reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SONY AW-G170A-EN, horká novinka na trhu

28.8.2006, Jan Dedek, recenze
SONY AW-G170A-EN, horká novinka na trhu
Před příchodem HD-DVD a BluRay se doslova roztrhl pytel s klasickými DVD vypalovačkami umějícími vypalovat 18x na jednovrstvá média, 12x na DVD-RAM a 8x na dvouvrstvá média. Mezi takové patří i dnes recenzovaná SONY AW-G170A-EN. Mimoto je dnešní recenze zajímavá i tím, že tato vypalovačka se dostává na pulty právě v těchto dnech a recenzi ještě nikde jinde nenaleznete.

Co si přinesete domů



Vypalovačku jsme obdrželi přímo z evropské centrály firmy SONY v Německu.



Spolu s vypalovačkou jsme obdrželi elektronický dokument se specifikacemi, který je datovaný 11.8.2006.



A na konci tohoto dokumentu byla zajímavá informace:


Introduction Timing

Sales = 3rd week of August depending on the stock of G/Q120A
PR Sample = Available from 1st Aug
1st Tier OEM sample = Available from 1st Aug

Z této informace vyplývá, že vzorky pro testování byly k dispozici od 1.8.2006 a finální verze vypalovačky se začne prodávat ve třetím týdnu srpna tohoto roku. To znamená, že na trhu by měla být už od 14.8.2006.


Design



I SONY tak, jako většina ostatních výrobců, přešla na výrobu vypalovaček HH (Half Height). Dnešní vypalovačka AW-G170A do této kategorie patří také. Je hluboká jen 165 mm a díky tomu tato konstrukce zabírá méně místa ve skříni.



Vypalovačka na první pohled jakoby vypadla z oka starším modelům Lite-On a je konstruována také jako ony v minimalistickém designu. Na přední straně totiž najdete pouze tlačítko pro vysouvání plotny, indikační diodu stavu a otvor pro nouzové vysunutí.



Zadní panel má standardní osazení konektory napájení, IDE, analogového a digitálního audia a samozřejmě nesmí chybět přepínač Master-Slave-Cable Select. Zadní panel má popisek umístěn na horní straně mechaniky na štítku s identifikací.




Co je uvnitř



Vypalovačka má klasické vnitřní uspořádání jako většina dnešních modelů. Co na první pohled zaujme, je kompaktní (menší) velikost optické hlavy.



Následující obrázek ukazuje detailněji pohon plotny, který je kombinací ozubeného a řemenového převodu. Uprostřed obrázku je vidět motor, který roztáčí disk spolu s optickou hlavou, u které vyniká čočka laseru.



Spodní část optické hlavy je kryta měděným plechem a jezdí na dvou ocelových vodičích. V pozadí je vidět detail pohonu optické hlavy.



Další obrázek ukazuje optickou hlavu v detailu. Z obrázku je patrné, že optická hlava je menší než hlavy dříve recenzovaných mechanik.



Na dalším obrázku je základní deska vypalovačky v celé své kráse. Skládá se ze dvou dílů. Menší výkonný člen je umístěn v přední části vypalovačky a obsahuje ovládací prvky k tray (tlačítko vysouvání a pohon), najdete tam i informační diodu.



Hlavní deska je umístěna v zadní části mechaniky a k mému překvapení není osazena čipsetem MediaTek, jak tomu bylo u posledních modelů SONY. Desce totiž vévodí horká novinka, jednočipové řešení od NECu. Čip NEC MC-10041, který tvoří srdce vypalovačky, je například osazen ještě ve vypalovačce Optiarc AD-7170A.


NEC MC-10041

Toto čipové řešení v sobě spojuje analogový i digitální signální procesor v jednom čipu, jak je to znázorněno na obrázku níže (RF-analogový, DSP-digitální). K této koncepci nejspíše budou směřovat i další výrobci.



Pro zajímavost - ve specifikacích čipu je uvedeno, že zvládá čtení a vypalování DVD-RAM 16x, zatímco tato vypalovačka podporuje rychlost 12x, jak ukazují níže uvedené specifikace.


Specifikace mechaniky




Rychlost zápisu DVDDVD+R DL 8x
DVD-R DL 8x
DVD+R 18x
DVD-R 18x
Rychlost přepisu DVDDVD-RAM 12x
DVD+RW 8x
DVD-RW 6x
Rychlost čtení DVDDVD±R 16x
DVD±RW 13x
DVD±R DL 12x
DVD-RAM 12x
Rychlost zápisu CD48x
Rychlost přepisu CD32x
Rychlost čtení CDCD-R 48x
CD-RW 40x
Přístupová dobaneudává
Velikost vyrovnávací paměti2MB
RozhraníPATA 66
Podporované formáty DVD +CDDVD-RAM, DVD+R, DVD+R DL, DVD+RW, DVD-R, DVD-R DL, DVD-RW, DVD-Video, DVD-ROM,

CD-R, CD-RW, CD-ROM, CD-ROM/XA, CD-Audio, Video-CD, Photo CD, CD-I(FMV), CD-Extra, CD-TEXT

Rozměry145,8×41,3×165 mm (šířka x výška x hloubka)
ČipsetNEC MC-10041
Hmotnost<0,9 kg


Z výrobního štítku vypalovačky se dozvíte datum a místo výroby, sériové číslo modelu a jeho název. Všimněte si, že vypalovačka je horkou novinkou, byla vyrobena v červenci roku 2006.




Technologie a specialitky



Active Laser Power Adjustment
Vypalovačka nastavuje energii laseru na optimální hladinu během vypalování a udržuje tak vysokou kvalitu zápisu. Energie laseru je vypočítávána na základě odraženého paprsku od povrchu disku.

Writing Quality Preservation
  • Marginal media error recovery / retry algorithm - udržování maximální možné kvality zápisu. Jestliže mechanika detekuje následující chyby, dojde ke zpomalení rychlosti:
      1. chyby čtení na rozhraní
      2. chyby čtení adresování
      3. chyby zaostřování
      4. chyby zaměření vyhledávání
  • Thermal Management - udržování maximální kvality zápisu - k započetí procesu zpomalení rychlosti dojde, když operační teplota dosáhne prahové hodnoty.

Tilt Control
Aktivní nastavování pozice disku. FCS aktivní člen přemísťuje OPU (optickou jednotku) tak, aby byl laserový paprsek v každém okamžiku kolmý k povrchu disku.



Total Quality / Reliability
  • Air Flow - promyšlená konstrukce udržuje vypalovačku chladnou. Při roztočení disku vzniká podtlak a vzduch je nasáván zespodu, proudí kolem disku a je vyfukován zadní stranou.

  • Mechanical Anti Vibration Design - pro snížení vibrací najdete ve vypalovačce systém SDS (systém statických tlumičů). Hmota je situována blízko centra rotace disku, na motoru roztáčení disku je přidáno závaží. Ve výsledku mají vnější vibrace hodnotu menší než 0,2G ( 0,3gf*cm)


Front Bezel Variation
U této nové vypalovačky se můžete setkat s pěti různými čelními rámečky:
  • Light Gray (G170A-10)
  • Silver (G170A-SV)
  • w/ Sony Logo (G170A-EN)
  • White Gray (G170A-WG)
  • Black (G170A-B2)
reklama