reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-672N: skvěle vybavený NAS

5.12.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-672N: skvěle vybavený NAS
Dnes se podíváme na výkonný NAS vybavený procesorem Core i3 a 5Gb sítí, jenž je jako model spadající mezi TVS určen především pro multimédia. Zvládne jejich přehrávání i editaci, a to s pomocí rychlých SSD.
QNAP TVS-672N tak jistě patří mezi velice dobře vybavené modely NAS, a to v řadě ohledů. Jednak využívá procesor Core i3 osmé generace, a to paticovou desktopovou verzi i3-8100T. Vedle toho je vybaven rychlou sítí s propustností do 5 Gb/s (5GBASE-T) a samozřejmě i s kompatibilitou s nižšími standardy. Dále můžeme využít SSD, abychom tuto propustnost měli šanci řádně zužitkovat. K dispozici máme také obrazové rozhraní HDMI 2.0, díky němuž se z NAS může stát multimediální server či prostě malý desktop a k tomu se také bude hodit možnost rozšíření pomocí karet PCIe. 
 
 
Čili není toho zrovna málo, co nám TVS-672N nabídne, ovšem pochopitelně ne za lidovou cenu. Ta se pohybuje nad 33 000 Kč s DPH, a to pochopitelně bez jakýchkoliv disků či SSD, ovšem se 4 GB operační paměti. Mimochodem jde trochu neobvykle o jedinou verzi, takže výrobce sám nenabízí model s větší kapacitou RAM, ale to ani nevadí, neboť paměti si můžeme sami dokoupit (až 2x 16 GB). Respektive koupit a vyměnit, neboť tu nemáme jeden 4GB, ale dva 2GB moduly zabírající oba dostupné sloty. Ale to je správně, neboť jen tak lze využít dvoukanálový přístup do paměti.
 
 
Výstup HDMI 2.0 nám zde umožní připojit monitor či televizor s rozlišením 4K a obnovovací frekvencí 60 Hz, což znamená, že můžeme využít klasickou QNAP Linux Station s příslušnými aplikacemi pro přehrávání videa, audia, brouzdání webem, atp. Náročnější uživatelé si ale mohou do tohoto NAS instalovat rovnou desktopový operační systém Ubuntu a využít NAS prostě a jednoduše jako desktopový počítač. Bude rovněž možné si do slotu PCIe nainstalovat grafickou kartu, abychom se nemuseli spoléhat na integrovanou UHD Graphics 630 v procesoru. Nicméně to samozřejmě nemůže být RTX 2080 ani nic podobného, ale low-endová grafika pro PCIe Gen 3 x16 bez přídavného napájení. 
 
Model
QNAP TVS-672N-i3-4G
Procesor
Intel Core i3-8100T
4C/4T, 3,1 GHz (žádné turbo), 6 MB L3 cache
UHD Graphics 630
35W TDP
Paměť
4 GB DDR4 SO-DIMM RAM (až 2x 16 GB)
5GB Flash (Dual boot OS protection)
Podpora HDD a SSD
6x 3,5"/2,5" SATA 6Gb/s
2 x M.2 2280 PCIe Gen3 x2
LAN
2x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet
1x 5GbE(5G/2,5G/1G/100M)
USB, apod.
1x USB 3.0 5 Gbps
2x Type-C USB 3.1 Gen2 5V/3A 10Gbps
2x Type-A USB 3.1 Gen2 5V/1A 10Gbps
PCIe Gen 3 x16 (CPU)
PCIe Gen 3 x4 (PCH)
 
1x HDMI 2.0 (až 3840 x 2160 @ 60Hz)
Infračervený senzor (QNAP RM-IR004 & MCE )
Kensington zámek
reproduktor, line-out jack, line-in jack
LED kontrolky
HDD 1-6, Status, LAN, USB port, M.2 port
Rozměry
188 × 264 × 280 mm
Hmotnost bez disků
6,5 kg
Spotřeba
26,5 W bez disků
45,6 W se zapnutými disky (6x WD10EFRX)
Chlazení a hlučnost
2 x 92mm skříňové axiální
2 x 60mm procesorový radiální
23,8 db(A)
Operační systém
QTS 4.4.0 (embedded Linux)
Souborový systém
Interní HDD/SSD: EXT4
Externí HDD/SSD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ a exFAT (pouze s licencí)
 
Výbava je skutečně slušná a jasně ukazuje, že NAS bude možné využít v podstatě i jako malý desktop, a to dokonce i se samostatnou grafickou kartou. Ale i bez ní, neboť tu máme potřebný obrazový i zvukový výstup a potřebné USB, takže nám nic nebrání připojit monitor, periferie, samozřejmě i síť a nainstalovat OS Ubuntu, což je ostatně v nabídce všemožných NAS od firmy QNAP už dlouho.
 
