reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RoyalTek RTW1000 – Levná navigace pro nenáročné

22.8.2006, Pavel Bureš, recenze
RoyalTek RTW1000 – Levná navigace pro nenáročné
Dnes se podíváme na u nás nepříliš známé PDA RoyalTek. Uživatele zhýčkané novým systémem Windows Mobile 5 nejspíše nezaujme, ale jako navigace, či organizér může být RoyalTek dobrou volbou. Navíc se tento model prodává za poměrně přijatelnou cenu.
Kapitoly článku:
  1. RoyalTek RTW1000 – Levná navigace pro nenáročné
  2. Software
  3. Závěr

Balení


Kromě kapesního počítače v krabici nalezneme masivní stříbrnošedivou USB kolébku, napájecí kabel do zapalovače automobilu, nabíječ do elektrické zásuvky a USB kabel. Potěšující je, že výrobce přibalil kolébku i samostatný kabel. Uživatel se tak může rozhodnout, která z variant připojení k počítači je v danou chvíli výhodnější.


Jelikož se jedná o navigační PDA, přítomnost držáku počítače nás nepřekvapí. V balení dále najdeme několik CD s uživatelskými příručkami, programem ActiveSync atp.

Všimněte si 4 gumových "nožek" na spodku kolébky. Měly by sice zabraňovat možnému posunutí po stole či jiné podložce, ale jelikož jsou příliš nízké (a kolébka sedí ještě na 2 plastových nožkách), je možné docela jednoduše kolébku posouvat po stole.


Posazení PDA do kolébky je zvláště při prvních pokusech docela problém. Oproti např. Dellu Axim x50v, který do kolébky zapadne skoro sám, se v případě RoyalTeku musíte celkem snažit, abyste PDA správně nasměrovali na konektor. Pokud je již kapesní počítač zasunutý v kolébce, tak tam drží pevně a nevypadne ani v případě, že kolébku s PDA otočíte dnem vzhůru. Po zapojení kolébky do USB můžete pouze synchronizovat data, k nabíjení je třeba ještě připojit do zadní části kolébky nabíjecí kabel. Napájení je signalizováno diodu na kolébce.


Dodávaný držák nijak nevybočuje z průměru, jedná se o příslušenství, které můžete za pár stokorun nakoupit v některém z PDA obchodů. Držák je možné umístit na mřížku ventilace nebo na čelní sklo, dodáván je jak "husí krk" o délce 22 cm, tak i dva úchyty pro přidělání na větrání.


Vzhled


RoyalTek RTW1000 nepatří do skupiny PDA, které když je uvidíte, tak ve vás vzbudí pocit, že je musíte mít. Přední části dominuje displej obklopený černým plastem, tlačítka jsou šedivá. Zadní část počítače je stříbrná. Na pravém boku naleznete tlačítko pro zapnutí/vypnutí GPS. Za tuhle užitečnou maličkost je třeba výrobce pochválit. Pokud pracujete s nějakým programem a vzpomenete si, že jste přijímač satelitní navigace nevypnuli, není třeba jít do nastavení či na Today obrazovku (kde je umístěna ikona umožňující deaktivaci GPS), ale postačí stisknout boční tlačítko.

Ve spodní části zařízení jsou dva konektory – obdélníkový datový a kulatý nabíjecí. Na levém boku najdete kromě resetovacího otvoru a konektoru pro připojení externí antény také ovládací kolečko. Nejedná se o typický Jog Dial známý ze zařízení Sony Ericsson, toto kolečko můžete pouze natočit nahoru nebo dolů a stisknout. Tento u PDA nepříliš často používaný ovládací prvek oceníte mj. při prohlížení webových stránek – otáčením kolečka listujete po odkazech a stisknutím potvrdíte volbu.



Zdola: Dell Axim x50v, Royaltek RTW1000, Palm Treo 650


Vršek zařízení skrývá slot pro karty SD/MMC, sklíčko infračerveného portu, šachtu pro stylus, jack 3,5 audio výstup a také anténu GPS přijímače. Stylus je možné díky šikovnému zobáčku pohodlně vytáhnout, v šachtě však drží dostatečně pevně, takže nehrozí jeho nechtěné vypadnutí. Délka stylusu činí 9,8 cm, většina je vyrobena z kovu, jen konce jsou plastové. Se stylusem se na displeji bez fólie píše velmi dobře, na můj vkus však tužka klouže příliš hladce (tento malý nedostatek však vyřešíte nákupem vhodné ochranné fólie).

Zadní strana neskrývá žádná tajemství (tedy kromě reproduktoru, který je dostatečně hlasitý pro poslech např. mluveného slova). Již při letmém pohledu zjistíte, že něco chybí. Ano, tušíte správně, dvířka krytu akumulátoru. RoyalTek RTW1000 nemá uživatelsky vyměnitelnou baterii, což se u navigačního PDA jeví jako nedomyšlené.

Mikrofon naleznete několik milimetrů od zapínacího tlačítka, jeho citlivost je průměrná, záznam hovoru pořízený ze vzdálenosti cca 2,5 m je dostatečně srozumitelný.


Displej


Royaltek je vybaven LCD displejem s obvyklým rozlišením u levnějších modelů (tedy 240 x 320 bodů) a úhlopříčkou 89 mm. Podsvícení není možné úplně vypnout a lze ho regulovat v celkem 7 krocích. Nejnižší hladina jasu je dostatečně nízká, takže je možné ji použít i při práci v noci. Barevné podání není úplně ideální, bílá je trochu nažloutlá, ale oproti některým jiným zařízením (např. MDA III) je žlutavý nádech snesitelný.



Zleva: RoyalTek RTW1000, Dell Axim x50v, Palm Treo 650


Ovládání


RoyalTek při výběru vhodného způsobu práce s PDA vsadil na joystick a nutno dodat, že výrobce odvedl docela dobrou práci. Velikost a protiskluzová úprava joysticku mi vyhovovala, horší to bylo s vlastním stiskem. Joystick totiž klade při pohybu do stran či při potvrzování více než znatelný odpor. Záleží na vkusu a potřebách uživatele, k mé úplné spokojenosti má joystick RoyalTeku sice blízko, ale díky většímu odporu při práci se nedá použitý joystick ohodnotit jako výborný.

Pod displejem naleznete kromě joysticku také čtveřici tlačítek pro spouštění aplikací. Musím pochválit velikost tlačítek – oproti některým PDA jsou přímo obrovská. Tlačítka nemají prohlubeň, takže se nedají mačkat stylusem a nejsou ani nikterak vyvýšena. Díky velké ploše se i spodní tlačítka při ovládání jednou rukou dobře mačkají, oproti Dellu Axim x50v jsou klávesy poněkud tužší. Na tuto vlastnost se dá během několika dnů zvyknout, RoyalTek jsem používal jako navigaci v autě i běžné PDA během dvoutýdenní dovolené a za chvíli mi nedělalo ovládání počítače žádný problém.

reklama