reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání 8 různých GeForce 8800 GTS 320MB

20.9.2007, Petr Papež, recenze
Srovnání 8 různých GeForce 8800 GTS 320MB
Trefou Světa hardware v minulém testu highendu byla NVIDIA GeForce 8800 GTS 320MB. Karta nabízí pěkný poměr cena/výkon, tichý chod a podporuje i nové rozhraní DirectX 10. Dnešní test se zaměří právě na tyto karty v podobě u nás běžně dostupných modelů.

Rozdíly


Rozdíly mezi jednotlivými grafickými kartami:
  • Balení a příslušenství
  • Logo na vrchní části chladiče
  • Použité paměti
  • Přetaktované edice

Zbytek grafických karet je stejný, tedy plošný spoj, chladič, teplovodivá pasta, použité součástky, technologie, konfigurace výstupů či napájení.


O NVIDIA GeForce 8800 GTS obecně


NVIDIA GeForce 8800 GTS je postavená na čipu G80 (více zde). Na zbytek plošného spoje se podíváme níže. Pojďme se podívat na chladič, který je tvořen 36 hliníkovými žebry. Každé je o tloušťce 0,3 mm. Teplo rozvádí heatpipe (nebo dvě heatpipe) vedoucí od jádra k zadní části chladiče (rozebrání chladiče lze provést jen s poškozením vrchní samolepky, proto zde odpovídající fotky nejsou). Ventilátor nasává vzduch zevnitř skříně, horký vzduch se dostává skrz PCI záslepku. Většina uživatelů po koupi této karty o výměně chladiče neuvažuje, především díky konstrukci je chladič tichý a dostatečně účinný zároveň. Hluk ventilátoru začíná vynikat pouze v nejtišších sestavách a HTPC strojích.


NVIDIA GeForce 8800 GTS zepředu (BFG Technologies)


A zezadu (Gigabyte)


Spodní strana karty (klikněte pro zvětšení)






Rámeček okolo GPU


Měděné jádro chladiče z něhož vychází měděná heatpipe (na fotce dole)


Měděná heatpipe u jádra a heatpipe vedoucí do žeber chladiče




Obraz NVIDIA GeForce 8800


Všechny prodávané grafické karty řady NVIDIA GeForce 8800 disponují dvěma digitálními konektory DVI-I v "režimu" Dual-Link. Konkrétně Dual Dual-Link, jak NVIDIA dva konektory označuje, umožňují připojit LCD panel s maximálním rozlišením WQXGA, to jest 2560x1600. Žádná testovaná karta nedisponuje výstupem HDMI, ten lze připojit pomocí speciální redukce přímo na DVI-I výstup.


Niklová redukce z Dual-Link DVI-I na HDMI (zdroj: www.cableuniverse.co.uk)

Schopnosti svých integrovaných RAMDAC převodníků na analogový signál NVIDIA příliš nekomentuje, při rozlišení 2048x1536 jsou schopny pracovat s obnovovací frekvencí monitoru 85 Hz. Jejich frekvence je dnes již standartních 400 MHz.

Dnes již jsou RAMDAC převodníky integrovány přímo do čipu karty. Na fotce je RAMDAC čip z karty NVIDIA GeForce 2 MX 400 (zdroj: www.xbitlabs.com)

Posledním osazeným konektorem je analogové 7-pinové S-Video (mini-din konektor). Ten je pinově kompatibilní s častěji osazovaným 4-pinovým S-Videem, které naleznete na většině elektronických přístrojů (televize apod.). Maximální rozlišení přes analogový výstup je 1080i (1920x1080 px).

Podpora HDCP? Ano, je v kartě obsazena (následující část textu je převzata z tohoto článku). G80 mělo být schopno přehrávat 1080p chráněné video pomocí HDCP přes Dual DVI-I konektor, chcete-li, HDMI. Skutečnost je prý taková, že 1080p video se zmenší do rozlišení 720p. Pravděpodobně bude lepší využít osazeného analogového S-Videa s maximálním rozlišením 1080i.


Logo HDCP společnosti Samsung
reklama