reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

StyleTap – Palm programy ve Windows Mobile

27.3.2006, Ondřej Nývlt, recenze
StyleTap – Palm programy ve Windows Mobile
Aplikace je splněným snem všech uživatelů PDA s operačním systémem PalmOS, kteří přešli na PDA s Windows Mobile/PocketPC a chybí jim některé oblíbené aplikace, jejichž ekvivalenty pro PPC jim nevyhovují. StyleTap totiž představuje prostředí, v kterém lze spustit téměř jakýkoli software pro PalmOS na PocketPC. K této skupině lidí patřím i já a rád bych vám proto, čerpaje ze svých zkušeností, tuto zajímavou a trochu rozporuplnou aplikaci představil.
Na konci článku najdete seznam více než stovky vyzkoušených Palm OS programů.
2) StyleTap prostředí a StyleTap launcher

Instalátor do vašeho PDA nainstaluje StyleTap prostředí pro běh aplikací,"StyleTap Launcher" pro správu aplikací (nahrazující tak standardní Palm OS launcher) a dvě ukázkové aplikace - HandyShopper a PilotMines. K instalaci Palm OS programů nemusíte využívat desktopové utility, protože stačí programy nahrát na paměťovou kartu či kamkoli do paměti PDA a po dvojkliknutí si daný soubor StyleTap nainstaluje sám (tedy spustí se a dotáže se, zda se má soubor přidat). Poté můžete danou aplikaci z paměti klidně vymazat, protože StyleTap si ji přehrál do svého paměťového prostoru.

Sympatické a velmi praktické je, že instalované Palm OS aplikace si vytvoří ikonku (zástupce) v Programs jako ostatní standardní programy pro PocketPC - můžete je tedy spustit přímo bez předchozího spuštění Launcheru. Samotnou aplikaci StyleTap si ale nelze představovat jako systém Palm OS - neobsahuje totiž standardní programové vybavení Palm OS - aplikace (MemoPad, DateBook...), nastavení (Preferences, Network...), což některým aplikacím docela vadí - například nelze počeštit systém (Redgrep vyžaduje chybějící nastavení, Piloc uzavře program (snaha o Reset)). Obsahuje však prázdné databáze standardních programů (MemoDB.pdb etc.).

Také zde nenajdete Graffiti plochu a SW klávesnici nahrazuje virtuální klávesnice PocketPC. Tím ale přicházíme i o virtuální tlačítka "Home", "Find", které jsou proto umístěny na spodní liště aplikace. Na této liště se také nachází tlačítko "Control" - pro zadávání zkratek (Shortcuts) a tlačítko pro vyvolání "Menu" aplikace. Celé nastavení StyleTap a správa programů se, jak jsem již napsal výše, provádí v "StyleTap Launcher" - v Menu se k účelu správy nainstalovaných aplikací nachází položka "Application Tools". Zde lze nastavit aplikaci příslušnou kategorii, smazat ji, zobrazit si o ní informace či ji poslat pomocí infračerveného portu na jiné PDA (skutečně funguje - odzkoušeno). Samozřejmě lze ale pro správu aplikací použít lepší a propracovanější software - jako freewarové Filez či UniCMD.

Dále se v Menu nalézá odkaz na "Preferences" (Nastavení) obsahující nastavení ukazatele baterie, času a velikost ikon. Důležitější je následující položka "Display Size", kde se volí mezi 100% zobrazením - tedy na celou obrazovku (což není příliš pěkné, zvláště pak u VGA displejů) a 66%, které je ideální pro displeje s vysokým rozlišením - celá "obrazovka" zabírá pak je část skutečného displeje. Výhodou je pak samozřejmě ostrá grafika. Při obou zobrazeních 66% i 100% zůstává na displeji dost místa pro softwarovou klávesnici. Škoda jen, že se "displej" při Landscape módu neumí překlopit, a zůstává v režimu Portrait. Toto zobrazení ve čtverci mi připomíná revoluční HandEru 330 s na Palm OS atypickým displejem 320x240 pixelů, kde se takto daly zobrazovat aplikace se standardním rozlišení 160x160.

Dále je možno nastavit "Color mode" - hloubku barev (1-16 bitů na pixel), utajení privátních záznamů a HotSync ID/User name (uživatelské jméno). S nastavováním HotSync ID to je docela zajímavé - lze ho libovolně měnit jednou za 24 hodin (je třeba připomenout, že MultiUserHack je nepoužitelný). To je v důsledku toho, aby se možnosti libovolného ID nezneužívalo.




