reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti VGA chladičů pro HD 3870

7.7.2008, Jan Vítek, recenze
Test šesti VGA chladičů pro HD 3870
Dnes se opět podíváme na chladiče grafických karet. Na trh přichází sice již nová generace grafických karet AMD, ale aktuální je stále i řada Radeon HD 3800. Pokud se tedy chystáte vylepšit si chlazení svého Radeonu HD 3800, na výběr budete mít z šesti modelů.

Cooler Master CoolViva Pro SE


Chladič CoolViva Pro SE je druhou revizí původního modelu, který se již v recenzi jednou objevil. Pokud bych měl vypíchnout rozdíly, pak se viditelně změnil pouze ventilátor, který má jiný tvar lopatek, ale jinak hlavní tělo zůstalo nezměněno.


Model
CoolViva Pro SE
Rozměry
178,5 x 130 x 41 mm
Hmotnost
290 g
Materiály
hliník, měď, heatpipe
Chlazení pamětí
8x BGA
Ventilátor
radiální
75 mm, 1800 RPM
19 dBA
2 kuličková ložiska
12V
Heatpipe
3x

Chladič využívá hliníkovou základnu, avšak ta je příliš malá, takže nemůže sloužit pro chlazení paměťových čipů. Je zde proto, aby poskytla oporu trojici heatpipe, která rozvádí teplo z měděné základny, avšak pouze v dolní části hliníkových žeber, jež není přímo ofukována ventilátorem, protože jeho tunel je více než centimetr nad základnou.



Bylo by zde teda lepší, kdyby jednak byla i základna přímo ofukována a také kdyby heatpipe procházely ještě jednou v horní části žeber. Uvidíme, jak toto ovlivní celkový výkon chladiče.



Podíváme se ještě na styčnou plochu, kterou tvoří malý vystouplý měděný čtverec o hraně 25 mm. Vedle něj pak můžeme vidět dvě přišroubované kovové spony, za něž chladič upevníme ke kartě.




Příslušenství


V příslušenství dostaneme veškeré díly, co budeme potřebovat k pohodlné instalaci, samozřejmě až na nářadí, kde se budou hodit především kleštičky. Máme zde děrovanou zadní záslepku, redukci napájení na Peripheral Power, dvě alternativní spony, osm malých BGA pasivků, ochranný rámeček na GPU, ochranné černé podložky na PCB, šroubky a sloupky a nakonec teplovodivou pastu. Instalaci nám zpříjemní schématický manuál.




Instalace


Nainstalovat chladič CoolViva Pro SE není žádná věda. Nejdříve si vybereme ty správné závity v základně chladiče a do nich našroubujeme čtyři kovové sloupky. Ty by mohly být pro snadnější montáž hranaté, ale s kleštěmi se to zvládne.



Poté si na paměti nasadíme pasivy nebo teplovodivé podložky, namažeme GPU pastou, nalepíme kolem něj ochranný měkký rámeček a přiklopíme na kartu chladič. Sloupky snadno projdou otvory v ní a na druhé straně si na PCB nalepíme ochranné podložky a nakonec chladič zajistíme čtyřmi matičkami. Toť vše.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master RV-UCH-P7U2-GP poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama