reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.7.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Další grafickou kartou z nové nabídky společnosti AMD je Radeon R9 390, který je založen na "oříznutém" grafickém čipu Grenada. Svou cenou i výkonem by se měl stát přímým konkurentem GeForce GTX 970 a dnešní článek bude tedy o tom, jestli tomu tak opravdu je.
gepir (45) | 4.8.201511:00
Ja to fakt nepochopim... muzete mi nekdo vysvetlit proc by clovek ktery kupuje HighEnd kartu mel resit spotrebu? Koho budou palit 400kc rocne navic za elektriku? Nikdo to ani nepozna. A tim ze prednost ma 970 jen diky spotrebe no tak to je teda super vitez a super vysledek testu.
Odpovědět0  1
The Edge (94) | 4.8.201511:05
Ak zistíte, že dve karty majú cca rovnaký výkon, ale jedna to zvláda s o 100W menšou spotrebou, na základe čoho iného by ste sa chceli rozhodnúť pre jednu alebo druhú ?
Odpovědět0  0
gepir (45) | 4.8.201511:13
urcite ne na zaklade toho kolik, ktera karta spotrebuje energie, radeji bych to dal nerozhodne. Ale u techto karet bych urcite neresil spotrebu. Kdyz nekdo ma na to aby si ji koupil nebude resit spotrebu.
Odpovědět0  0
gepir (45) | 4.8.201511:15
jeste dodatek, jak psal jiny clovek na jinem serveru ­- to je jako kdyby si nekdo koupil ferrari a jezdil 50km­/h aby mu to nezralo!
Odpovědět0  0
The Edge (94) | 4.8.201511:34
To je hlúpe porovnanie pri najlepšom. To je ako keby si niekto vyberal medzi dvoma rovnako rýchlymi autami, ale pri tom jedno dosiahne to isté pri menšej spotrebe o desiatky %.
Odpovědět0  0
The Edge (94) | 4.8.201511:40
Nižšie TDP nie je len nejaké číslo, ktoré šetrí peniaze za elektrinu. Od toho sa odvíja X ďalších vlastností. Menej energeticky náročnú kartu je ľahšie uchladiť, to znamená nižšiu hlučnosť. Hneď na to nadväzuje dimenzovanie zdroja, ktorý nemusí byť taký výkonný. V prípade SLI ­/Crossfire sa to nazbiera ešte viac...
Odpovědět1  0
gepir (45) | 4.8.201512:21
Ja sam mam CF 3xR9 290 chladim to uplne v pohode a nikdy se nedostanu nad 80stupnu, hluk me nezajima protoze hraju jako 90% hracu se sluchatkama na hlave.
Kdyz pustim film prepnu kraty do silent modu a ani nevim ze je mam.
Spotreba karet se resi uz pekne dlouho a ty bludy o tom ze budu platit exptremni penize za elektriku jsou hloupost, sam bydlim v baraku a nikdy nikdy jsem nedoplacel a ani jsem nepocitil ze mam takovou sestavu a ze by me nejak moc zrala. Takze to sestrelovani AMD karet za to ze maji podle vsech EXTREMNI spotrebu je mimo, a ted ruku na srdce, opravdu mi chcete tvrdit ze to poznam? Vy hrajete 24hodin denne? Vy zatezujete karty na MAX tech 24hod denne? Neznam nikoho kdo ano ­(vyjimka jsou ti co tezi nejake ty COINy­).

