajalo 30­-40­-50 ludi na cloud station a islo by to nejak rozumne. Qnap robi aj ryzeny, TOP u syno je srackovy 4core prezleceny atom. Preto sa nemozu divit, ze ludia vymyslaju. Idealne by bolo, keby vydali DSM bez potreby kupit ich HW, kludne rocny pausal, hodil by si si to vo velkej firme na dualsocket xeon­/epic kludne do virtualu a hned by to bolo o inecom inom. Ja mam 215j a pri 1 uzivatelovi a obycajnom download station je procesor na 90+%, keby to chceli pouzivat 3­-4­-5? v domacnosti snad bezny scenar.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: pavelgotze (17)  20.10.201822:00
A opravdu jsi XPEnology zkousel? A porovnal si to s aktualni verzi NASu? OPRAVDU? Tak to jsi asi i zjistil, ze na XPEnology ti spousta novych baliku vubec nefunguje. Funguji ti tam oibvykle starsi baliky a patlas to tak aby to delalo aspon neco. A zakladni otazka zni, proc bych to delal? Bud na to penize mas tak si to koupis. Nebo jsi socka a penize nemas, tak si to holt nekoupis. To je cele.Cely rozdil je v tom, ze za penize si proste poridim to co potrebuju. A kdyz na neco nemam, tak to holt nema. Ale ze na to nemam nerznamena, ze ta mojhe levna bastlirna je lepsi. Neni, je to vzdy jen komrpomis. A proc? No protoze resim neco, co uz davno nekdo vymyslel. A mnohem lepe. Jen si za to necha zaplatit. A o tom to je.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: Cox (60)  21.10.201813:32
A nebo problematice rozumis a postavis si lepsi stroj za stejne penize nebo levneji. Jen neznalci tomu rikaji bastleni ;­)

Porad jsem se nedozvedel co za tak uzasne sluzby, kterymi se ohanite, tam bezi aby byly tak exkluzivni ze je nezprovoznim na cemkoliv jinem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: spora (13)  22.10.201813:45
Mně XPEnology běží doma už několik let přímo na HW na míru. A pak jej ještě v kanclu používám pod KVM ­(předtím VMware­) jako záložní řešení k HW NASu. Vše funguje v pohodě. Možná některé balíčky nefungují, to je jistě možné. Ale těch pár, co používám já, běží. A jak jsem napsal, není to pro každého.

A proč jsem si jako socka postavil NAS vlastní? Protože ticho. A vyšší výkon za méně peněz a protože to byla zábava.

Za XPenology si může Synology samo. Protože používá převážně open­-source a úplně zříci se nutnosti minimálně nedržkovat, když to někdo přebere, se neodhodlalo. Navíc jim to může i vyhovovat, je to propagace.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: wattar (19)  18.10.201818:06
Dovedu si představit konkrétní využití, např. na recepci, kde je ženská, které ajťák nasadí třeba i zde recenzovaný QNAP NAS, který má HDMI, tj. dá jí to tam, spustí Linuxovou stanici a tam spustí třeba Ubuntu, po restartu najede NAS jako komp s linuxem, tak ji nastaluje openoffice, nastavim email a ženská je pracovně happy ­(a IT oddělení ušetří za MS OS licenci­). NAS je v síti, takže tam třeba ještě napíchne i kamery, kam se ukládájí záznamy apod. = multifunční NAS. Za mě palec nahoru.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: Cox (60)  19.10.201811:05
No v tomto scenari nedava vubec smysl resit to na NASu, to rovnou poridit levne PC a linux nainstalovat primo. Pokud ma kamerovy system za neco stat, tak opet samostatne reseni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: wattar (19)  20.10.201820:06
Cox: Doporučuju prvně prakticky vyzkoušet QNAP NASky, obzvlášťě QVR Pro v rámci kamer ­(nabízí v ceně 8 licencí zdarma a jde vlastně o NVR řešení na NAS, né jen o pouhou Surveillance stanici­), Linuxovou stanici, QVPN services, Qsync atd. Spousta, opravdu spousta aplikací pro produktivitu je v aplikačním centru zdarma ­(co dále používám, tak jsou super třeba i Qcenter a pak QRM+­). A v tom vidím základní princip QNAP NAS ­- jde o všestranné zařízení, které nabízí systém, ­"zapnu­/nainstaluju­/jedu­" ­- tj. bezpečný systém a odladěný proces využití hromady aplikací a služeb, takže nemusím nic řešit v případě stavby klasického PC a dohledávání různých aplikací, které bych mohl použít na různé situace. Tam to prostě je k už k dispozici, nainstaluju a funguju. Pokud vás to zajímá, tak tady to je dobře rozepsané: https:­/­/www.qnap.com­/cs­-cz­/solution/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: sroobik (277)  19.10.201819:55
pravdepodobnejsi scenar nasadenia je, ze mas na sieti NAS co je centrum dat. Ale ty potrebujes nejaku vec, ktoru priamo NAS nepodporuje ­- napriklad u nas v skolach je skolsky soft ASC agenda ­- elektronicka ziacka knizka, vysvedcenia, vseliake potvrdenia a tak, proste vsetko co skola potrebuje. Ide to na windowse, takze potrebujes 1 PC ako server. Ten PC nemusi byt nejaky rychly, NAS mas tak ci tak, takze zakupis licenciu windows a nainstalujes to na NASku do virtualneho pc. Parada. Aj tak by to ale chcelo nejaku i3ku minimalne, nechapem preco qnap ­(qnap ma NAS aj s ryzenom­) a hlavne syno robia NASka s tak pomalymi CPU...
edit: dalsi perfektny priklad naco to je dobre je sprava LAN siete ­(kedze z mne neznamych dovodov NASka nemaju browser­) ­- potrebujem sa napr. dostat do routra­/kameroveho systemu.., takze musim prist k zakaznikovi, pripojit notebook a riesim. Alebo sa pripojim na virtualny vzdy zapnuty pocitac s nulovymi nakladmi na prevadzku a nastavujem co chcem a nemusim mu pocitat cestovne naklady resp. nikam nemusim chodit
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Docela ulet | od: wattar (19)  20.10.201820:12
Jo, Browser station je další věc, kterou často na QNAP NAS používám ;­)
Jinak, jak píšeš, že nevíš proš QNAP nabízí NASky i se slabšími CPU, když má v nabídce i verze se silnými Ryzeny atd. ­- ono, podle mě tady jde o méně náročné uživatele, kterým jednoduše nějaká levnější varianta třeba s ARM procákem nebo celerem vyhovuje, dají to do sítě jako domácí datacentrum a finíto. My náročnější pak jdeme do Ryzenu nebo i5,i7, Xeon atd. ­- klasika :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.