reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů

8.3.2012, Jan Vítek, recenze
Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů
Nedávno jsme přinesli test 5 výkonných procesorových chladičů, po nichž nyní přichází na řadu 4 nízkoprofilové modely od firem Cooler Master a Scythe. Ty se budou hodit při sestavování HTPC a jiných počítačů uzavřených v nízkých skříních...

Testovací sestava


Podívejme se nyní na testovací sestavu a vůbec celé nastavení testu. Základem byl ještě stále aktuální procesor AMD Phenom II X6 1100T, jehož frekvence byla ponechána na základní hodnotě a nehýbali jsme ani s napětím, neboť už tak budou mít testované chladiče plné lopatky práce. Technologie Cool'n'Quiet byla vypnuta, stejně jako snižování výkonu při přehřívání procesoru a teplotní řízení otáček ventilátorů , které jsme si korigovali sami pomocí zátěžových potenciometrů. Záleží nám zde tedy pouze na procesoru jako topném tělesu, z jehož ztrátovým teplem se mají chladiče vypořádat.
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T (výchozí frekvence, napětí ponecháno na výchozím nastavení)
  • Referenční chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: integrovaný grafický čip v AMD 890GX
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Chladiče se tedy budou muset postarat o odvod více než 125 W tepla, což je hodnota TDP procesoru Phenom II X6 1100T s výchozím napětím. Sestava byla uložena na stole, takže všechny chladiče měly stejné podmínky, a to při teplotě kolísající kolem 20 - 21 °C, tedy při normální pokojové teplotě. Teploty procesoru jsme odečítali pomocí utility Core Temp, zátěž všech čtyř jader obstaral Prime95 a výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.

Co se týče aplikace teplovodivé pasty, pak pro tu byl využit standardní a doporučovaný postup - očištění a odmaštění styčných ploch (vhodné zvláště u chladičů s přilepenou ochrannou fólií na základně, na níž zbylo lepidlo), aplikace malého množství pasty doprostřed heatspreaderu a umístění chladiče. Pasta se pak sama rozprostře mezi chladičem a procesorem bez hluchých míst.

Zde musíme dát pozor na to, abychom aplikovali vhodné množství pasty. V případě instalace chladiče s velmi hladkou styčnou plochou, jako jsou již tradičně chladiče Scythe, jí bude zapotřebí minimum. Ovšem u Cooler Master GeminII M4 se základnou tvořenou heatpipe je třeba použít daleko více pasty, protože ta vyplní drážky mezi heatpipe a hliníkem, kde by byl jinak jen vzduch. A ten, jak známo, vede teplo velmi špatně.

K otestování máme čtyři modely, k nimž v grafech obvykle přidáváme ještě výsledky chladiče Noctua NH-U12P. Jenomže dnes by to bylo mimo mísu, protože testujeme chladiče s odlišným zaměřením, které navíc ani mezi sebou bude obtížně srovnatelné. To kvůli jejich ventilátorům, které jsou nestejně velké, mají také různou tloušťku a otáčky. Po úvahách jsem se rozhodl otestovat jednak maximální výkon chladičů, tedy s ventilátorem na nejvyšší otáčky a pak také jejich schopnosti tichého chlazení. Bližší vysvětlení najdete u samotných grafů.
  • Cooler Master GeminII M4 (RR-GMM4-16PK-R1)
  • Scythe Kozuti (SCKZT-1000)
  • Scythe Shuriken rev. B (SCSK-1100)
  • Scythe Big Shuriken 2 rev. B (SCBSK-2100)

Po jedné pěkné připomínce od čtenáře jsme se rozhodli dodatečně otestovat také nízkoprofilový chladič od společnosti Arctic. Ten pro původní test nebyl vybrán jednoduše proto, že byl už jednou otestován (získal dokonce ocenění TREFA) a k tomu je jeho cena oproti ostatním méně než poloviční.
  • Arctic Freezer 11 LP


Teplotní testy


A nyní již tedy k výsledkům teplotních testů, které byly provedeny na tři nastavení otáček, ovšem to až na dvojici GeminII M4 a Big Shuriken 2 rev. B bylo pro každý chladič rozdílné. Zmíněná dvojice byla testována na 1600 / 1300 / 1000 RPM, pak tu byl miniaturní Kozuti s otáčkami 3300 / 2800 / 2400 RPM a nakonec Shuriken rev. B nastavený na 1800 / 1500 / 1200 RPM. Arctic Freezer byl nastavený na 1900, 1600 a 1300 RPM.




- otáčky (popořadě) 1000, 2400, 1200, 1000, 1300 RPM -


Scythe Kozuti ani Arctic Freezer jednoduše na nejnižší nastavení otáček nezvládl procesor uchladit, což ale v podstatě platí i pro Scythe Shuriken rev. B a ani Cooler Master GeminII M4 nedokázal dosáhnout rozumných teplot. Jediný Big Shuriken 2 rev. B nepřekročil hranici 60 °C, která je pro Phenom II X6 1100T zásadní. Nicméně bylo by bláhové se domnívat, že tyto chladiče na tak nízké otáčky dokáží uchladit 125W procesor.

Nicméně jejich hlučnost byla při takovém nastavení velmi nízká, a to především u velkého Shurikenu 2, jehož ventilátor se vyznačoval nízko položeným hlukem, který není tak otravný. Zato Kozuti byl i na otáčky, s nimiž chlazení procesoru nezvládl, zřetelně slyšet.




- otáčky (popořadě) 1300, 2800, 1500, 1300, 1600 RPM -


Na střední otáčky byly teploty u chladičů Freezer, Kozuti a Shuriken rev. B stále velmi vysoké, což mě zrovna u Shurikenu trošku překvapilo. Velmi si zde polepšil Cooler Master GeminII M4, jemuž vyšší otáčky velmi vyhovují, neboť vykázal dvojnásobný pokles teplot v porovnání s Big Shuriken 2 rev. B.

Ten však byl na rozdíl od GeminII M4 na stejných otáčkách tišší, k čemuž přispěl i jeho hlubší zvuk. Kozuti již začal se svým koncertem vysoko položeného hučení a Shuriken rev. B byl někde na úrovni GeminII M4.




- otáčky (popořadě) 1600, 3300, 1800, 1600, 1900 RPM -


A nakonec nejvyšší otáčky, při nichž již GeminII M4 překonal svého rivala Big Shuriken 2 rev. B, ale pouze s minimálním rozdílem, takže lze říci, že tyto chladiče jsou na vysokých a středních otáčkách na stejné úrovni. V hlučnosti ale vede Scythe.

Shuriken rev. B ani zde nepodal výkon, s nímž by se dostal pod hranici 60 °C a navíc mu v závěsu zůstal Scythe Kozuti, přičemž Freezer zůstal poslední. Tyto chladiče ale nelze vzhledem k rozdílně velkým ventilátorům přímo srovnávat a jisté jen je, že Kozuti se stal nejhlučnějším modelem dnešního testu, zatímco Shuriken rev. B i na těchto otáčkách zůstal v akceptovatelné hladině a Freezer také.

Nakonec jsem otestoval ještě oba Scythe Shuriken na jejich nejvyšší otáčky. U Shuriken rev. B to bylo 2200 RPM, přičemž teplota při nich klesla na 56 °C a Big Shuriken 2 rev. B při otáčkách 2000 RPM dokázal procesor zchladit na 46 °C.
reklama