Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-251B: bohatá výbava i možnosti rozšíření

12.10.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-251B: bohatá výbava i možnosti rozšíření
Dnes se podíváme na NAS pro pro domácnosti a malé kanceláře, a sice TS-251B vybavený dvoujádrovým procesorem Intel. Uživatelé mají možnost si jej přitom rozšířit pomocí karty pro PCIe a podstatně si jej vylepšit, třeba o 10Gb/s síť.

Instalace a nastavení


Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, NAS si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Pokud máte NAS zcela nový, spustí se instalace s průvodcem, kterou jsme si ukázali třeba v recenzi staršího modelu QNAP TS-228A. Stačí nastavit heslo, síť, úložiště, datum a čas plus další nezbytnosti, abychom se pak dostali k přihlašovací obrazovce. Pokud přijdeme k dosud nenastavenému NAS serveru, lze použít výchozí jméno a heslo (admin/admin), přičemž systém nás pak bude (a zcela správně) otravovat, abychom si tuto kombinaci co nejdříve změnili. 
 
 
QNAP svůj systém QTS často aktualizuje, a tak není divu, že i v našem případě bylo nutné či spíše vhodné instalovat novou verzi, a to konkrétně QTS 4.3.4.0695. Desktopové prostředí systému se nezměnilo, stále zde máme zástupce pro nastavení, souborového manažera, centrum aplikací a další součásti systému. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Do grafického uživatelského rozhraní se také postupně vkrádá nápověda, kterou QNAP integroval i přímo do hlavního okna. V něm popisuje třeba základní nabídku funkcí pro nastavení, služby, atd. Samozřejmostí jsou také tooltipy nastavené na mouseover, takže nebudeme tápat, co znamená která ikonka, když sama u sebe nemá popisek. 
 
 
Nepřišli jsme také o obdobu kancelářské sponky z Office, čili robůtka Qboost, která nám monitoruje kondici NAS serveru, jeho provoz a případně doporučuje vhodné akce spojené s údržbou.  
 
 
Společně s rozšiřováním funkcí NASu ale také přichází nové názvosloví, které se překládá do češtiny a problém je, že tyto překlady nemusí být zrovna ustálené, což je ale dobře známá věc v rychle postupujícím IT průmyslu. Můžeme tak mít problémy leccos pochopit, například to, co ukazuje následující screenshot. V pravé části máme Předplatné 24,6 %, což jednoduše znamená, kolik procent z dostupného prostoru svazku je využito, přičemž tento zarezervovaný prostor se může v případě potřeby rozšířit. Ze slova předplatné to ale ihned pochopit moc nejde a zde je právě další prostor na integraci další přímé nápovědy. 
 
 
Na druhou stranu, podrobná nápověda tu samozřejmě je, takže když kliknete na otazník v rohu vpravo nahoře, otevře se okno se všemi tématy, kde nechybí ani osvětlení toho, co znamená předplatné.