reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-471: Core i3 pod kapotou

26.1.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-471: Core i3 pod kapotou
QNAP TVS-471 můžeme považovat už za profesionální NAS vybavený v testované verzi desktopovým procesorem Core i3, čtyřmi diskovými pozicemi, vlastním displejem a se zaměřením na přehrávání i překódování videa.
Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TVS-471 si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). To v našem případě proběhlo v pořádku, NAS získal z DHCP serveru IP adresu, ale po jejím zadání do prohlížeče odmítal spojení. Zkusil jsem tak využít právě utilitu QNAP Qfinder, která server našla a zpřístupnila v okně webového prohlížeče. Ukázalo se tak, že TVS-471 z nějakého důvodu odmítal zadání pouhé IP adresy a vyžadoval také definovaný port, takže např. adresu ve tvaru 192.168.100.34:8080. Jiný problém tu není.



NAS byl ale poté zmatený z toho, že byly použity disky, které dříve byly instalovány do jiného NAS serveru, a tak po přihlášení do systému v prohlížeči namísto zobrazení desktopového prostředí stále na něco čekal a dalo by se říci, že zamrzl s neustále blikající hláškou Načítání. Řešením by tak bylo disky zbavit jejich oddílů, ovšem stačilo pouze nastartovat NAS bez nich. Ten oznámil, že žádné nejsou připojeny a pak stačilo je postupně zapojit a spustit nabízený proces zotavení, které zahrnovalo také nové vytvoření oddílů a pole RAID 5. Poté už po přihlášení ono načítání trvalo jen sekundu či dvě a desktop byl připraven. To ale jen proto, abychom si stáhli novou verzi firmwaru 4.2.2 namísto staré 4.1.2. Získáme tak daleko modernější a rychlejší uživatelské rozhraní, takže s touto aktualizací je dobré neotálet.



- klikněte pro zvětšení -



Instalace tak byla v tomto případě trochu složitější, ale za to mohl především obsah pevných disků, z nějž byl server trošku zmatený. Následná instalace nové verze firmware už byla otázkou několika minut a automatizovaného procesu.



Ve výsledku získáte moderní desktopové prostředí, které známe i z jiných moderních NAS serverů. To je jako obvykle rychlé a pohotové, také ještě aby ne, když běží na serveru vybaveném desktopovým procesorem Core i3.



- klikněte pro zvětšení -

Jednou z možností, kterou můžete svůj NAS server ihned vylepšit, je konfigurace HybridDesk Station. Tento software umožní využít rozhraní HDMI pro napojení na televizor, monitor či projektor a přímé přehrávání videí či hudby bez použití sítě. Pokud tak máte NAS server v blízkosti televizoru, není nutné streamovat multimédia přes lokální síť a zatěžovat ji, když to půjde přímo přes HDMI. Výkonu na to tento NAS server má více než dost, což zahrnuje i přehrávání videí ve 4K, ovšem jde o HDMI ve verzi 1.4a, takže při 60 snímcích za sekundu to rozhodně nebude.



QNAP TVS-471 ale bohužel nenabízí možnost instalace desktopového linuxového systému, jako třeba model QNAP TS-253A a jiné. Výrobce nám tak nedává možnost jej využívat jako plnohodnotný počítač, ale zase nabízí možnost provozování více virtuálních strojů s podporou VMware, MS Hyper-V či Citrix XenServer. Ovšem na výstupu HDMI zde může pracovat jen HD Station s několika podporovanými aplikacemi.

Zde jsem narazil na jeden problém, který se týká nastavení systému. Právě v Ovládacích panelech najdete Nastavení systému a pak Hlavní nastavení, kde jsou ve výchozí podobě vypnuty funkce pro "domácnost/multimédia". Nefunguje tak žádná Audio či Video Station ani Surveillance Station pro IP kamery, iTunes či DLNA. Server je zkrátka nakonfigurován tak, aby neposkytoval ani trošku zábavy. To stačí zrušit odškrtnutím jedné položky, ovšem pak systém z nějakého důvodu aplikuje nastavení a po nás vyžaduje trpělivost dlouhé minuty. Nestačilo mu ani půl hodiny na to, aby dokončil provedení změn, ale to pouze zdánlivě. Pokud jsme okno s nastavením shodili, změny byly už aplikovány, takže nejde o to, že by je nešlo provést. Spíše jde o to, že systém na něco čeká a stále visí na žádosti o trpělivost, takže to není fatální chyba, ale spíše nepříjemnost, kterou lze obejít.

Co se týče jiných voleb v Hlavním nastavení, v jejich případě už oznámení o posečkání na provedení změn samo zmizí, takže tam je vše v pořádku.

reklama