Dostavam se tim k tomu co jsem psal, NIKDO ale NIKDO u highend grafiky neresi spotrebu jinak by si ji prece nekoupil. Proc to nikdo nechape? Toto se ma resit u nizssi a stredni tridy tam to ma smysl.
Odpovědět0  0
The Edge (94) | 4.8.201512:40
U nižších tried nemá zmysel riešiť spotrebu už vôbec, pretože tam budú tie rozdiely už úplne zanedbatelné. Ja netvrdím a ani nikde v recenzii nevidím nič o nejakých extrémnych cenách za elektrinu. Tvrdím len, že keď si vyberám medzi dvoma kartami, ktoré sú výkonovo rovnaké, tak potom ich potrebujem podľa nejakého parametru rozstreliť. A to, že to spraví iba rozdiel čo ja viem 500 kč, na tom nezáleží. Navyše tie karty ani nie sú úplný high­-end. Nad nimi sú stále ešte 3 lepšie a podstatne drahšie karty.
Odpovědět0  0
gepir (45) | 4.8.201514:05
To bychom tady byly do nekonecna, proste a jednoznacne u tohoto typu karet je absolutne bezpredmetne resit spotrebu, jestli nekdo resi spotrebu at si nic takoveho nekupuje a hlavne at nehani karty, pokud nekdo ma na ty karty nebude resit neco takoveho jako je spotreba. A to mi dava za pravdu plno lidi v mem okoli co si PC staveji sami.
Odpovědět0  0
The Edge (94) | 4.8.201515:14
No pokiaľ máte takýto prístup ku všetkému tak je to Vaša vec. Ja skladám PC sám samozrejme. Pre seba, svojich známych a priateľov, aj pre svoje okolie. A keď nejaké PC skladám zaoberám sa každým detailom, pretože to je to čo robí rozdiel medzi skvele odvedenou prácou a sfušovanou prácou.

To, že Vy tvrdíte, že to nemá cenu riešiť ešte neznamená, že to je všeobecná pravda. Ostatne dôkazom toho je aj to, že tejto témy je ­"plný internet­".
Odpovědět0  0
komplikator (640) | 5.8.201517:44
970tka není high end karta :D Už ani 980 není high end...

Pokud bych měl vybírat podle výkonu a měl na stole dvě karty s rozdílem spotřeby 100W, tak sáhnu po té s nižší spotřebou... V ceně elektrické energie mě bude šetřit cca 250 korun ročně a bude tichší. Při srovnatelném výkonu není co řešit.

Možná máte argument že hrajete se sluchátky. To i já, ovšem nemám k počítači dedikovanou místnost a je na stole v obýváku, kde to minimálně může rušit manželku. I z tohoto důvodu jsem vyměnil vzduchový chladič CPU za AIO vodníka, který je v zátěži o dost tichší a zvažuji custom řešení WC.

Navíc teď jsem v situaci kdy mi GTX980 nestačí a GTX980Ti nemá dostatečný výkon abych v pohodě rozjel Prepar3D v2 jen v HD rozlišení ­(považuji za nutnost 8xSGSS antialiasing­) aniž bych musel podle scény měnit nastavení.. Druhá GTX980 mi tak přijde jako ideální volba... pokud bych měl srovnat s nějakou podobnou AMD kartou, tak spotřeba bude u dual sli nejméně o 200W nižší, při pouhých 10h týdně to znamená úsporu něco přes 500 korun­/rok, za předpokládanou dobu morální životnosti mi to ušetří 2­-3 tisíce korun, za to si můžu koupit třeba nějaké dobře propracované letadlo nebo kupu scenérií.

Někdo holt počítá jen pořizovací náklady, někdo počítá i cost of carry... Vlastnictví žravějšího HW, i když high endového jednoduše stojí více...

Bylo tu připrovnání k Ferrari.. tohle je extrém, je to pro fanšmejkry... ti to opravdu neřeší. Dvě high end karty v počítači nejspou pro fanšmejkry ale por náročnější uživatele... Pokud tedy kouknete do luxusních aut jako třeba Audi, BMW nebo Mercedes... kolik se jich prodává v žravém benzínu a kolik v úsporné naftě... Kolik třeba Porshe Cayenne vyjelo z autosalonu bez plynové a kolik s plynovou vestavbou ­(plynových bylo jistou dobu kolem 70%­) ...



