reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu

6.5.2021, Jan Vítek, recenze
SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu
Do rukou se nám dostalo SSD SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D, které spadá do nabídky firmy Western Digital. Máme tu konkrétně 1TB verzi slibující slušnou propustnost, přičemž její řada má vycházet přímo z modelů SSD WD Black.

AS SSD

 
Benchmark AS SSD má využívat těžko komprimovatelná data, díky čemuž nám má poskytnout hodnoty, které se více blíží těm reálným. Použito bylo nastavení pracující s 10 GB dat, v němž SanDisk Extreme PRO 1TB získal celkové skóre 4909 bodů (1711 čtení a 2339 zápis). Jde tak o lepší skóre, než získal WD Black SN750 s tím, že SanDisk má dle AS SSD celkově výrazně rychlejší čtení a mírně pomalejší zápis. Co ukáží výsledky dílčích testů? 
 
  
Sekvenční operace tak v AS SSD jako obvykle nedosahují tak vysokých hodnot jako v ATTO, ovšem zde nedošlo k prudkému poklesu rychlosti zápisu, který by se dal přičíst naplnění zápisové SLC cache a přímému využití TLC buněk. AS SSD ovšem umí pracovat maximálně s 10 GB dat, takže to vypadá, že velikost SLC cache bude v případě modelu SanDisk někde mezi 10 GB a 32 GB. Sekvenční čtení a zápis modelů WD Black a SanDisk jsou jinak dle AS SSD velice podobné. 
 


 
 

  
Co se týče 4k operací, i AS SSD ukazuje na rychlejší práci Kingstonu při čtení, ovšem ten je na druhou stranu výrazně pomalejší při zápisu, což by mohlo být ovlivněno i tím, že jde o 500GB verzi, zatímco WD je kapacitnější SSD, které může mít vyšší IOPS. Ovšem SanDisk je ve 4k čtení dle AS SSD opravdu výkonný, a to zvláště ve vícevláknových operacích mnohem více než WD Black, na což v testech s QD32 ostatně ukázal také test ATTO. Právě díky těmto 4k testům čtení dokázal SanDisk v celkovém skóre porazit WD. 
 
 

 
 

Testy kopírování - AS SSD

 
AS SSD obsahuje také testy, v nichž se z místa na místo v rámci daného SSD kopírují data různého typu, která odpovídají ISO souborům, programovým a herním datům. V případě prvního (ISO) testu jde o dva vygenerované 500MB soubory, které se prostě zkopírují z jednoho adresáře do druhého, takže je zřejmé, že v tomto případě půjde o nejvyšší hodnoty ze všech tří kopírovacích testů. V případě programových dat to budou spíše malé soubory, a tedy potenciálně nejpomalejší kopírování, a herní data jsou logicky někde mezi prvními dvěma testy.
 



 
Jak je vidět, WD Black tu podal celkově slabší výkon než SanDisk, což je také zřejmě výsledek výrazně rychlejšího čtení SanDisku a lepší schopnost zpracovávat více požadavků najednou, ačkoliv v zápisu spíše vede WD Black. 

reklama