Narozdíl od jiných emulátorů Palm OS je StyleTap pořádně svižný, žádné zpomalení běhu i u náročných aplikací a žádné "sekání" grafiky - neobjevil jsem žádné problémy s rychlostí a během i u graficky náročných aplikací (GTS Racing...) Ovšem například MicroQuad vůbec z neznámých důvodů nefungoval - zobrazí se aplikace v nepravých barvách a při výběru stroje "zamrzne". Jediné problémy s rychlostí byly u známého emulátoru GuineaPig - napříkla BomberMan byl trochu zpomalený. U méně výkonných PDA to s rychlostí může být samozřejmě jinak - neměl jsem možnost testovat na pomaleším porcesoru než 400 MHz.

Největší problémy jsem měl s tlačítky - právě u již zmiňovaného GTS Racing či Prison mi program ignoroval tlačítka Left/Right na ovládacích kříži (tedy StyleTap je ignoruje) QTek 9000 i Asus MyPal A716. Jinak běh obyčejných aplikací byl ve valné většině bez problémů. Například PocketTunes zde fungují docela obstojně (při přepínání aplikací se ale produkce "seká"), jediným omezením je neschopnost programu vypnout obrazovku. Styletap umí také spolupracovat s programy pro PokcetPC - především jejich spouštění z PalmOS aplikací: jeden příklad za všechny - PocketTunes hledají aktualizaci a následně spustí Internet Explorer s výsledkem.

StyleTap vývojářům umožňuje využívat nativní knihovny WM i specifického hardwaru (čteček čárových kódů...) - z toho plyne možnost využití hardwaru daného PDA či užší spolupráce aplikací Palm OS s WindowsMobile. Pokud je mi známo, tak žádní vývojáři těchto možností nevyužili - určitě by to bylo velmi zajímavé. StyleTap dává možnost bez omezení pracovat s paměťovou kartou a "virtuální" pamětí emulovaného PalmOS systému (tedy nainstalované programy, databáze...) - oboje si lze prohlédnout a editovat například pomocí již zmíněných FileZ, UniCMD či jiného průzkumníka. Otestoval jsem docela dost aplikací a většinou (až na několik výjimek) vše fungovalo tak, jak má. Pod článkem přikládám neustále se rozšiřující seznam zaručené fungujících aplikací pod StyleTap.




Zápory a omezení


Oficiálně podporovány nejsou: Hacky (užívající HackMaster API), synchronizace, BlueTooth a fungovat nebudou programy s přímým přístupem k hardware Palmu (registry, přímý zápis na I/O...), tedy bez použití API. Neobsahuje standardní aplikace PalmOS jako MemoPad etc. ani systémové nástroje - což v některých aplikacích dělá problémy (počeštění). Neumí při přechodu displeje do režimu Landscape překlopit displej Palmu - souřadný systém se ale změní, takže kliknutí stylusem se zobrazují úplně jinde. To je největší nedostatek společně s u mne nefungujícími tlačítky Left/Right na QTek 9000 i na Asus MyPal A716. Uvítal bych možnost namapovat libovolně tlačítka a podporu externí klávesnice (Vario, Universal, BT...).

Chybí mi také Graffitti plocha. Škoda jen, že také nedokáže využít standardní fotoaparát PPC. Občasné problémy s GUI (lépe řečeno výpadky) - například u mnou vytvořené aplikace "OldGame" se mi zobrazí tlačítko "Start" s nulovou tloušťkou, takže na něj nemohu kliknout. Málo informací - manuál, nepříliš propracovaný web... Pak taková drobnost, že v průzkumníkovi ke kompatibilním souborům nepřidá svoji ikonu. Je toho dost, ale uvědomme si, o jakém softwaru mluvíme - téměř plnohodnotný emulátor PalmOS na PPC. Každopádně StyleTap je ještě ve verzi 0.9.110, takže uvidíme, co se autorům do verze 1.0 povede dodělat a doopravit.





Požadavky a cena


StyleTap stojí 29.95 americký dolarů - program ale stále ještě není v konečné verzi 1.0, takže kdo si teď tento software zakoupí, dostane verzi 1.0 po dohotovení zdarma. K dispozici musíte mít minimálně 1.3 MB paměti + místo pro instalované programy a soubory. Podporované jsou PDA se systémy Windows Mobile 5, Pocket PC 2003 a 2003SE, Pocket PC 2002 i Pocket PC 2000. StyleTap umí plně využít VGA rozlišení - PDA s VGA je nejlepší možnost pro spuštění StyleTap, protože nebudete mít žádné problémy s HiRes programy. Nově si StyleTap poradí i se čtvercovým displejem - Tréo 700w či HP iPAQ hw 6510. Je třeba upozornit, že nelze programy obelhat: pokud vyžaduje HiRes displej (320x320) a rozlišení PocketPC je jen 320x240, tak program nespustíte. Pokud si StyleTap chcete pouze vyzkoušet, můžete si stáhnout trial verzi s časově omezenou funkčností na 14 dnů.