Odpovědět1  0
komplikator (640) | 29.7.201512:16
U nVidia karet je v případě srovnávání s AMD kartami vždy opomíjená vlastnost HW podpory nahrávání videa v H264 v podobě ShadowPlay. Pokud člověk chce natáčet videa ať už ze hry nebo jednoduše i z desktopu, tak AMD karta zcela propadá. samozřejmě že nahrávání lze řešit externími aplikacemi, ale proč nevyužíh HW podpory, kdy i nahrávání 4k obrazu nemá vliv na výkon.

Škoda že se do srovnávacích testů nedostávají letecké simulátory, například Prepar3D v2 umí s nutným antialiasingem vyždímat dva TitanX ke 100% a to ještě nebude vše na max, zároveň to umí ždímat procesor. Simulátory je nutné kvůli tendenci k shimmeringu provozovat s vysokým antialiasingem ­(pokud to člověku vadí­). Pro mě třeba 8xMSAA + 8xSSAA a samozřejmý 16xAF není dostačující a musí se přidat buď DSR faktor 4, který ale ještě není tak dobrý jako použití extrémně náročného osminásobného SparseGrid Supersamplingu ­(kombinovaný 8xMSAA s super sample quality 24 = ekvivalent 32xAA­), se všemi vizuálními efekty na max to pak ty dva titany v HD rozlišení tak nějak se ctí ustojí, ale pokud má člověk 3 HD monitory v surroundu, tak už ani ty dvě karty nestíhají
Odpovědět0  1
BORRT (116) | 29.7.201521:58
Co to melete za bludy???

AMD samozřejmě má obdobu Sadowplay a to Game Video Recorder ­(GVR­).
http:­/­/raptr.com­/TinyDino­/news­/53d67283036a484c36­/improvements­-to­-amd­-gaming­-evolved­-gameplay­-capture­-and­-sharing
Je to dostupné po instalaci ovladačů a využívá HW encoder ­(VCE­) a tudíž jsou nároky na transcoding minimální.
http:­/­/www.gamersnexus.net­/game­-bench­/1561­-shadowplay­-vs­-fraps­-vs­-gvr­-recording­-benchmark

Chce to méně zaslepeného fandovství a větší informovanost. Používám výrobky od AMD i nVidie a nepocítil jsem nějaký kvalitativní rozdíl u nV oproti AMD. Co se týče kvality ovladačů jsou povídačky co několik let neplatí. V poslední době jsem měl s drivery mnohem víc problémů u nVidie. Například 352.84 WHQL byly hodně vypečené a způsobily mi mnoho problémů.

AMD je dnes pro mě lepší volbou, protože nabízí lepší poměr ceny­/výkon.
Odpovědět0  0
The Edge (94) | 3.8.201517:57
V niečom sa s Vami dá súhlasiť, ale nie tak úplne čierno­-bielo. Tiež mi je jedno či mám kartu AMD­/nVidia. Vyberám podľa toho čo mi aktuálne najviac vyhovuje.

Avšak práve to čo popisujete u AMD ako ­"povídačky­" o driveroch je stále čiastočne pravdivé, iba z trochu iného uhla pohľadu. Síce už dlho nemajú problémy s drivermi, ktoré vydajú, no nie je to tak dávno čo bolo AMD kritizované za to jak často drivery vydávajú ­(aktualizujú­). Kde nVidia vydáva GameReady drivery takmer ku každej hre čo za niečo stojí hneď pri jej uvedení, AMD tak nejak spí.

Pomer výkon­/cena je lepší, to uznávam, ale pomer výkon­/spotreba je výrazne horší. To čo ušetrím na nákupnej cene onedlho doplatím na elektrine.

