reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS216play: 2 disky a podpora 4K

6.2.2017, Jan Vítek, recenze
Synology DS216play: 2 disky a podpora 4K
Běžným uživatelům a jejich domácnostem je určen NAS server Synology DiskStation DS216play, který je vybaven dvěma diskovými pozicemi a procesorem s FPU, jenž zvládne i překódování videa ze 4K do 1080p.
Synology DS216play je jednoduchý NAS, který slibuje vysoký výkon, jenž nám bude stačit i pro živé překódování videa z rozlišení 4K do Full HD nebo nižších rozlišení. To se bude hodit v případě, že se budeme chtít podívat přes Internetové připojení na uložené video třeba pomocí telefonu, v jehož případě si nechceme zbytečně plýtvat daty. Zkrátka jde o metodu pro snížení datového toku, která nám v rámci lokální sítě sice může být ukradená, ale při sledování ze vzdáleného místa bude velice užitečná.


- klikněte pro zvětšení -

Tento NAS ale sám o sobě nemá multimediální výbavu, tudíž tu nenajdeme žádné obrazové a ani zvukové rozhraní, na něž bychom přímo připojili potřebnou audiovizuální sestavu. Je tu pouze síť, takže bude třeba pro přehrávání multimédií vlastnit také zařízení, které umí využít vzdálené datové úložiště. Samotný DS216play pak už obsahuje jen dva porty USB, které se budou hodit pro připojení dalších úložných zařízení, třeba pro provedení jejich zálohy, nebo pro tiskárnu.



Model
Synology DS216play
Procesor
STM STiH412
32bit, 2 jádra
1,5 GHz
HW transcoding: H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1 (max 4K/30FPS)
Paměť
1 GB DDR3
Podpora HDD
2x 3,5" SATA 6 Gbps (pro 2,5" je třeba volitelný držák)
max. 20 TB hrubé kapacity, max. 16TB oddíl
LAN
1Gbps Ethernet
USB, apod.
1x USB 2.0
1x USB 3.0
eSATA
-
LED kontrolky
Power, Status, LAN, HDD1, HDD2
Rozměry
165 x 100 x 225,5 mm
Hmotnost bez disků
0,88 kg
Spotřeba
15,1 W (aktivní)
6,8 W (vypnuté HDD)
Chlazení a hlučnost
92mm ventilátor
18,5 dBA
Operační systém
DiskStation Manager (DSM)
Souborový systém
Interní: EXT4
Externí: EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT*
* kompatibilitu s exFAT je nutné dokoupit za 4 dolary

Mozkem tohoto modelu je procesor STM STiH412 využívající dvě 32bitová jádra ARM na taktu 1,5 GHz a pro účely překódování videa má hardwarové enginy, které zvládnou maximálně rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu a podporují H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2 a VC-1. Pak tu máme 1 GB operační paměti DDR3 a dvě pozice pro pevné disky. Firma dnes počítá s maximálně 10TB disky, čili hrubou kapacitou 20 TB, z nichž dokáže vytvořit v případě potřeby až 16TB oddíl. Disky můžeme konfigurovat jako samostatné, do pole JBOD, RAID 0 i RAID 1 a pak je tu Synology Hybrid RAID určený nezkušeným uživatelům, kteří toho o polích RAID a vůbec konfiguraci disků mnoho nevědí. My si tak stejně vybereme prostě a jednoduše zrcadlící RAID 1.

Synology DS216play má dále ve výbavě jeden USB 2.0 a rovněž jeden USB 3.0, které můžeme využít jako obvykle pro jednoduché rozšíření kapacity pomocí externího disku a také takto lze připojit tiskárnu. Není tu žádný HDMI, takže NAS nemůže posloužit jako multimediální přehrávač připojený přímo k monitoru, televizoru nebo projektoru. Zbývá jen streamování multimédií přes síť.

Jde tak o jednoduchý model, což je i jeho výhoda, stejně jako nízká spotřeba, která se se zapnutými disky bude pohybovat kolem 15 W. A když si nastavíme automatické vypínání disků v době nečinnosti, můžeme spotřebu srazit na pouhých 7 W.


Zpracování NAS


Provedení NAS jako DS216play už dávno známe. Synology u nich nepoužívá klasické šuplíky, které instalaci disků možná trošku usnadní a urychlí, ale na druhou stranu dělají celou konstrukci složitější. Namísto toho musíme otevřít celou plastovou skořepinu, což jde také s trochou cviku snadno a disky budeme instalovat přímo dovnitř.


- klikněte pro zvětšení -

Tento NAS už přišel jako použitý, a tak byl jeho hrubý plastový povrch trošku ušmudlaný. V přední části můžete vidět pouze hlavní vypínač a nad ním několik kontrolek ukazující stav celého serveru, aktivitu na síti a pak stav a práci jednotlivých disků. Zařízení je také vybaveno tlustými gumovými nožkami, díky nimž se snad utlumí vibrace disků, aby nám server ani na stole nedrnčel.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části je plastová mřížka chránící naše ruce od 92mm ventilátoru a pod ní už je veškerá portová výbava - jeden RJ-45 gigabitového Ethernetu a pak po jednom USB 3.0 a USB 2.0. Využijeme ještě kulatý napájecí konektor pro externí zdroj a někdo také otvor pro zámky Kensington, přičemž vedle USB 3.0 je ještě pro všechny případy zapuštěno tlačítko pro vyvolání továrního nastavení. Případným šroubkem nahoře a dole pak můžeme zajistit kryt, ale to není bezpodmínečně nutné.


- klikněte pro zvětšení -

Když tento kryt vysuneme z pacek, ukáže se vnitřní prostor, do kterého se pohodlně vejdou dva 3,5" pevné disky. Ty stačí nasunout na konektory a z boku zajistit šroubky. Bezšuplíkové provedení zde má krom trošku složitější instalace nevýhodu také v tom, že pro případné připojení 2,5" zařízení budeme potřebovat nějakou redukci, kterou v balení nenajdeme. Instalovat SSD do takovéhoto serveru ale nemá už žádný smysl a podobné je to s mobilními disky. Leda bychom snad chtěli využít jejich výhodu v tišším provozu, ale v tomto případě nám obvykle jde o co největší kapacitu za co nejméně peněz a v tom stále bezpečně vládnou 3,5" pevné disky.


Příslušenství


Dodávané příslušenství nepřekvapí. Máme tu potřebný kabel pro malý 60W adaptér, dále kratší Ethernetový kabel pro připojení do lokální sítě a nakonec sadu šroubků pro zajištění disků a krytu. Balení ukrývá ještě stručný manuál, ale ten ani není třeba konzultovat.

reklama