Závěr


Aplikace StyleTap se mi velmi líbí, i když dojem kazí pár dosud nedořešených chyb a problémů (viz Zápory) a doporučuji ji každému fanouškovi PalmOS s PDA PocketPC. Toto je přesně software, který jsem potřeboval. Při přechodu z PalmOS na WM mi spousta známých programů prostě na novém PDA chybí a tento program mi vytrhnul trn z paty. Cenu považuji za docela příznivou a úměrnou možnostem programu - co bychom také mohli očekávat od tak zásadního programu jako je téměř čistokrevná emulace konkurenčního OS. Zvláště pikantní pak může být používání StyleTap na Treo 700w. Doporučuji ji také všem uživatelům, kteří nikdy PalmOS nezkoušeli, aby si trial verzi tohoto zajímavého softwaru stáhli a mohli tak relativně objektivně porovnávat tyto dva nejznámější kapesní operační systémy. Takže až na vás bude někdo "machrovat" se super programy pro Palm OS, usaďte jej pomocí StyleTap.

Provizorní seznam otestovaných aplikací, které se StyleTap fungují:


Název programuPoznámka
2SkyIkona Odkaz na databázi
5DiceCorsairIkona Odkaz na databázi
AeroPlayerIkona Odkaz na databázi
Al Thessy (ArsLexis Thesaurus)Ikona Odkaz na databázi
Artillery DuelIkona Odkaz na databázi
Asanas 100Ikona Odkaz na databázi
ASCII ChartIkona Odkaz na databázi
Astro DefenceIkona Odkaz na databázi
BDictyIkona Odkaz na databázi
Bejeweled 1 i 2Ikona Odkaz na databázi
BenchmarkIkona Odkaz na databázi
Bible PromisesIkona Odkaz na databázi
BibleThumperIkona Odkaz na databázi
Bike or DieIkona Odkaz na databázi
BugMe!Ikona Odkaz na databázi
ChemTableIkona Odkaz na databázi
Chess TigerIkona Odkaz na databázi
CheckersIkona Odkaz na databázi
ChopperIkona Odkaz na databázi
Chord BuddyIkona Odkaz na databázi
Connect 4Ikona Odkaz na databázi
DateBook4Ikona Odkaz na databázi
DateBook5Ikona Odkaz na databázi
DelphiIkona Odkaz na databázi
Depression PHQ-9 Beta TestIkona Odkaz na databázi
DiddleBugIkona Odkaz na databázi
Documents To Go bez conduitů
EdgeIkona Odkaz na databázi
EE Pocket ReferenceIkona Odkaz na databázi
ElectronicsIkona Odkaz na databázi
EquilibriaIkona Odkaz na databázi
eReaderIkona Odkaz na databázi
Fantasy RealmsIkona Odkaz na databázi
FileZIkona Odkaz na databázi
FrogIkona Odkaz na databázi
GeneIkona Odkaz na databázi
GuineaPigIkona Odkaz na databázi
GRACE ACS RiskIkona Odkaz na databázi
Handmark ChecklistIkona Odkaz na databázi
HandyShopperIkona Odkaz na databázi
HellfireIkona Odkaz na databázi
iSiloIkona Odkaz na databázi
JFileIkona Odkaz na databázi
KeyGenIkona Odkaz na databázi
KhromaIkona Odkaz na databázi
Life BalanceIkona Odkaz na databázi
Liga TotalIkona Odkaz na databázi
LyMEIkona Odkaz na databázi
MachinistIkona Odkaz na databázi
MarsClockIkona Odkaz na databázi
MedRulesIkona Odkaz na databázi
MegaBasketIkona Odkaz na databázi
MinesweeperIkona Odkaz na databázi
MiniCalcIkona Odkaz na databázi
MobileDBIkona Odkaz na databázi
My Carbs 50Ikona Odkaz na databázi
My CatIkona Odkaz na databázi
My Diet!Ikona Odkaz na databázi
My DogIkona Odkaz na databázi
My GunsIkona Odkaz na databázi
My MoneyIkona Odkaz na databázi
My TasksIkona Odkaz na databázi
NASCARIkona Odkaz na databázi
PalmaSutraIkona Odkaz na databázi
PegsIkona Odkaz na databázi
PilotMinesIkona Odkaz na databázi
PocketBoIkona Odkaz na databázi
Pocket MahjongIkona Odkaz na databázi
Pocket PalateIkona Odkaz na databázi
Pocket Tunes bez vypínání displeje
PyramidIkona Odkaz na databázi
QuizAppIkona Odkaz na databázi
RegistersIkona Odkaz na databázi
RunLogIkona Odkaz na databázi
Riley KidometerIkona Odkaz na databázi
Rocket ManiaIkona Odkaz na databázi
Room BuilderIkona Odkaz na databázi
SAISIkona Odkaz na databázi
SeaWar plně se zvukem
Shadow PlanIkona Odkaz na databázi
SpaceWarIkona Odkaz na databázi
SmartList To GoIkona Odkaz na databázi
STAT A-Fib Stroke RiskIkona Odkaz na databázi
STAT Cardiac ClearanceIkona Odkaz na databázi
STAT CholesterolIkona Odkaz na databázi
STAT E&M CoderIkona Odkaz na databázi
STAT Growth-BPIkona Odkaz na databázi
STAT Hypertension JNC 7Ikona Odkaz na databázi
STAT ICD-9, CPT and NCD Lab CoverageIkona Odkaz na databázi
StopWatch ProIkona Odkaz na databázi
SuperMemoIkona Odkaz na databázi
TantricIkona Odkaz na databázi
TenPinIkona Odkaz na databázi
TiBRIkona Odkaz na databázi
TideToolIkona Odkaz na databázi
TotalCarIkona Odkaz na databázi
Toucan TangoIkona Odkaz na databázi
TradewindsIkona Odkaz na databázi
Vegas BlackjackIkona Odkaz na databázi
Vegas SlotsIkona Odkaz na databázi
Village SimIkona Odkaz na databázi
WeightLogIkona Odkaz na databázi
WordzIkona Odkaz na databázi
YAUCIkona Odkaz na databázi
ZLauncher funguje, ale až na druhý pokus