Odpovědět0  0
BORRT (116) | 4.8.20159:35
Ono to není s tou četností vydávání ovladačů, tak špatné jak někteří ­"zelení­" fandové s oblibou tvrdí. Tento týden jsem četl podobné výtky v diskusi vůči AMD na konkurenčním webu a odpověď jednoho z diskutujících.
AMD Catalyst 15.7.1 BetaJul 29
AMD Catalyst 15.7 driverJul 9
AMD Catalyst 15.15 v2 for R­(x­) 3...Jun 23
AMD Catalyst 15.6 BetaJun 23
AMD Catalyst 15.15Jun 17
AMD Catalyst 15.5 BetaJun 1
AMD Catalyst 15.4.1 BetaMay 9
AMD Catalyst 15.4 BetaApr 13
AMD Catalyst 15.3 BetaMar 21
AMD Catalyst 14.12 HotfixDec 12
AMD Catalyst 14.12 WHQL

Nvidia GeForce Experience 2.5.12...Jul 30
Nvidia GeForce 353.62 WHQL ­(W10 ...Jul 29
Nvidia GeForce Experience 2.5.11...Jul 15
Nvidia GeForce Hotfix driver 353...Jul 10
Nvidia GeForce Hotfix driver 353...Jun 27
Nvidia GeForce Experience 2.4.5....Jun 24
Nvidia GeForce Experience 2.4.5....Jun 24
Nvidia GeForce 353.30 WHQLJun 22
Nvidia GeForce Experience 2.4.5....Jun 10
Nvidia GeForce Hotfix driver 353...Jun 3
Nvidia GeForce 353.06 WHQLMay 31

Co se týče spotřeby, tak to je móda, protože aktuálně má nV navrch. Pamatuji si doby ­(a není to tak dávno­), kdy AMD mělo o dost lepší provozní vlastnosti ­(HD5000­) oproti velmi žravým Fermi. V tu dobu spousta lidí křičela, že důležitý je jen výkon a spotřeba je podružná. Případně, že je důležitý výkon v dvojité přesnosti výpočtů. Dnes když jsou GeForce osekané na kost ­(1:32 DP­) a mají nižší spotřebu ti samí otočili o 180°.
;­-)
Odpovědět0  0
The Edge (94) | 4.8.201510:39
To, že za posledných niekoľko mesiacov vydali jediný WHQL driver vôbec nevyvracia to čo som tvrdil. AMD upustilo od mesačných aktualizácií svojich driverov.

https:­/­/www.techpowerup.com­/212724­/its­-now­-been­-over­-160­-days­-since­-a­-catalyst­-whql­-release.html
Odpovědět0  0
BORRT (116) | 4.8.201511:38
Je mi jasné, že tyto ovladače nemají certifikaci od Microsoftu ­(WHQL­), ale taky jsem si nevšiml, že by s nimi byly nějaké větší komplikace než s těmi co certifikaci mají.
Mohu znova zopakovat, že v poslední době jsem měl více problémů s konkurenčními drivery a to i přesto, že byly WHQL. U nv to bylo o to pikantnější, že jsem třeba nemohl korektně spustit hru ­(mnoha artefaktů už v menu a ve vlastní hře to byla úplná katastrofa­) z jejich vlastního progarmu ­"The Way It­'s Meant to be Played­".
U Intelu to dokonce byly dvoje WHQL drivery po sobě a způsobovaly a zamrznutí videa.

Po těchto zkušenostech pro mě není tak důležitá certifikace WHQL jako kvalita­/nekvalita samotných driverů.
Odpovědět0  0
The Edge (94) | 4.8.201511:45
O tom nemá moc zmysel diskutovať, to je skôr Vaša konkrétna negatívna skúsenosť a nie všeobecná pravda platná pre každého. Ja mám k dispozícii jak AMD kartu tak nVidia kartu a Vami popisovaný problém som nemal ani pri jednej z nich.

Fakt je, že keď víde AAA titul, tak optimalizované drivery pre neho vydá nVidia ďaleko pružnejšie než AMD a je jedno či sú WHQL alebo nie.

Odpovědět0  0
komplikator (640) | 5.8.201517:20
Bohužel GVR přináší ztrátu výkonu oproti Shadowplay...

GVR = ztráta 5­-10% výkonu při nahrávání na AMD zařízeních, na nVidia kolem 30%...
ShadowPlay = ztráta menší než 2%

Odpovědět0  0
BORRT (116) | 5.8.201521:58
Řešení od obou firem je velmi podobné. Obojí kóduje v reálném čase pomočí HW encoderu a jediné co by mohlo způsobovat snížení výkonu ­(u obou řešení­) je nahrávání na stejný disk, kde je umístěna hra. Nezávislá měření i zkušenosti uživatelů napříč různými fóry mluví jinak.

