reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steelpad QcK - látková podložka pro náročné

29.7.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Steelpad QcK - látková podložka pro náročné
Poslední dobou začíná přibývat profesionálních látkových podložek pod myš. Stejnou cestou se letos vydal i známý výrobce špičkových podložek Steelpad. Ptáte se, v čem je hlavní rozdíl mezi kvalitními podložkami z textilu a těmi z plastu, skla, nebo kovu?
Výrobce produktů značky Steelpad, zabývající se výrobou profesionálních podložek pod myš, začínal, jak už jeho jméno naznačuje, u kovových podložek. Později přišly na řadu varianty z tvrzeného plastu, které nabídly nezměněnou kvalitu za nižší cenu. Nakonec došlo i na nejlevnější textil v podobně řady QcK, Steelpad se tak dostal s cenou na velice zajímavou úroveň, je však stále o co stát?




QcK cestuje srolovaná v efektní krabici na míru, která je použitelná i pro pozdější přepravu. V krabici naštěstí nedochází k žádné tvarové deformaci, takže podložku není třeba nijak rovnat.




QcK má poctivých 32 x 28,5 cm, což by mělo stačit téměř každému. Ostatně fUnc surface 1030, kterou jinak používám, je o více než třetinu menší (mimochodem pamatujete doby, kdy byla fUnc 1030 považována za velkou podložku?). Oproti klasické "hadrovce za dvacku" je rozdíl ještě větší, ty se do QcK vejdou bezmála tři.




Steelpad QcK má dvě vrstvy. Základ tvoří 2 mm vrstva gumového materiálu, která je potažena speciální látkou. Dobré je, že ze spodní strany má podložka po celém povrchu výrazný gumový vzorek, takže ke stolu drží jak přilepená. S rukou na myši s ní nepohnete.

Při běžném používání vás mimo rozměrů potěší i to, že myš je při pohybu po podložce velice tichá, s žádným skřípáním jako u plastových nebo skleněných a kovových podložek se nesetkáte. Stejně tak vás podložka nebude zábnout do ruky. Nemusí jít jen o hraní her (o kterých bude jinak řeč za malý moment), ale dobrou myš a podložku oceníte i při úplně běžných činnostech, nemluvě o práci s grafickými editory, obzvlášť když u PC trávíte denně mnoho hodin.




Pokud jde o nasazení ve hrách (Day of Defeat – hl engine, UT 2004, GTA SA, Age of Mythology), povrch QcK se od fUnc 1030 velmi liší (od obou rastrů/stran, které fUnc má). Textil v podání Steelpadu je pomalejší a klade vyšší odpor, ale i tak se s myší pohybuje velice lehce a nad pohybem máte výbornou kontrolu – zastavíte přesně tam, kde chcete. Povrch fUnc je v případě obou stran naopak mnohem více “uklouzaný”. Je sice rychlejší ale na úkor přesnosti. Teď bych mohl napsat v kterých herních žánrech mi přijde která podložka lepší, ale dělat to nebudu. Nechci srovnávat podložky s tak odlišným charakterem, ostatně to ani není smyslem této recenze, protože srovnávat kvalitní podložky se objektivně nedá. Vše záleží příliš na osobních preferencích a zvyku. A pokud se bojíte, že byste si na QcK nezvykli, myslím, že se bojíte zbytečně. Osobně mi víc vyhovuje rychlý povrch fUnc, ale používání QcK mi nedělalo žádný problém. Po několika dnech jsem si zvykl do té míry, že jsem fUnc v podstatě “zapomněl používat”. Dáváte-li přednost rychlému textilnímu povrchu, QcK je výborná volba a to nejen vzhledem k ceně.

Jen pro doplnění: Na krabici je zmínka o vhodnosti pro malou senzitivitu (citlivost snímání), to skoro navozuje dojem, že s vyšší citlivostí si podložka nebude rozumět, ale ani s opravdu vysokou senzitivitou není žádný problém.

Mouse skates – ano, či ne? Mouse skates na této podložce nepotřebujete, ale zase na druhou stranu jejich použitím nic “nezkazíte”, protože jejich opotřebení bude minimální (na textilu obecně) a vydrží vám opravdu dlouho. Je to tedy způsob jak ještě vylepšit skluz myši a šetřit povrch podložky, takže doporučuji použít.




Jedinou podstatnou nevýhodou, kterou textilní podložky oproti těm pevným mají, je menší odolnost materiálu. Steelpad QcK, který jsem měl k dispozici, byl úplně nový, takže těžko hádat do budoucna, o samotný povrch bych se ale nebál, podložka je celkově velice pevná. Můžete jí přehýbat, rolovat, mačkat a nic se jí nestane. Pozor bych si ale dal na nápoje v blízkosti, protože převrhnutý hrnek kafe může napáchat podstatně větší škodu něž na plastové podložce. Trochu horší je to i s okraji, které nejsou příliš přesně seříznuty, dřív nebo později se tedy nejspíš začnou třepit, i když to je spíš kosmetický detail.




S přihlédnutím k ceně pohybující se kolem 350 korun s DPH je Steelpad QcK výborná podložka. A upřímně, těžko se mi hledá důvod, proč do podložky pod myš investovat víc. A to i v případě, že budu brát hraní her jako prioritu. Samozřejmě profesionální hráč může sáhnout jinam – za kvalitní pevné “hráčské” podložky si ale oproti QcK dvoj až trojnásobně připlatí. Steelpad QcK je takový rozumný kompromis, ale nemusíte být nutně ani hráč her, abyste jí ocenili.

Steelpad má v nabídce i extrémní variantu QcK+ s rozměry 45 x 40 cm, tu už ale využije jen úzká sorta hráčů, především hrajících s nízkou senzitivitou. Cena QcK+ je o 200 korun vyšší, tedy těsně pod hranicí 550ti korun.
reklama