reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti

22.4.2020, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti
QNAP TS-251D je malý, ale dobře vybavený NAS určený pro dva pevné disky nebo SSD. Díky možnosti rozšíření zvládne i M.2 SSD a navíc můžeme využít i výkonnou síťovou kartu s až 10 Gb/s. Samotný NAS má přitom ještě HDMI. 
Do šuplíků NAS zapojíme pevné disky či SSD a pak můžeme ještě využít M.2 SSD pro interní M.2 sloty. My jsme využili dva 2TB HDD WD Red WD20EFRX (výrobcem určené pro NASy) a dva 960GB SSD Kingston DC450R (výrobcem určené pro datová centra). 
 
 
 
Pak už jen stačí napojit napájecí kabel a síťový kabel, NAS zapnout a po několika minutách bootu si na jeho displeji (či v rozhraní routeru) přečíst, jaká IP adresa mu byla udělena. Tu si zadáme do webového prohlížeče a můžeme konfigurovat. 
 
 
V našem případě se jako obvykle ihned po přihlášení do systému (výchozí účet admin/admin) objevilo upozornění, že je k dispozici nové sestavení systému QTS. To je tak vhodné ihned nechat nainstalovat, přičemž v průběhu té doby si NAS serveru nemusíte všímat až do té doby, než přestane pípat. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Následovat by měla prvotní konfigurace úložišť a zde jsem byl příjemně překvapen, že systém už po naformátování disku či SSD neprovádí zdlouhavou kontrolu, která v našem případě stejně nikdy neznamenala nic jiného než ztrátu času při čekání na to, až se konečně NAS přesvědčí o bezchybnosti nového svazku a přestane mu užírat výkon. 
 
 
Prvotní konfigurace proběhla s vytvořením statických svazků na 1TB SSD a 2TB HDD a jak je vidět, QNAP nám pak nabídl reálně 780,5 GB (či správě GiB) na SSD a 1,78 TB (TiB) na HDD.  
 
Co se týče systému QNAP QTS 4.1.1, mohu vás odkázat na kolegův článek, který tuto verzi popisuje v celkem pěti kapitolách. My si tak budeme všímat modelu QNAP TS-251D jako obvykle z hardwarového hlediska, ale to až v příští kapitole. 

reklama