Pozn. Většina obrázků je náhledy, klikněte si pro zvětšení.


Historie


Připomeňme si, že PocketPC alias Windows Mobile není jediný kapesní operační systém, který dokáže emulovat Palm OS. Již před lety krátce po té, kdy firma Sharp začala na trh dodávat své PDA Zaurus s OS Linux, se objevil první skutečně funkční emulátor s názvem QCopilot v0.5 (či zde) využívající ROM pro známý desktopový Palm Emulátor, který fungoval již na první sérii Zaurus SL-5000D (ovšem ukrutně pomalu a emuloval pouze starší verze Palm OS 3.x a 4.x). V roce 2001 se objevila první snaha o spouštění Palm OS aplikací na tehdejších WinCE Copilot.V té době kolovaly také řeči o další daleko pokročilejší aplikaci PocketPalm - pokud je mi známo, ke stažení snad byly i nějaké alfaverze, ale ostrá nikdy. V roce 2005 pak přišel skutečně "plnokrevný" emulátor nejnovější verze operačního systému Palm OS - tedy verze 5.x (konkrétně se jedná o 5.0) - pro svého největšího konkurenta PocketPC, který již nebyl žádnou novinářskou kachnou, ale realitou. Pro úplnost dodejme, že opačné snahy - tedy emulovat PocketPC na Palm OS - jsou víceméně pouze žertovné aprílové aplikace typu WindowsPE for Palm OS od firmy Beiks .

StyleTap:
Stručně by se StyleTap (download) dal popsat jako interpreter Palm OS programů pod Windows Mobile - tedy program, který dokáže spustit aplikaci pro Palm OS přímo na stroji s Windows Mobile - klasický příklad emulátoru.
StyleTap se skládá ze dvou samostatných částí:

1) "StyleTap application installer" - tedy desktopová část, která umožňuje, jak již název napovídá, jednoduché a rychlé instalování souborů typu .prc, .pdb (tedy spustitelné soubory a Palm Database soubory - datové soubory pro Palm OS) a .zip, u kterých StyleTap sám vybere všechny Palm OS kompatibilní soubory z archivu a přidá je do seznamu pro instalaci do PDA, čímž tak ušetří námahu s rozbalováním každého archivu... Po kliknutí na tlačítko "Install" se všechny soubory v seznamu nainstalují do StyleTap prostřední v PDA. Nic víc desktopová část neumí (tedy ani odinstalovat a spravovat instalované soubory...). Při instalaci desktopu si můžete zvolit, zda asociovat všechny Palm OS kompatibilní soubory se StyleTap - pak tedy dvojkliknutím na kompatibilní soubor přiřadíte do seznamu aplikací pro instalaci. K chodu samotného StyleTap prostředí v PPC ovšem vůbec desktopová část není potřeba.


reklama