reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-951X: 10 Gb/s v praxi

8.11.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-951X: 10 Gb/s v praxi
Dnes se podíváme na moderní a výkonný NAS od firmy QNAP, a sice model TVS-951X, který je vybaven jednak pozicemi pro pět desktopových disků plus čtyři SSD a vedle toho pak 10Gb/s rozhraním, které vyzkoušíme v praxi. 

Instalace a nastavení

 
Instalace pevných disků a SSD proběhne během několika minut. Šuplíky mají připraveny plastové ližiny s trny, které mají za úkol zajistit disky s využitím jejich otvorů pro šroubky. Ze šuplíků nemusíme vycvaknout obě ližiny, stačí jedna a disk bokem nasunout dovnitř. Trny tak zapadnou do otvorů a pak už jen stačí vycvaklou ližinu vrátit zpět. 
 
 
V tomto případě hrály ústřední roli také další dva kusy hardwaru, a sice síťová karta QNAP QXG-10G1T a switch QNAP QSW-804-4C. Obě tato zařízení podporují 10Gb/s Ethernet, takže bylo možné dosáhnout v našich testech nebývale vysoké datové propustnosti. 
 
QNAP QXG-10G1T
 
Síťová karta QNAP QXG-10G1T je založena na známém čipu Aquantia AQtion AQC107, který podporuje také 10/5/2,5/1 Gbps a 100 Mbps. Samotná využívá rozhraní PCI Express x4 a určena je především jako rozšíření do NAS firmy QNAP, které nabízí volný slot. Tím je například nedávno testovaný model TS-251B. Můžeme ji ale využít také v PC se systémy Windows, k čemuž Aquantia nabízí příslušné ovladače.
 
Ke kartě na rozdíl od testovaného NAS dostaneme také kabel Cat6A, který přišel vhod, protože mezi PC a přepínačem šlo pro využití 10Gb/s Ethernetu nasadit jen 2metrový Cat5e, ale mezi NAS a přepínačem to chtělo lepší kabel, aby přepínač začal komunikovat ve vyšší propustnosti (indikace 10 Gb/s pomocí zeleně zbarvených LEDek a udávaná propustnost sítě ve Windows).
 
QNAP QSW-804-4C
 
Přepínač QSW-804-4C nabízí celkem 8 portů, respektive 12, ovšem čtyři RJ-45 využívají stejné linky jako čtyři SFP+, což odpovídá i jejich označení, neboť v obou případech jde o porty s čísly 5 až 8. My jsme tak využili prosté RJ-45, přičemž přepínač nám dá jasně najevo, zda ty pracují v plné rychlosti 10 Gb/s, nebo pomaleji. V prvním případě kontrolky svítí zeleně jako na fotografii a v druhém oranžově. 

reklama