GeForce:
http:­/­/images.anandtech.com­/graphs­/graph7492­/59717.png

One of Shadowplay­'s promises was that the overhead from recording would be very low – after all, it needs to be low enough to make always­-on shadow mode viable – and this is another area where the product lives up to NVIDIA­'s claims. To be sure there­'s still some performance degradation from enabling Shadowplay, about 5% by our numbers, but this is small enough that it should be tolerable.

http:­/­/www.anandtech.com­/show­/7492­/the­-geforce­-gtx­-780­-ti­-review­/3

Radeon:
http:­/­/images.anandtech.com­/graphs­/graph8224­/64878.png

As for performance, Game DVR­'s performance hit is minimal as promised. Between the 5 games we benchmarked with Game DVR on, the performance hit was consistent, but also consistently less than 3%, a generally inconsequential reduction.

http:­/­/www.anandtech.com­/show­/8224­/hands­-on­-with­-amds­-gaming­-evolved­-client­-game­-dvr

Takže před rokem to bylo pod 3%, kdy to byla stále ještě beta. Od té doby bylo GVR aktualizováno.

Jsou to jen kecy, že ztráta je u GVR mnohem větší než u Shadowplay. Doporučuji Vám sundat si zelené brýle a nenechávat si vymývat mozek agresivním marketingem jedné z firem.
Odpovědět0  0
tomasjerry (207) | 29.7.201512:03
No neviem, ale pomaly vo vsetkych frafoch je na to 970 horsie + ked pridam to, ze to nieje 4GB karta ale iba 3,5 +0.5 paskvilu tak toto spotrebou nevykompenzujete. Uz aj predpotopny Oblivion s HD texturami zerie 4 ­- 6 GB ! Ja ma tiez problem. So vsetkymi modmi to riadne trha, ale 970 to dokazala u kamosa prekonat, nehratelne, prave kvoli tomu, ze ked sa na o pozeat je vam z toho zle ! Nie dakujem.
Odpovědět1  0
komplikator (640) | 29.7.201512:59
Cena je cca stejná ­(když člověk střelí hru kterou dostane­), spotřeba nVidie je radikálně menší ­- stačí 500W zdroj ­(v zásadě i 400­-450, sestava s i7­-4790k měla na zásuvce cca 280W při plném vytížení karty i CPU­), samotná spotřeba pak v závislosti na intezitě využívání karty může znamenat cca 10­-30korun týdně úspory za elektřinu, k tomu vedle zmíněný ShadowPlay..

Paměť a nějaké ultra vysoké textury jsou sice hezké ale často je to placebo. Třeba v leteckém simu jsou defaultní textury například runwayí nebo mraků 1024x1024px. Nahrazuji je jinými z ­"knihovny textur­", ta knihovna má možnost zvolit textury o velikostech od 512x512px až po 4096x4096px. Pokud použiju 4096 textury a pak nahraju 512px textury, tedy 64x menší, není v tom jediný rozdíl, rozdíl člověk pozná, až pojede v 4k tam už rozdíl bude patrný. Na normálním HD se stejně i ty 512px textury zmenšují, neb objekty nejsou tak velké aby to bylo natažení 1:1.
Odpovědět0  1
Kocour13 (2) | 29.7.201513:30
30Kč týdně, to byste u toho hraní musel strávit 60h­/týden! U normálního smrtelníka je to max. těch 10kč­/týden. Což mi dělá 480Kč­/rok. Opravdu toto řeší člověk, který si kupuje grafiku za 10.000Kč? :­-­) Shadowplay používá jaké procento hráčů? Ve vyssich rozlisenich nez Full HD je rozhodne o chlup lepsi AMD. Obe karty jsou dobra koupe, na full hd GTX­-970, cokoli vys AMD.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.