Vedle 6 hlavních šachet pro pevné disky, které zvládnou i 2,5" zařízení včetně SSD (vše SATA), si můžeme nainstalovat i dvě M.2 SSD pro dvě linky PCIe 3.0. NAS má ještě navíc vlastní 5GB paměť Flash pro OS. Do výbavy pak patří i integrovaný displej, jenž se bude hodit spíše v podnikovém prostředí pro rychlou a jednoznačnou identifikaci či zjišťování nastavení sítě hned na místě a dále tu máme také infračervený senzor pro dálkové ovládání.
 
Chlazení zajistí dva 92mm ventilátory vyfukující ze skříně teplý vzduch, ale 35W procesor má i svůj vlastní aktivní chladič se dvěma 60mm ventilátory. Oproti slabším a hůře vybaveným NAS bude tento model asi trochu hlučnější, ale uvidíme.
 
 

Zpracování

 
QNAP TVS-672N má klasické zpracování v podobě SECC těla s plastovým čelem, kde máme celkem 6 rovněž plastových šuplíků. Nad nimi je malý displej se dvěma tlačítky a v rohu pak kontrolky Status, LAN a USB. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vpravo pak máme jednak vypínač a pod ním pak přední port USB zapuštěný v tlačítku pro okamžité zálohování či synchronizování dat s připojeným zařízením. V pravém boku skříně ještě vidíte průduchy, jimiž si jeden z procesorových ventilátorů nabírá čerstvý vzduch. Druhý jej bere z interiéru.
 
 
V zadní části máme jednak dva 92mm skříňové ventilátory a ještě jeden malý využívá napájecí zdroj. Jinak tu jsou potřebné konektory a porty, stejně jako záslepky karet. Jsou tu celkem čtyři USB porty, jeden modrý 5Gb/s USB 3.0, červený USB 3.1 s propustností 10 Gb/s a vedle pak dva 10Gb/s USB 3.1 typu C. Máme tu taky 3 porty RJ-45, a to osamocený vrchní patřící 5Gb/s síti a dole jsou 1Gb/s. Zbývá obrazový port HDMI, zvukový vstup a výstup, servisní port a otvor pro zámek Kensington. Varování se týká toho, abychom nesahali na ventilátory, což ovšem díky mřížkám ani nelze, alespoň zvenčí.
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
NAS si můžeme snadno a bez překážek otevřít, stačí se postarat o 3 malé šroubky držící kryt. Otevře se nám pohled na základní desku, jejíž hlavní část je zakryta chladičem procesoru a potažmo i čipové sady.
 
Chlazení je to přitom důmyslné a lze si představit, že bude na 35W procesor pohodlně stačit. Máme tu hliníkový pasiv s dlouhými žebry, skrz něž bude profukovat vzduch dvojice radiálních ventilátorů. Ten horní bude nabírat vzduch přímo zvenčí skrz boční průduchy a spodní zase ze skříně. Vzduch pak bude proudit skrz žebra přiklopená bočnicí a pak ihned ven skrz zadní průduchy. Proti tomuto řešení tak nelze nic namítat. Mimochodem dole uprostřed na malé modré kartičce máme integrovanou paměť Flash (5 GB).
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Z opačné strany jsou přístupné dva sloty PCIe 3.0, a sice jeden x16 napojený na CPU a další x4 obsluhovaný čipsetem. A jak je vidět, pro karty je tu místa dost a pod nimi se nacházejí ještě dva sloty M.2 pro SSD (2280, PCIe 3.0 x2). 
 
Paměťové sloty, zde oba osazené 2GB moduly, jsou dostupné i bez sundání krytu, respektive se tímto způsobem k nim ani nedostaneme. Přístupné jsou ale přes otvor pro šestou diskovou šachtu (ta zcela vpravo), což bude chtít trochu šikovnosti a trpělivosti, ale rozhodně lze moduly vypojit. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Tento QNAP je tak v podstatě z hardwarového pohledu PC a ostatně i jako PC jej můžeme využívat. Z hlediska softwaru to ale je samozřejmě stále NAS. 
 
 

Příslušenství

 
V balení se nachází potřebné kabely: napájecí a 3 dvoumetrové síťové pro Ethernet Cat5e, které zvládnou 5Gb/s síť.  
 
 
Nakonec tu máme manuál, potřebné šroubky a také 2 malé nalepovací pasivy. 
reklama